Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Az egészséges csontok hallatán régen elsősorban a kalcium jutott az emberek eszébe, ami később kiegészült a D-vitaminnal, a K-vitaminnal, esetleg a magnéziummal. Arra azonban nem sokan gondolnának, hogy a szelén is fontos tényező: egy új tanulmány ennek a kevésbé ismert nyomelemnek a kapcsolatát vizsgálta a csontjaink állapotával.

Miért lehet fontos a szelén a csontjaink szempontjából?

Korábbi tanulmányokból már sejthető volt, hogy a szelén is szerepet játszik a csontok egészségében, de azt, hogy pontosan miért fontos, máig némi homály övezi.

Hatása valószínűleg onnan származik, hogy nélkülözhetetlen a sejtek oxidatív károsodásokkal szembeni védelmében. Az oxidatív stresszről pedig feltételezhető, hogy a csontokra nézve is romboló hatású, így logikus, hogy a szelén — ami fontos részét képezi szervezetünk antioxidáns rendszerének — védőhatású a csontritkulással szemben és segít megőrizni a csontsűrűséget.

Mit vizsgáltak az új tanulmányban?

Ez a kutatás egy úgynevezett metaanalízis, ami azt jelenti, hogy különböző releváns tanulmányok összevont eredményeit tartalmazza, nem csupán egyetlen kiugró eredményt. Ezekben az étrendi szelénbevitel és a szérum szelénszint alapján vizsgálták a csontsűrűséget, a csontritkulás előfordulását és a csonttörések kockázatát.

Összesen 18 megfigyeléses tanulmányt és 1 randomizált vizsgálatot válogattak be az analízisbe, amiben közel 70 ezer ember adatait elemezték. A hasonló metaanalízisekben szigorú kritériumok alapján választják be és zárják ki az irreleváns és alacsony minőségű vizsgálatokat annak érdekében, hogy az eredmények megbízhatóbbak legyenek.

Az étrendi szelénbevitel és a csontsűrűség

Négy tanulmány vizsgálta az étrendi szelénbevitel és a csontsűrűség kapcsolatát, amelyekből egyértelművé vált, hogy a kettő összefüggésben áll: akik több szelént fogyasztottak, azoknak arányaiban magasabb volt a csontsűrűségük. Az eredmény ugyanakkor nem volt számottevő, mivel a szelén csupán egyetlen apró összetevője az egészséges csontoknak — ennek ellenére viszont érdemes odafigyelni rá.

Két tanulmány elemezte az étrendi szelénbevitel és a csontritkulás kockázatát, aminek az eredménye már jóval kiemelkedőbb volt: a magasabb szelénfogyasztás több mint felére csökkentette a csontritkulás előfordulását.

A csípőtörések számában szintén pozitív változást figyeltek meg, viszont általánosságban a csonttörések kockázatára gyakorolt hatását nem ítélték jelentősnek, mivel nagyon nagy eltérések mutatkoztak a kutatásokban.

A szérum szelénszint összefüggése a csontok egészségével

A szelén is egyike azoknak a nyomelemeknek, amelyekből nehéz az ellátottságunkat pontosan felmérni. A leggyakrabban használt teszt a plazma és a szérum szelén koncentrációja. A kutatásokban itt a szérum szelénszint kapcsolatát vizsgálták, ezek alapján pedig a következőket sikerült megállapítani:

  • 4 kutatás és 3370 résztvevő adatai szerint a magasabb szérum szelénszint pozitív összefüggésben állt a csontsűrűséggel, tehát akiknek jobb volt a szelénellátottságuk, azoknak jobb volt a csontsűrűségük is.
  • 1 megfigyeléses tanulmány kivételével jelentősnek mutatkozott a kapcsolat a szérum szelénszint és a csontritkulás között: azon személyeknek, akiknek csontritkulásuk volt, a szelénszintjük is alacsonyan állt.
  • A szérum szelénszint és a csonttörések kockázata között nem volt jelentős összefüggés.

Az egyetlen randomizált vizsgálat, ami a szelénpótlás hatásait vizsgálta, nem talált összefüggést a szelénpótlás és a csontsűrűség között, azonban ebben a kutatásban kevésbé jól hasznosuló szelénsókat használtak és a vizsgált személyeknek eleve jó volt a szelénellátottságuk.

Nem árt észben tartani, hogy az alacsony csontsűrűség csak egy a törések szempontjából fontos kockázati tényezők közül. Attól, hogy a csontsűrűség nem javul, a csontok szerkezete még változhat. A K1-vitamin például egy vizsgálatban felére csökkentette a töréskockázatot, miközben a csontsűrűséget szintén nem növelte.(2)

Összefoglaló

Bár az eredmények némileg vegyesek, az jól látható, hogy a túl alacsony szelénbevitel hatására a csontok egészsége is sérülhet, hiszen mind a magasabb étrendi bevitel, mind a magasabb szelénszint előnyösnek mutatkozott a csontsűrűség, csontritkulás és a csonttörések kockázata szempontjából.

Az ételek szeléntartalmát elsősorban a termőföldekben lévő szelén mennyisége határozza meg, így bizonyos területeken nagyon gyakori az elégtelen bevitel. Ilyen esetekben különösen fontos lehet a kiegészítése, mivel számos probléma megelőzésében segíthet, ha elkerüljük a hiányát.

A szelénen kívül a D-vitamin, a K-vitamin, az A-vitamin, a kalcium és a magnézium is nagyon fontos az egészséges csontokhoz, javasoljuk ezeket a cikkeinket is a témában!

A főoldalon, a szelén menüpontra kattintva több kiváló szelénforrást és szelénben gazdag receptet is találhatsz.

  1. Xie H, Wang N, He H, Yang Z, Wu J, Yang T, Wang Y. The association between selenium and bone health: a meta-analysis. Bone Joint Res. 2023 Jul 6;12(7):423-432. doi: 10.1302/2046-3758.127.BJR-2022-0420.R1. PMID: 37407020; PMCID: PMC10322231.
  2. Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008 Oct 14;5(10):e196. doi: 10.1371/journal.pmed.0050196. Erratum in: PLoS Med. 2008 Dec;5(12):e247. PMID: 18922041; PMCID: PMC2566998.

Kapcsolódó anyagok: