Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A D-vitaminnak nagyon kalandos története van. Miután a 20. század első felében felfedezték, több betegség ellen is hatalmas dózisban kezdték el alkalmazni.  

Mivel túl nagy mennyiséget használtak (több százezer nemzetközi egységet több héten keresztül), okozott elvétve negatív reakciókat, de A-vitaminnal együtt ezek a tünetek is megszűntek, és hatásosabbá is vált a fertőzésekkel szemben.(4) Mindenesetre ahelyett, hogy kicsit csökkentették volna a pótolt D-vitamin mennyiségét, inkább veszélyesnek bélyegezték, a napi ajánlott bevitelt pedig 400 NE-ben határozták meg, ami sajnos a D-vitamin-hiány megszüntetéséhez sem elég. (5) Ez a mennyiség évtizedeken keresztül nem változott, annak ellenére, hogy később kiderült, napozással 10000-25000 NE D3-vitamin termelődik a bőrünkben 15-20 perc alatt.(1)

Variálás a mennyiségekkel 

A 25-OH-D3 szintet, amiből megállapítható szervezetünk D-vitamin ellátottsága, csak jóval később fedezték fel, így akkoriban csak találgatni tudtak a hatásos dózist illetően. Mára már szerencsére az ajánlott D-vitamin-bevitelt többször is növelték, de a napokban is rengeteg vita folyik arról, hogy mennyi D-vitamint érdemes pótolni. A maximális, még biztonságosnak ítélt mennyiséget hivatalosan 4000 NE-ben határozták meg, aminek – mint az alábbi friss kutatásból kiderül - szintén nincs megfelelő tudományos alapja.

Egy széleskörű kutatás  

A D-vitamin-hiány rengeteg embert érint az egész világon és jelentősen növeli több krónikus betegség kockázatát, míg a megfelelő szint nagyjából a felére csökkenti a mindennemű halálokot.(6) Egy amerikai kórházban az orvosok rendszeresen követték a D-vitaminról szóló kutatásokat. Miután meggyőződtek a megfelelő D-vitamin-szint fontosságáról, a D-vitamin-pótlást hagyományos terápiaként alkalmazták minden olyan beteg esetében, aki ebbe beleegyezett. Az eredményeket később dokumentálták, majd publikálták egy tudományos folyóiratban.(7)

Hogyan vizsgálták a D-vitamin hatásait? 

Az említett kórházban a legtöbb beteg, aki beleegyezett a D-vitamin-pótlásba, az napi 5000-10000 NE közötti D3-vitamint kapott. A kutatók mérték a betegek 25-OH-D3 szintjét, továbbá a vér kalcium szintjét, mivel a D-vitamin túladagolásának egyik tüneteként a megemelkedett kalciumszintet szokták említeni.  

A D-vitamin-kiegészítést kapó betegek értékeit ezek után összehasonlították azoknak a betegeknek az eredményeivel, akik nem egyeztek bele a pótlásba, vagy csak nemrég érkeztek a kórházba.  

Ezen kívül volt még pár résztvevő, akik napi 20000-60000 NE D-vitamint pótoltak 2-8 éven keresztül. Ők a különféle egészségügyi problémáikat sikeresen kezelték ezzel a jóval magasabb dózisú D-vitaminnal. A megfigyelések során náluk is ugyanazokat az értékeket vizsgálták, mint a többi beteg esetében.

Milyen eredmények születtek?  

Ahogyan az várható volt, a D-vitamin-kiegészítés hatására a D-vitamin szintje a többszörösére nőtt. Átlagosan 25 ng/ml-ről 68 ng/ml-re emelkedett 5000 NE D3-vitamintól, és 96 ng/ml-re a napi 10000 NE D3-vitamin-kiegészítéstől. Ennek ellenére a vér kalciumszintje nem emelkedett ennek hatására, még hosszútávon szedve, több év elteltével sem. Emellett nem okozott semmilyen negatív tünetet, ami fokozott meszesedésre utalt volna.  

Azon betegek, akik a jóval magasabb, napi 50000 NE D-vitaminnal kontrollálták az asztmájukat vagy bőrbetegségüket, néhány esetben 300 ng/ml-nél is magasabb 25-OH-D3 szintet produkáltak, de értékeik jellemzően 200 ng/ml körül voltak. Ez többszöröse a hivatalosan meghatározott maximális, még biztonságosnak mondott D-vitamin-szintnek. Ettől függetlenül még az ő kalciumszintjük is az egészséges tartományon belül maradt az összes mérés során, ahogy egyéb más túladagolásra utaló tünetet sem tapasztaltak.

Ebben a kutatásban a napi 10000 NE D3-vitamint teljesen biztonságosnak találták hosszútávon, de még a napi 40000-50000 NE D3-vitamin sem okozott negatív tüneteket több év használat után, ami viszont már tízszerese a javasolt maximális bevitelnek. Ráadásul még ez a magas dózis sem növelte a vér kalciumszintjét. 

Hiba az adagolásnál?  

Persze, mint minden más, a D-vitamin is túladagolható, de ez csak nagyon ritkán fordul elő, és kizárólag abban az esetben, ha helytelenül alkalmazzák. Például olyankor, ha valamilyen hiba következtében nagyságrendekkel többet fogyaszt valaki annál, mint ahogy azt gondolja.  

