Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Nem sokan gondolnák, hogy a depressziós tüneteik összefüggésben állhatnak valamilyen mikrotápanyag hiányával, azt pedig pláne nem, hogy a pótlásukkal jelentősen csökkenthetik a fennálló panaszaikat. Úgy tűnik, hogy mégis ez a helyzet, ugyanis egy friss metaanalízis ismét azt igazolta, hogy a D-vitamin pótlása hatékonyan csökkenthet a depressziós tüneteken.

Hogyan befolyásolhatja a D-vitamin a hangulatunkat?

A D-vitaminról mára köztudott, hogy szükséges az egészséges csontokhoz, de valójában számtalan olyan feladatot ellát a szervezetünkben, amik teljesen függetlenek ettől. Nem véletlen, hogy a mai napig kutatják a speciális funkcióit, mivel egyre több betegség és probléma kapcsán fedezik fel jótékony hatásait.

Mindenki tapasztalta már, hogy ha szép, napos idő van és kimegy a szabadba, akkor a hangulata is javulni kezd, míg a tél, vagy a borús, esős időjárás gyakran okoz negatív gondolatokat és kedvetlenséget. Bár magának a fénynek számos pozitív hatása van, a D-vitamin képződésében játszott szerepe miatt a hangulatunkat is kedvezően befolyásolja.

Depresszió esetén sokan magukba fordulnak, nem szeretik elhagyni az otthonukat, így az addiginál is kevesebb napfény éri őket, ami aztán súlyosbítja a D-vitamin-hiányukat és tovább ronthat a kedélyállapotukon.

Több tanulmány is foglalkozott már a D-vitamin depresszióra gyakorolt hatásaival, amelyek alapján egyértelmű kapcsolat áll fent a vitamin hiánya és a depresszió előfordulása között. Magát a D-vitamin-pótlást is tesztelték már több kutatásban a depressziós tünetek enyhítésére, amik főként pozitív, időnként pedig vegyes eredményekhez vezettek.

Nyilvánvaló, hogy a D-vitamin pótlása is abban az esetben válik igazán hasznossá, ha valakinek hiánya van belőle, míg a megfelelő ellátottság esetén már nem fog jelentős változást produkálni. A rendkívül gyakran előforduló hiánya miatt azonban a legtöbbször eredményes módszernek bizonyul.

Az új összefoglaló tanulmány eredménye

Ebben a 2023 áprilisában megjelent metaanalízisben és szisztematikus áttekintésben összesen 18 klinikai vizsgálat összevont eredményeit értékelték. Sikeresen igazolták, hogy a D-vitamin pótlása jelentősen enyhíti a depressziós tüneteket a placebohoz képest, az erre szolgáló tesztek alapján.

Felnőtteknél, különösen a súlyos depresszióban szenvedőknél volt a leginkább hatékony, és ami meglepő, hogy a kezdeti D-vitamin-ellátottságtól függetlenül eredményesnek bizonyult.

A kutatók megállapították, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a D-vitamin pótlása egy biztonságos és hatékony terápia lehet depresszió esetén.  

Srifuengfung M, Srifuengfung S, Pummangura C, Pattanaseri K, Oon-Arom A, Srisurapanont M. Efficacy and acceptability of vitamin D supplements for depressed patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition. 2023 Apr;108:111968. doi: 10.1016/j.nut.2022.111968. Epub 2023 Jan 7. PMID: 36716601.

Kapcsolódó anyagok: