Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg tintahalkarika |
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva |
20 g vaj vagy olívaolaj |
1 tk. tikka masala fűszerkeverék |
1,5 dl kókusztejszín |
1/2 citrom leve |
só és bors, ízlés szerint |
A rizshez
20 dkg basmati rizs |
1 tk. őrölt kurkuma |
kb. 15 g friss gyömbér, szeletelve |
só |
100 gramm tintahal 3.2 mg rezet, azaz a napi szükségletünk 356 %-át tartalmazza! Ezen kívül nagy mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor és szelén, de kisebb mennyiségben kalcium, kálium és vas is. Gazdag még B-vitaminokban (különösen B2, B3 és B12-ben), illetve kolinban, E-vitaminban és C-vitaminban. Isteni finom és sokoldalúan elkészíthető: lehet grillezni kevés sóval, olívaolajjal és citromlével, de akár ragukba is főzhető. Továbbá rizottókhoz és tésztaételekhez is egyaránt csodálatos választás.
A rizst átmossuk párszor hideg vízben, majd leszűrjük. Felöntjük 2,5-szeres mennyiségű hideg vízzel, belekeverjük a sót, a kurkumát és a gyömbért, lefedjük, majd feltesszük főni. Amikor felforrt, kis lángra vesszük és a fedőt félrebillentjük. Kb. 10 perc alatt elfő a víz, ekkor levesszük a tűzről és 5-10 percig lefedve állni hagyjuk. Addig egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát, majd hozzáadjuk a tintahalkarikát. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citromlével és a kókusztejszínnel, majd belekeverjük a tikka masala fűszert. Végül lefedjük és kb. 10 percig kis lángon főzzük. A fűszeres sárga rizzsel és friss korianderrel megszórva tálaljuk.