Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A szelén egy nagyon fontos nyomelem, ami a természetes antioxidáns rendszerünk egyik kulcsfontosságú összetevője. A belőle keletkező enzimek és fehérjék segítik megvédeni a sejtjeinket a különféle károsodásoktól és fertőzésektől. Megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akik jobb szelénellátottsággal rendelkeznek, jóval alacsonyabb bizonyos krónikus betegségek kockázata.(1,2,3) Ez azonban csak egy adott pontig érvényes, ami után a túlzott szelénbevitel negatív hatásúvá válik, és fokozza többek között a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.(4,5) Mivel a szelén esetén viszonylag szűk az egészséges tartomány, így a hiányának megelőzése mellett arra is ügyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását.  

Az antioxidánsok pótlásának eredménytelensége 

Elég régóta ismert, hogy az antioxidáns hatású anyagok nagy dózisú pótlása nem mindig váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Így volt ez a béta-karotinnal, amiről kiderült, hogy még fokozza is a tüdőrák kockázatát, ahelyett, hogy csökkentené.  

Az emberi szervezet akkor működik megfelelően, ha a számára szükséges anyagokhoz az optimális mennyiségben és arányban jut hozzá. Egy egyébként hasznos tápanyag egyoldalú, életszerűtlenül nagy dózisú pótlása könnyedén felboríthatja ezt a természetes egyensúlyt.  

A szelén szükséges egy glutation-peroxidáz nevű enzim előállításához, ami védi a sejteket a lipidperoxidációtól. Részben ebből kifolyólag régóta feltételezik, hogy a magasabb szelénbevitel védőhatású lehet a szív- és érrendszeri és egyéb krónikus betegségekkel szemben.  

A szelén csak egyéb antioxidánsokkal együtt hatékony 

A szelén kiegészítése önmagában elég vegyes eredményekhez vezetett, azonban egy 2020-ban publikált metaanalízis azt állapította meg, hogy egyéb antioxidánsokkal együtt már jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve az összhalálozás kockázatát.(6) 

Ebben a tanulmányban 43 klinikai vizsgálat eredményeit összesítették, amik különböző, antioxidáns hatású mikrotápanyagok pótlását vizsgálták (A-vitamin, β-karotin, C-vitamin, E-vitamin, szelén, cink és réz) a szív- és érrendszeri és bármilyen okból bekövetkező halálozás szempontjából. Bár külön-külön sem a szelént, sem az egyéb antioxidánsokat nem találták hatékonynak, azokban a vizsgálatokban, ahol a szelént együtt alkalmazták a fenti antioxidánsokkal, már jelentős kockázatcsökkenést értek el.  

A szelén, legalább két másik mikrotápanyag társaságában már 23%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri, és 10%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát. A cink és a réz, a C-vitamin, az E-vitamin és az A-vitamin mind más és más részét erősítik a szervezetünk védekezőképességének, és ha az egyikből hiányunk van, akkor az egész rendszer sérülhet. 

Összefoglaló 

A szelén pótlására érdemes külön figyelmet fordítanunk, mivel a bevitele jellemzően alacsonyabb a szükségesnél. A szeléndús ételek általában a cinknek és a réznek is jó forrásai, amik szintén szükségesek az antioxidáns rendszerünk működéséhez. Ha kiegészítjük a szelént, ne feledkezzünk el az egyéb fontos mikrotápanyagokról sem, mivel ebben a metaanalízisben egyedül a kombinált pótlásuk bizonyult hatékonynak. 

  1. Dennert G, Zwahlen M, Brinkman M, Vinceti M, Zeegers MP, Horneber M. Selenium for preventing cancer. Cochrane Database Syst Rev. 2011 May 11;(5):CD005195. doi: 10.1002/14651858.CD005195.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2014;3:CD005195. PMID: 21563143; PMCID: PMC3692366.
  2. Flores-Mateo G, Navas-Acien A, Pastor-Barriuso R, Guallar E. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):762-73. doi: 10.1093/ajcn/84.4.762. PMID: 17023702; PMCID: PMC1829306.
  3. Qiu Z, Geng T, Wan Z, Lu Q, Guo J, Liu L, Pan A, Liu G. Serum selenium concentrations and risk of all-cause and heart disease mortality among individuals with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2022 Jan 11;115(1):53-60. doi: 10.1093/ajcn/nqab241. PMID: 34664061.
  4. Tan QH, Huang YQ, Liu XC, Liu L, Lo K, Chen JY, Feng YQ. A U-Shaped Relationship Between Selenium Concentrations and All-Cause or Cardiovascular Mortality in Patients With Hypertension. Front Cardiovasc Med. 2021 Jul 30;8:671618. doi: 10.3389/fcvm.2021.671618. PMID: 34395551; PMCID: PMC8360873.
  5. Vinceti M, Filippini T, Rothman KJ. Selenium exposure and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2018 Sep;33(9):789-810. doi: 10.1007/s10654-018-0422-8. Epub 2018 Jul 5. PMID: 29974401.
  6. Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, Sahye-Pudaruth S, Paquette M, Blanco Mejia S, Patel D, Kavanagh M, Tsirakis T, Kendall CWC, Pichika SC, Sievenpiper JL. Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652. doi: 10.1093/ajcn/nqaa245. PMID: 33053149; PMCID: PMC7727482.

Kapcsolódó anyagok: