Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A migrén rengeteg ember életét keseríti meg, és jelenleg sajnos nem létezik olyan hatékony kezelési módja, amivel teljesen megszüntethető lenne a betegség. A tünetek csökkentésére általában gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmaznak, azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy milyen alternatív módszerei lehetnek a migrén kezelésének. Ennek során számos vitamin és ásványi anyag előtérbe került, amelyek azon kívül, hogy olcsó megoldást jelentenének, hosszútávon is biztonsággal alkalmazhatóak. 

Az egyik ilyen ásványi anyag a magnézium, aminek sok olyan hatása van a szervezetünkre, ami a migrén szempontjából is előnyössé válhat. Egy 2021-ben publikált randomizált vizsgálatban, amit szellemesen "Magrénnek” neveztek, a magnézium hatékonyságát hasonlították össze a kórházakban jelenleg alkalmazott migrénellenes gyógyszerekével. (1) 

Ebben a kutatásban nem arra voltak kíváncsiak, hogy a magnéziumpótlás segít-e csökkenteni a migrénes epizódok számát, hanem arra, hogy a már megjelent migrénes tünetek csökkenthetők-e magnézium által. Összesen 157 résztvevője volt a kutatásnak, akiket három különböző csoportra osztottak. A páciensek egy-egy migrénellenes gyógyszert, illetve a harmadik csoportban magnéziumot kaptak infúzió formájában, majd mérték, hogyan változnak a tüneteik.  

A magnézium ugyanolyan hatékonyan csökkentette a résztvevők fájdalmát, mint a két gyógyszeres kezelés, és csak feleannyi mellékhatást produkált, mint az egyik gyógyszer. Bár ebben a vizsgálatban a magnéziumot intravénás terápiaként alkalmazták a már fennálló migrénes tünetek csökkentésére, érdemes lehet akár megelőzésképpen, vagy kevésbé súlyos migrénes tünetek jelentkezésekor kipróbálni a magnéziumpótlást, hiszen elképzelhető, hogy a hiánya szerepet játszik a migrén kialakulásában is. Erre utal egy másik, 2021-ben publikált vizsgálat, ahol a migrén egyik típusa, az aurás migrén összefüggésben állt a magnéziumhiánnyal. (2) 

  1. Kandil M, Jaber S, Desai D, Nuñez Cruz S, Lomotan N, Ahmad U, Cirone M, Burkins J, McDowell M. MAGraine: Magnesium compared to conventional therapy for treatment of migraines. Am J Emerg Med. 2021 Jan;39:28-33. doi: 10.1016/j.ajem.2020.09.033. Epub 2020 Sep 14. PMID: 33041146; PMCID: PMC7489225. 

  2. Cegielska J, Szmidt-Sałkowska E, Domitrz W, Gaweł M, Radziwoń-Zaleska M, Domitrz I. Migraine and Its Association with Hyperactivity of Cell Membranes in the Course of Latent Magnesium Deficiency-Preliminary Study of the Importance of the Latent Tetany Presence in the Migraine Pathogenesis. Nutrients. 2021 Aug 5;13(8):2701. doi: 10.3390/nu13082701. PMID: 34444861; PMCID: PMC8401654. 

Kapcsolódó anyagok: