Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
1 db marha osso buco (borjúból 2 db) |
2 db vöröshagyma, finomra vágva |
2 db sárgarépa, apró kockára vágva |
2 szál angolzeller, apró kockára vágva |
1 ek. zsiradék (pl. vaj, kókuszolaj, olívaolaj) |
zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, zsálya, babérlevél) |
1 dl száraz fehérbor |
4 dl alaplé |
só, ízlés szerint |
________________________________________ |
80 dkg spenót |
40 dkg burgonya, hámozva |
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva |
2 ek. vaj, ghí vagy olívaolaj |
só és bors, ízlés szerint |
3 dkg parmezán vagy egyéb érlelt sajt, reszelve |
Az állati eredetű élelmiszerek közül a velő, a zsíros húsok és az érlelt sajtok tartalmaznak jelentősebb mennyiségű K-vitamint, azonban mindenképpen érdemes a növényi forrásokra hagyatkozni. Utóbbiak közül főként a zöld leveles zöldségek rendelkeznek kiemelkedő K1-vitamin tartalommal.
Ebben az ételben megtalálható a hosszan érlelt sajt, a csontvelő és a zöld leveles zöldség is, ráadásul tökéletes ízharmóniában. Az osso buco a borjú vagy marha hátsó lábszára, amelyet keresztirányban vágnak szeletekre, láthatóvá téve a velős csontot. A húsnak hosszú időre van szüksége, hogy megpuhuljon, viszont amint betettük a sütőbe, további teendőnk már nincs vele.
A húst a zsiradékon pár perc alatt megpirítjuk. Kivesszük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 8-10 percen keresztül lassú tűzön pároljuk (sofritót készítünk). Felöntjük a borral, felére forraljuk, majd hozzáadunk 2 dl alaplevet, a zöldfűszereket és az elősütött húst. Lefedve 160 fokos sütőbe tesszük 2,5-3 órára. A folyadékot, ha kell, pótoljuk rajta, azonban fontos, hogy ne lepje el teljesen a húst. Amikor vajpuhára párolódott, kicsit hagyjuk pihenni a lében, és már tálalhatjuk is. A velővel együtt fogyasszuk.
A burgonyát sós vízben előfőzzük, leszűrjük, majd félretesszük hűlni. Egy nagy méretű edényben felmelegítjük a vajat és enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, amíg a levelek már összeesnek, de még élénk zöld színűek maradnak. A főtt burgonyákat kb. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Hőálló edénybe rétegezzük a spenótot és a burgonyát úgy, hogy a legfelső réteg burgonya legyen. A tetejére bőségesen reszelünk parmezánt és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig aranybarnára sütjük.