Két dokumentált eset során a fogyasztók egy gyártási hiba miatt 1000-szer annyi D3-vitamint pótoltak naponta, mint amennyi fel volt tüntetve a termékeken.(9) Az első esetben 2 hónapon keresztül 1860000 NE D3-vitamint, a másikban pedig 970000 NE D3-vitamint pótolt egy férfi 1-1 hónapon át. Mindketten akut tünetekkel kerültek kórházba, a 25-OH-D3 szintjük pedig 1220 ng/ml és 645 ng/ml volt. Szerencsére mindketten teljesen felépültek, és miután a D-vitamin-szintjük 400 ng/ml alá csökkent, (a maximális referencia tartomány négyszeresére) a kalciumszintjük is normalizálódott. 

Együttműködés más vitaminokkal  

Más kutatásokból kiderül, hogy a D-vitaminnal szinergiában működő A- és K-vitaminok fokozzák a D-vitamin pozitív hatásait, és védenek annak esetleges negatív hatásaitól.(10, 11,4,12) Bár ez, ahogyan a fenti kutatás is igazolja, eleve nagyon ritkán fordul elő.  

A-vitaminnal együtt a D-vitamin-pótlás is sokkal hatékonyabban emeli a D-vitamin-szintjét a vérben, emellett az A-vitamin segít megszüntetni a D-vitamin túladagolása okozta meszesedést is.(11) 

Ne féljünk tehát a D-vitamintól! Szedjük hatásos és biztonságos dózisban, a vele szinergiában működő egyéb vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt. 

  1. Tavera-Mendoza LE, White JH. Cell defenses and the sunshine vitamin. Sci Am. 2007 Nov;297(5):62-5, 68-70, 72. doi: 10.1038/scientificamerican1107-62. PMID: 17990825. 

  2. Vitamin D, Cod-Liver Oil, Sunlight, and Rickets: A Historical PerspectiveKumaravel RajakumarPediatrics Aug 2003, 112 (2) e132-e135; DOI: 10.1542/peds.112.2.e132 

  3. Williams C J B. Cod-liver Oil in Phthisis London journal of medicine 1849; s2-1 :1 doi:10.1136/bmj.s2-1.1.1 

  4. SPIESMAN IG. MASSIVE DOSES OF VITAMINS A AND D IN THE PREVENTION OF THE COMMON COLD. Arch Otolaryngol. 1941;34(4):787–791. doi:10.1001/archotol.1941.00660040843010 

  5. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. Epub 2011 Jun 6. Erratum in: J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3908. PMID: 21646368. 

  6. Garland CF, Kim JJ, Mohr SB, et al. Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Public Health. 2014;104(8):e43-e50. doi:10.2105/AJPH.2014.302034 

  7. McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J. Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. J Steroid Biochem Mol Biol. 2019 May;189:228-239. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.12.010. Epub 2019 Jan 4. PMID: 30611908. 

  8. Dudenkov DV, Yawn BP, Oberhelman SS, Fischer PR, Singh RJ, Cha SS, Maxson JA, Quigg SM, Thacher TD. Changing Incidence of Serum 25-Hydroxyvitamin D Values Above 50 ng/mL: A 10-Year Population-Based Study. Mayo Clin Proc. 2015 May;90(5):577-86. doi: 10.1016/j.mayocp.2015.02.012. PMID: 25939935; PMCID: PMC4437692. 

  9. Araki T, Holick MF, Alfonso BD, Charlap E, Romero CM, Rizk D, Newman LG. Vitamin D intoxication with severe hypercalcemia due to manufacturing and labeling errors of two dietary supplements made in the United States. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3603-8. doi: 10.1210/jc.2011-1443. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21917864. 

  10. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, Schaafsma A, van den Heuvel EG, Papaioannou N, Lyritis G, Manios Y. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 Apr;90(4):251-62. doi: 10.1007/s00223-012-9571-z. Epub 2012 Mar 4. PMID: 22392526. 

  11. Kadri A, Sjahrir H, Juwita Sembiring R, Ichwan M. Combination of vitamin A and D supplementation for ischemic stroke: effects on interleukin-1ß and clinical outcome. Med Glas (Zenica). 2020 Aug 1;17(2):425-432. doi: 10.17392/1137-20. PMID: 32567290. 

  12. Fu X, Wang XD, Mernitz H, Wallin R, Shea MK, Booth SL. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2337-41. doi: 10.3945/jn.108.093724. PMID: 19022954. 

  13. https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/#dprotects 

  14. Schurgers LJ, Spronk HM, Soute BA, Schiffers PM, DeMey JG, Vermeer C. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007 Apr 1;109(7):2823-31. doi: 10.1182/blood-2006-07-035345. PMID: 17138823. 

  15. Braam LA, Hoeks AP, Brouns F, Hamulyák K, Gerichhausen MJ, Vermeer C. Beneficial effects of vitamins D and K on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. Thromb Haemost. 2004 Feb;91(2):373-80. doi: 10.1160/TH03-07-0423. PMID: 14961167. 

Kapcsolódó anyagok: