Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kalcium egy esszenciális ásványi anyag, ami a csontok és a fogak egyik fő alkotóeleme. Egy felnőtt ember szervezetében több mint 1 kg kalcium található, aminek nagyrésze strukturális funkciókat szolgál; elsősorban a csontok keménységéhez szükséges, de nélküle nem tudnánk mozogni sem. Sok egyéb biológiai folyamat is kalciumot igényel, például az izmok és az erek összehúzódása, vagy az idegrendszer működése.  A kalcium a hormontermelésre is hatással van: hiánya esetén egyes hormonok szintje megemelkedik. (1) Mivel rengeteg kalcium raktározódik a csontjainkban, a szervezetünk jól tudja szabályozni, hogy mindig legyen belőle elérhető mennyiségben. Viszont épp ennek köszönhetően, ha valaki krónikusan keveset fogyaszt belőle, akkor a szervezetünk a hiányzó részt a csontjainkból fogja fedezni, így azok idővel elgyengülhetnek, ami pedig csontritkuláshoz vezet. Önmagában a kalcium kiegészítése elég vegyes és kiábrándító eredményekhez vezetett, de D-vitaminnal együtt már hatásosan növelte a csontsűrűséget.

Mennyi kalciumra van szükségünk?

A napi szükséges kalciumbevitelt felnőtteknél hivatalosan 1000 mg-ban határozták meg, míg a fejlődésben lévő tinédzserek esetében kicsivel többet, 1200 mg-ot javasolnak. Várandós, valamint menopauzán átesett nőknek szintén több kalciumot ajánlanak, mivel terhesség során biztosítani kell az extra kalciumot a magzat számára, idősebb korban pedig a menopauza után kevésbé hatékony a felszívódása. (2,3)

A szervezetünk némileg tudja szabályozni, hogy mennyi kalciumot nyerjen az ételekből: alacsony bevitelnél hatékonyabb a felszívódása, míg magas kalciumbevitel esetén ez lecsökken. (4) A D-vitamin szintén nagyban befolyásolja a felszívódását, így megfelelő D-vitamin ellátottság mellett kevesebb kalcium is elegendő.

A D- és K-vitamin együttes bevitele nagyon fontos, hiszen ezek nem csak ahhoz szükségesek, hogy a kalcium felszívódjon, de ahhoz is, hogy a megfelelő helyekre kerüljön a szervezetünkön belül. Hiányuk esetén hiába megfelelő a kalciumbevitel, ha az az érfalakban és egyéb lágyszövetekben rakódhat le, ahol aztán problémákat okozhat. (5,6)

Hogyan biztosíthatjuk a kalciumszükségletünket?

A kalcium hallatán a legtöbben egyből a tejtermékekre gondolnak, nem véletlenül. A tejtermékek tényleg jó kalciumforrások, és a bennük lévő kalciumnak jó a hasznosulása is. (7) Jóval kevesebben tudják, hogy egy másik nagyon jó forrás maga a csont. A kistermetű halak, mint például a szardínia, amit a csontjaival együtt fogyasztunk, szintén nagyon jó kalciumforrások, ami sok tradicionális népcsoport számára a fő kalciumforrást biztosította. (8)

A zöldségek, különösen a keresztesvirágúak, mint a brokkoli, illetve a magok és a mogyorófélék is tartalmaznak kalciumot, azonban ennek hasznosulása nagyon változó. Némelyik zöldségből - ilyen a brokkoli vagy egyes saláták - még a tejtermékeknél is jobban hasznosul, de a spenót például a magas oxaláttartalma miatt egyáltalán nem jó kalciumforrás. Zöldségekből és magokból jóval nehezebb fedezni a szükséges mennyiséget, mert a legtöbb ember nem szeretne naponta több kg zöldséget vagy 10-20 dkg mogyorófélét fogyasztani. (9) A gabonák és a hús önmagukban szintén nem jó kalciumforrások, így érdemes melléjük mást is választani.

Egy kiegyensúlyozott, természetes ételeken alapuló étrend, ami egyaránt tartalmaz tejtermékeket és zöldségeket szinte garantáltan elegendő kalciumot biztosít, de ezek nélkül valószínűleg túl alacsony a napi bevitelünk.

Van-e értelme a kalciumpótlásnak?

A kalciumpótlás régebben nagyon népszerű volt, azonban mostanában egyre kevésbé, mivel a legtöbb vizsgálatban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ezekben a kutatásokban még a csontok erősségét és a töréskockázatot sem csökkentette jelentős mértékben. Egy 2015-ös áttekintő tanulmányban se a magasabb kalciumfogyasztás, se a kalcium kiegészítése nem csökkentette számottevően a csonttörések kockázatát, ami a kalciumkiegészítés fő célja lenne. (10) D-vitaminnal együtt azonban már jóval hatásosabban működik: ebben az esetben már valóban erősíti a csontokat és csökkenti a törések valószínűségét. (11,12)

Nyilvánvalóan a kalciumpótlás azok körében igazán eredményes, akiknek túl alacsony a kalciumbevitelük. Ebben az esetben van értelme a kiegészítésnek, de a D- és K-vitamin-bevitel optimalizálása önmagában is megoldást nyújthat. Ha valaki már elég kalciumot fogyaszt, akkor kifejezetten negatív hatással járhat, ha még pluszban kiegészíti azt. Ilyen esetben további előnyre nem tesz szert, hátránya viszont könnyen lehet, ha a többlet rossz helyeken rakódik le. Valószínűleg ez az oka annak, hogy több metaanalízisben a kalciumpótlás fokozta egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. (13,14,15)

Érdekesség

Az állati csontok mellett egy másik jó kalciumforrás a tojáshéj. Habár elsőre furcsának hangzik, több kutatás is jó forrásnak találta, aminek a felszívódása és hasznosulása is kiemelkedő. (16,17,18) Mindössze fél tojás elegendő, hogy egy felnőtt ember teljes napi kalciumszükségletét fedezze. A tojáshéjakat alapos tisztítás után érdemes sütőben hőkezelni, majd kávédarálóval finomra őrölni. Ezután hozzáadható különböző italokhoz, levesekhez, vagy akár egyéb ételekhez, ha valakinek túl alacsony a kalciumbevitele.

[A jegyzet borítóképén a kalcium ásványi formája látható]

 

  1. Cormick G, Belizán JM. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019;11(7):1606. Published 2019 Jul 15. doi:10.3390/nu11071606

  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

  3. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA)First published: 27 May 2015 https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4101 Citations: 30

  4. Celotti F, Bignamini A. Dietary calcium and mineral/vitamin supplementation: a controversial problem. J Int Med Res. 1999 Jan-Feb;27(1):1-14. doi: 10.1177/030006059902700101. PMID: 10417956.

  5. WF, Elbossaty. (2017). Significant influence for vitamin K on different metabolic diseases according to positive effect on levels of both vitamin D, and calcium. Archives of Biotechnology and Biomedicine. 2. 008-011. 10.29328/journal.abb.1001010.

  6. Lips P. Interaction between vitamin D and calcium. Scand J Clin Lab Invest Suppl. 2012;243:60-4. doi: 10.3109/00365513.2012.681960. PMID: 22536764.

  7. Talbot JR, Guardo P, Seccia S, Gear L, Lubary DR, Saad G, Roberts ML, Fradinger E, Marino A, Zanchetta JR. Calcium bioavailability and parathyroid hormone acute changes after oral intake of dairy and nondairy products in healthy volunteers. Osteoporos Int. 1999;10(2):137-42. doi: 10.1007/s001980050208. PMID: 10501794.

  8. Malde MK, Bügel S, Kristensen M, Malde K, Graff IE, Pedersen JI. Calcium from salmon and cod bone is well absorbed in young healthy men: a double-blinded randomised crossover design. Nutr Metab (Lond). 2010;7:61. Published 2010 Jul 20. doi:10.1186/1743-7075-7-61

  9. Kamchan, Achiraya & Puwastien, Prapasri & Sirichakwal, Prapaisri & Kongkachuichai, Ratchanee. (2004). In vitro calcium bioavailability of vegetables, legumes and seeds. Journal of Food Composition and Analysis. 17. 311-320. 10.1016/j.jfca.2004.03.002.

  10. Bolland MJ, Leung W, Tai V, Bastin S, Gamble GD, Grey A, Reid IR. Calcium intake and risk of fracture: systematic review. BMJ. 2015 Sep 29;351:h4580. doi: 10.1136/bmj.h4580. PMID: 26420387; PMCID: PMC4784799.

  11. Yao P, Bennett D, Mafham M, Lin X, Chen Z, Armitage J, Clarke R. Vitamin D and Calcium for the Prevention of Fracture: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2019 Dec 2;2(12):e1917789. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2019.17789. PMID: 31860103; PMCID: PMC6991219.

  12. Weaver CM, Alexander DD, Boushey CJ, Dawson-Hughes B, Lappe JM, LeBoff MS, Liu S, Looker AC, Wallace TC, Wang DD. Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation. Osteoporos Int. 2016 Jan;27(1):367-76. doi: 10.1007/s00198-015-3386-5. Epub 2015 Oct 28. Erratum in: Osteoporos Int. 2016 Aug;27(8):2643-6. PMID: 26510847; PMCID: PMC4715837.

  13. Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 26;13(2):368. doi: 10.3390/nu13020368. PMID: 33530332; PMCID: PMC7910980.

  14. Bolland MJ, Grey A, Avenell A, Gamble GD, Reid IR. Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women's Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ. 2011 Apr 19;342:d2040. doi: 10.1136/bmj.d2040. PMID: 21505219; PMCID: PMC3079822.

  15. Bolland MJ, Avenell A, Baron JA, Grey A, MacLennan GS, Gamble GD, Reid IR. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ. 2010 Jul 29;341:c3691. doi: 10.1136/bmj.c3691. PMID: 20671013; PMCID: PMC2912459.

  16. Brun LR, Lupo M, Delorenzi DA, Di Loreto VE, Rigalli A. Chicken eggshell as suitable calcium source at home. Int J Food Sci Nutr. 2013 Sep;64(6):740-3. doi: 10.3109/09637486.2013.787399. Epub 2013 Apr 22. PMID: 23607686.

  17. Rovenský J, Stancíková M, Masaryk P, Svík K, Istok R. Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis. Int J Clin Pharmacol Res. 2003;23(2-3):83-92. PMID: 15018022.

  18. Sakai S, Hien VTT, Tuyen LD, Duc HA, Masuda Y, Yamamoto S. Effects of Eggshell Calcium Supplementation on Bone Mass in Postmenopausal Vietnamese Women. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2017;63(2):120-124. doi: 10.3177/jnsv.63.120. PMID: 28552876.

Kapcsolódó anyagok: