Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Közel száz évvel ezelőtt, két egymástól független kutató, Dr. Edward Mellanby és Weston A. Price is megfigyelte, hogy az étrendnek és főleg a zsírban oldódó vitaminoknak mennyire fontos szerepük van az egészséges fogak létrejöttében. Azóta úttörő munkájukat a modern tudomány is igazolta.

Dr. Edward Mellanby megfigyelései

Korának egyik legnépszerűbb kutatója és a D-vitamin felfedezője, Dr. Edward Mellanby és felesége, Dr. May Mellanby rengeteg érdekes kísérletet végeztek a különböző étrendek, tápanyagok és a fogak egészségének kapcsolatáról.

Kutatásaik során megállapították, hogy az egészséges fogakhoz az a legfontosabb, hogy megfelelően kifejlődjenek a növekedésük során, mivel azok a fogak, amiknek nem jó a struktúrájuk, később jóval hajlamosabbak a szuvasodásra.

A fogzománc rendellenes fejlődését azóta hypoplasia-nak nevezik, és jól ismert, hogy az elégtelen mikrotápanyagbevitel is szerepet játszik a kialakulásában.

Dr. Edward Mellanby az alábbi tényezőket határozta meg, amik leginkább befolyásolják a fogak fejlődését:

  • Az étrend ásványi anyag- és zsírban oldódó vitamin-tartalma
  • Az ásványi anyagok felszívódását gátló anyagok, például a fitátsav mennyisége

Ahhoz, hogy a fogaink erősek legyenek, fontos, hogy elegendő ásványi anyag, főleg kalcium és foszfor álljon rendelkezésükre, amiknek a felszívódásához D-vitaminra is szükségünk van. A fitátsav és egyéb “antitápanyagok” csökkentik az ásványi anyagok felszívódását, így magas bevitelük esetén a szükséges ásványi anyagok mind kevésbé hasznosulnak.

Segíthet az étrend visszafordítani a már kialakult fogszuvasodást?

A fogak, hasonlóan egyéb szöveteinkhez, képesek bizonyos fokú regenerációra, ha az ehhez szükséges tápanyagok és feltételek rendelkezésünkre állnak. Weston A. Price megfigyelte, hogy a tradicionális népcsoportokban élők fogai nagyon jól fejlettek és egészségesek voltak, és szinte teljesen mentesek a fogszuvasodástól – annak ellenére, hogy nem mostak fogat és a korabeli fogászati kezelések sem álltak rendelkezésükre.

Amint megjelentek az olyan modern, feldolgozott élelmiszerek, mint a fehér liszt és a kristálycukor, fogaik gyorsan romlani kezdtek, hasonlóan a nyugati emberekéhez. Amikor valamilyen okból kifolyólag a kereskedelem egy időre lecsökkent, és visszaálltak a tradicionális étrendjükre, a fogaik egészsége ismét javulni kezdett.  

Edward Mellanby könyvében ezt írja: „Régóta ismeretes, hogy amikor a zománc és a dentin kopás vagy fogszuvasodás következtében megsérül, a fogak reagálnak a sérülésre, ami idővel egy másodlagos dentin lerakódását eredményezi.”

Az alábbi kép és idézet Dr. Edward Mellanby könyvéből származik, és jól látható rajta az említett regenerációs folyamat.

(A magas ásványi anyag tartalmú táplálékkal etetett gyermekek fogaiban bekövetkező szuvas területek megkeményedése az aktív folyamat leállását jelzi, és a fertőzött terület „gyógyulását” eredményezheti. Amint azt sejteni lehet, ezt a jelenséget a jól kialakított másodlagos dentin vastag lerakódása kíséri. Ezeket az eredményeket összegezve világossá válik, hogy az állatkísérletek alapján levont klinikai következtetések igazoltak, és ma már ismert, hogyan lehet visszaszorítani a szuvasodás terjedését, sőt megállítani az aktív szuvas folyamatot számos érintett fogban.)

Felesége May Mellanby elkezdte vizsgálni ezt a jelenséget kutyákon, és megállapította, hogy képes szabályozni az állatok fogaiban lerakódott másodlagos dentin mértékét, amely a kopás hatására mind minőségben, mind mennyiségben független volt a fog eredeti szerkezetétől.

Amikor a kopás ideje alatt D-vitaminban, kalciumban és foszforban gazdag ételt adtak a kutyáknak, az új másodlagos dentin jól formálódott, függetlenül attól, hogy a fogak eredeti szerkezete milyen volt. Ezzel szemben a gabonafélékben gazdag és D-vitaminban szegény étrend rosszul meszesedett másodlagos dentint eredményezett, és ez akkor is bekövetkezett, ha az elsődleges dentin fejlődése még megfelelő volt.

A Mellanby házaspár kísérletei gyermekeken

A kutyáknál tapasztalt pozitív változások hatására fiatal gyermekeken is tesztelték, hogy a különböző étrendeknek és a D-vitaminnak milyen hatása van a fogszuvasodásra.(3)

Kísérleteik során 3 csoportra osztották a gyerekeket:

  • Az első csoport tagjai a hagyományos étrend mellett extra zabpelyhet kaptak (annak fitátsav tartalma miatt)
  • A második csoport tagjai a hagyományos étrend mellett D-vitamint fogyasztottak
  • A harmadik csoport tagjai pedig egy gabonáktól mentes alacsony fitátsav tartalmú étrendet tartottak, D-vitaminnal kiegészítve

Az eredmények egészen megdöbbentőek voltak: a zabpelyhet is tartalmazó, D-vitamin-mentes étrendet követő gyermekeknek közel 6 új szuvas foguk alakult ki a 6 hónapos kísérlet során, míg ha D-vitaminnal egészítették ki a hagyományos étrendjüket, akkor mindössze 1.

A legjobb eredményt azonban messze a gabonamentes, D-vitaminnal kiegészített étrend hozta: ennél csupán átlagosan 0,3 szuvas fog alakult ki, tehát minden harmadik gyermeknél 1 db.

Ez még nem minden, mivel a beválogatott gyermekeknek a kísérlet kezdetén elég sok szuvas foguk volt, így azt is megvizsgálták, hogy az étrendek hogyan befolyásolták a már meglévő rossz fogak állapotát. A zabpelyhet tartalmazó étrend esetén minden fognak romlott az állapota, míg a D-vitamin-pótlás hatására ~3,9 fognak vastagodott a dentinrétege. Ismét a gabonamentes és D-vitaminnal felturbózott étrend bizonyult a legjobbnak, amitől ~4,7 fognak javult az állapota.

Érdekes módon mindegyik étrend tartalmazott valamennyi cukrot, lekvárt és gyümölcsöt, és mindezek ellenére sikerült javítani a fogak állapotán.

Weston A. Price hasonló kísérlete

Fellelkesülve a tradicionális törzsek kiváló fogazatán, Weston Price szegény gyerekeken tesztelte, hogy javulnak-e a szuvas fogaik, ha minden nap egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étkezést biztosít számukra.

Az étel sok főtt zöldséget, gyümölcsöt és húst tartalmazott, illetve egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsömlét. Kiegészítésként a gyerekek zsírban oldódó vitaminokban rendkívül gazdag vajkivonatot és tőkehalmájolajat kaptak.

Bár ez az étkezés nem volt gabonamentes, a lisztet frissen őrölték, az akkoriban jóval hosszabb érlelési idő miatt pedig valószínűleg lebomlott a kenyérben található fitátsav jelentős része. Az is elképzelhető persze, hogy egyszerűen csak a zsírban oldódó vitaminok pótlása volt a fontosabb tényező.

Price röntgenvizsgálatokkal is igazolta, hogy a gyermekek szuvas fogai megerősödtek az új étrend hatására.

Modern kutatások a D-vitamin és a fogak kapcsolatáról

Mióta felfedezték a D-vitamin szerepét a kalcium felszívódásában, egyre több kutatásban alkalmazták a fogszuvasodás megelőzésére és kezelésére.

Egy 2013-as metaanalízis 24 klinikai vizsgálat összevont eredményei alapján megállapította, hogy a D-vitamin pótlása 47%-kal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.(4) Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy azoknak a gyerekeknek, akik D-vitamint fogyasztottak, feleannyi szuvas foga alakult ki.

Egy 2015-ös megfigyeléses tanulmány alapján a D-vitamin-szintben történő minden 10 nmol/L növekedés 11%-kal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.(5)

Egy 2023-ban megjelent metaanalízis alapján a D-vitamin hiánya 22%-kal fokozta a fogszuvasodás kockázatát, míg kizárólag a megfigyeléses tanulmányok alapján 62%-kal.(6) Érdekes lett volna, ha az 50 nmol/l határértéknél magasabb D-vitamin-szinteket is vizsgálják, ami valószínűleg még nagyobb védelmet biztosít. 

Egy randomizált vizsgálat nyomon követése pedig a terhességi D-vitamin-pótlás előnyeit igazolta, amely szerint a gyermek fogainak egészségét a várandós kismama vitaminfogyasztása is befolyásolja(7); feleannyi rosszul fejlődött foga volt azoknak a gyerekeknek, akiknek az édesanyja nagy dózisú D-vitamint pótolt.

Összefoglaló

A modern kutatási eredmények is igazolják a Mellanby házaspár és Weston Price úttörő munkáját, miszerint a D-vitaminnak kiemelten fontos szerepe van az egészséges fogak fejlődésében és a fogszuvasodás megelőzésében. Érdemes ügyelni a zsírban oldódó A-, és K1-vitamin, illetve a magnézium bevitelére is, mivel a D-vitaminnal együttműködve szintén szerepet játszanak a csontok és a fogak egészségében.

A D-vitamin mellé persze elengedhetetlen egy ásványi anyagokban gazdag, természetes étrend, ami a gabonákat, hüvelyeseket és egyéb fitátsavban gazdag ételeket kerüli, vagy csak hagyományosan elkészítve tartalmazza őket, mint amilyen az áztatás, a csíráztatás, a fermentálás és az alapos hőkezelés.

Szintén fontos lehet időnként keményebb, több rágást igénylő ételeket is enni, mivel a csontokhoz hasonlóan a fogakat is erősíti a fizikai terhelés, ráadásul az erős és szabályos állkapocs kialakulásához is szükséges.

Bár felnőtteknél valószínűleg jóval nehezebb visszafordítani a fogszuvasodást, biztos, hogy az említett stratégiák az alapos fogápolás és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok mellett segíthetnek megőrizni fogaink egészségét.

A cikkben szereplő információk a korai stádiumú szuvasodásra vonatkoznak, és nem valószínű, hogy működnek előrehaladott szuvasodás esetén. Ha kipróbálná őket, azt fogorvosi konzultáció mellett tegye.

  1. Dr. Edward Mellanby: Nutrition and Disease: the Interaction of Clinical and Experimental Work
  2. Weston A. Price: Nutrition and physical degeneration
  3. Mellanby M, Pattison CL. Remarks on THE INFLUENCE OF A CEREAL-FREE DIET RICH IN VITAMIN D AND CALCIUM ON DENTAL CARIES IN CHILDREN. Br Med J. 1932 Mar 19;1(3715):507-10. doi: 10.1136/bmj.1.3715.507. PMID: 20776736; PMCID: PMC2520490.
  4. Hujoel PP. Vitamin D and dental caries in controlled clinical trials: systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):88-97. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00544.x. Epub 2012 Nov 9. PMID: 23356636.
  5. Kühnisch J, Thiering E, Kratzsch J, Heinrich-Weltzien R, Hickel R, Heinrich J; GINIplus study group; LISAplus study group. Elevated serum 25(OH)-vitamin D levels are negatively correlated with molar-incisor hypomineralization. J Dent Res. 2015 Feb;94(2):381-7. doi: 10.1177/0022034514561657. Epub 2014 Dec 10. PMID: 25503610; PMCID: PMC4438736.
  6. Li Z, Wei X, Shao Z, Liu H, Bai S. Correlation between vitamin D levels in serum and the risk of dental caries in children: a systematic review and meta-analysis. BMC Oral Health. 2023 Oct 19;23(1):768. doi: 10.1186/s12903-023-03422-z. PMID: 37858104; PMCID: PMC10585927.
  7. Nørrisgaard PE, Haubek D, Kühnisch J, Chawes BL, Stokholm J, Bønnelykke K, Bisgaard H. Association of High-Dose Vitamin D Supplementation During Pregnancy With the Risk of Enamel Defects in Offspring: A 6-Year Follow-up of a Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2019 Oct 1;173(10):924-930. doi: 10.1001/jamapediatrics.2019.2545. PMID: 31381020; PMCID: PMC6686764.
  8. Stephan Guyenet: Whole health source blog

Kapcsolódó anyagok: