Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A vesekő egy ásványi anyagokból képződött kristályos anyag, aminek már több típusát azonosították. A kialakulása összefüggésben áll a túl alacsony folyadékbevitellel, a mozgásszegény életmóddal, és különböző egyéb tényezőkkel. Az előfordulásának esélyét csökkenteni is lehet, például magasabb koffeinbevitellel, ami ebből a szempontból jótékony hatású. A vesekő nem csak fájdalmas, de károsíthatja is a veséket, és ha már egyszer kialakult, jóval nagyobb eséllyel jelentkezik újra. 

Egy 2022 augusztusában publikált megfigyeléses tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen szerepet játszik az étrend a vesekő kialakulásában azoknál a személyeknél, akiknél már korábban jelentkezett a betegség.

A kutatást egy klinika végezte 795 páciensük bevonásával, akik közül 411-en már szenvedtek korábban vesekőtől, míg 384-en még nem. Annak ellenére, hogy a vesekő gyakran kalcium alkotta kristályokból áll, érdekes módon a magasabb kalcium- és káliumbevitel egyaránt védőhatásúnak bizonyult a betegség kialakulásával és kiújulásával szemben. A magasabb kalcium- és káliumbevitel még a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásnál is fontosabb védőfaktornak bizonyult. Az étrend szempontjából tehát érdemes odafigyelni a kalciumban és káliumban dús ételek, például a zöldségek fogyasztására, különösen akkor, ha már volt vesekövünk. 
 

  1. Chewcharat A, Thongprayoon C, Vaughan LE, Mehta RA, Schulte PJ, O'Connor HM, Lieske JC, Taylor EN, Rule AD. Dietary Risk Factors for Incident and Recurrent Symptomatic Kidney Stones. Mayo Clin Proc. 2022 Aug;97(8):1437-1448. doi: 10.1016/j.mayocp.2022.04.016. Epub 2022 Aug 1. PMID: 35933132. 

Kapcsolódó anyagok: