Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A migrén egy szörnyű fejfájás, ami sokak életét megnehezíti. Régóta kutatják a különböző terápiákat, amik potenciálisan csökkenthetik a migrénes rohamok súlyosságát és azok előfordulását. Kevesen gondolnák, hogy egyes mikrotápanyagok jelentősen befolyásolhatják a betegség kimenetelét.  

Egy 2021-ben publikált metaanalízis olyan vizsgálatok eredményeit összesítette, amelyekben a D-vitamin-pótlás hatékonyságát vizsgálták a migrén kezelésében.  

A kutatások során kiderült, hogy a kiegészítés hatására jelentősen csökkent a migrénes epizódok száma, átlagosan közel 3-mal havonta, emellett a fejfájással töltött idő is másfél nappal rövidebb lett. A résztvevők egy tesztet is kitöltöttek a migrén okozta teljesítménycsökkenésük felmérésére, és ennek eredménye is kedvezően alakult. 

Felsorolni is nehéz, hogy mennyi különféle betegség állhat összefüggésben a D-vitamin hiányával, és úgy néz ki, a migrént is hozzáadhatjuk ehhez a tetemes listához. 

Hu C, Fan Y, Wu S, Zou Y, Qu X. Vitamin D supplementation for the treatment of migraine: A meta-analysis of randomized controlled studies. Am J Emerg Med. 2021 Dec;50:784-788. doi: 10.1016/j.ajem.2021.07.062. Epub 2021 Aug 11. PMID: 34879503. 

Kapcsolódó anyagok: