Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A PCOS egy nagyon gyakori hormonális betegség, ami becslések szerint a nők több mint 10%-át érintheti. Mindenképpen foglalkoznunk kell vele, mivel idővel inzulinrezisztencia is társulhat a tünetek mellé, ami jelentős rizikófaktornak számít több krónikus betegség szempontjából. A PCOS-sel rendelkező nők nagyon gyakran D-vitamin-hiányosak, ennek a pótlása viszont sokat javíthat a betegséggel járó hormonális- és anyagcsere-problémákon.

A D-vitamin-hiány előfordulása PCOS esetén

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) világszerte a reproduktív korú nők egyik leggyakoribb hormonális betegsége. Általában menstruációs rendellenességek, androgéntöbblet, és a petefészekben található ciszták elszaporodása jellemzi, amihez olyan tünetek társulhatnak, mint az akné, a fokozott szőrnövekedés, vagy akár a terméketlenség.

Bár a PCOS pontos okai máig ismeretlenek, feltételezhetően a túlzott androgéntermelés, az inzulinrezisztencia és a gyulladásos folyamatok is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Az elmúlt években a PCOS terjedésével különösen fontossá vált a hatékony terápiák felkutatása. Több vizsgálat is beszámolt már arról, hogy egyéb tényezők mellett a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, ami abból a szempontból kedvező, hogy ez a probléma könnyen kezelhető és nem jár semmilyen mellékhatással.

Egy 2018-as kutatásban 639 PCOS-sel rendelkező és 449 termékeny nő D-vitamin-szintjét vizsgálták. A PCOS-sel rendelkező nők körében sokkal gyakoribb volt a D-vitamin-hiány: 77%-uk alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkezett, mint a megfelelőnek tekinthető 75 nmol/l érték. Az egészséges nőknek átlagosan 15,5 nmol/l-el volt magasabb a D-vitamin-szintjük, ezzel 36 százalékuknak volt megfelelő az ellátottsága.

Az alacsonyabb D-vitamin-szint összefüggésben állt az inzulinrezisztencia megállapítására szolgáló HOMA-IR index és a vérlipidek rosszabb értékével. A D-vitamin hiánya jól látható módon a PCOS szempontjából is negatív hatású, de hogyan lehetséges ez?

A D-vitamin és a PCOS kapcsolata

A D-vitamin receptorai megtalálhatóak az inzulintermelő béta sejtekben is, amik a D-vitamin aktiválására fokozzák az inzulintermelést. A D-vitamin hiánya az egész szervezetet érintő gyulladást fokozza, amelyről ismert, hogy szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában. A D-vitamin emellett a kalciumra gyakorolt hatásain keresztül is befolyásolhatja az inzulintermelést.

A PCOS-sel rendelkező betegeknél a zsíranyagcsere-zavarok is gyakoriak, amik növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez részben a magas parathormon(PTH) következménye, aminek a szintjét a D-vitamin csökkenti – ezzel segítve a zsíranyagcsere működését, ami javíthat a vérlipidek értékein.

A D-vitaminnak emellett rengeteg különböző hormonális hatása van, ami a női hormonok működését tekintve szintén nagyon előnyös. Amit persze a legfontosabb tudni, hogy a D3-vitamin pótlása ténylegesen javít-e a PCOS tünetein, és ha igen, milyen mértékben? Erre a kérdésre egy új metaanalízis adja meg a választ.

A D3-vitamin pótlásának előnyei PCOS esetén

Egy 2023-ban megjelent metaanalízis 13 olyan randomizált vizsgálat eredményeit összegezte, amik a D3-vitamin-pótlás hatásait tesztelték PCOS-es betegeken.

A főbb tényezők, amiknek a változásait vizsgálták, a különböző hormonszintek, a szervezetszintű gyulladás (Hs-CRP) és a koleszterinszint voltak.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

  • A gyulladást jelző és szív- és érrendszeri rizikófaktornak számító hs-CRP szintje a D-vitamint pótló csoportokban jóval alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban.
  • A PCOS esetén problémát jelentő emelkedett tesztoszteronszint jelentősen lecsökkent a D-vitamin-pótlás hatására.
  • Bár az összkoleszterinszint önmagában nem a legjobb módja a szív- és érrendszeri kockázat meghatározásának, a D-vitamin fogyasztásával ez az érték is csökkent.

A kutatók konklúziója az eredmények láttán, hogy a D-vitamin pótlása segíthet a PCOS-sel járó negatív hatások enyhítésében. Amennyiben ismersz valakit, aki PCOS-sel küzd, érdemes lehet elküldened neki ezt a cikket.

  1. Krul-Poel YHM, Koenders PP, Steegers-Theunissen RP, Ten Boekel E, Wee MMT, Louwers Y, Lips P, Laven JSE, Simsek S. Vitamin D and metabolic disturbances in polycystic ovary syndrome (PCOS): A cross-sectional study. PLoS One. 2018 Dec 4;13(12):e0204748. doi: 10.1371/journal.pone.0204748. PMID: 30513089; PMCID: PMC6279035.
  2. Zhang B, Yao X, Zhong X, Hu Y, Xu J. Vitamin D supplementation in the treatment of polycystic ovary syndrome: A meta-analysis of randomized controlled trials. Heliyon. 2023 Mar 8;9(3):e14291. doi: 10.1016/j.heliyon.2023.e14291. PMID: 36942243; PMCID: PMC10023924.

Kapcsolódó anyagok: