Hozzávalók kb. 18 falafelhez

25 dkg száraz csicseriborsó (éjszakára vízbe áztatva)
1 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
1 közepes csokor petrezselyem, finomra vágva
1 kis csokor koriander, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
2 ek. gluténmentes liszt, pl. csicseriborsóliszt, rizsliszt vagy zabliszt
1/2 tk. sütőpor
1 tk. őrölt kömény
1/2 tk. őrölt cayenne bors
1/4 tk. őrölt kardamom
só és bors, ízlés szerint
kb. 300 ml kókuszolaj vagy magas olajsavtartalmú napraforgóolaj a sütéshez (a leírás végén van sütőben sült változat is)

A tahinis joghurtszószhoz

25 dkg natúr kókuszjoghurt vagy görög joghurt
1 púpozott ek. tahini (szezámpaszta)
1/2 citrom leve
1 tk. méz
só és bors, ízlés szerint

A réz és a cink édestestvérek és nagyon fontos, hogy milyen arányban találhatóak a szervezetünkben. Szimbiotikus működésük miatt gyakran mindkét ásványi anyag egyszerre megtalálható élelmiszerekben. Jól felszívódó formája a májakban, a kagylóban, a vörös húsokban, illetve a csirke- vagy kacsacombban van. Tekintettel arra, hogy számos vitamin és ásványi anyag toplistáján szerepelnek az imént felsorolt élelmiszerek, a változatosság kedvéért most egy növényi forrást választottam. Fitinsav miatt a felszívódása nem olyan előnyös, mint az állati eredetű forrásoké, de néha ezt az opciót is választhatjuk. A tahini, azaz a szezámpaszta, sok cinket és rezet, továbbá magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz. Ezen túl a csicseriborsó is tartalmaz rezet és cinket is. 

A csicseriborsót beáztatjuk éjszakára, használat előtt elöntjük a vizet, egyszer átmossuk, majd lecsepegtetjük. Egy konyhai robotgépben felaprítjuk a csicseriborsót a vöröshagymával, a petrezselyemmel, a korianderrel és a fokhagymával. Addig daráljuk, amíg összeáll egy sűrű massza, de nem teljesen pépes! Átöntjük egy tálba és hozzákeverjük a fűszereket, a sütőport, a sót, a borsot és a lisztet is. A masszából egyforma méretű tallérokat vagy golyókat formázunk (a tallért könnyebb fordítgatni). Egy lábosban felhevítjük az olajat és óvatosan, egyenként beletesszük őket, kb. 1,5-2 percig kell sütni mindkét oldalát. Amikor aranybarnára sültek, egy szűrőkanállal kiszedjük az olajból és konyhai törlőpapírral bélelt tányérra tesszük. A mártogatóshoz alaposan összekeverjük a hozzávalókat és kész is! A falafelt melegen, a szósszal együtt, friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Ha bő olajban sütés nélkül szeretnénk elkészíteni ezt a receptet, akkor helyezzük a formázott falafel tallérokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, enyhén kenjük meg olajjal a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük arany barnára.
 

Hasonló receptek: