Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A D-vitamin előnyeiről egyre többször hallani, azt azonban kevesen tudják, hogy a megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a magnézium: ahhoz, hogy a D-vitamin képes legyen kifejteni jótékony hatását, többször át kell alakulnia, amelynek több folyamata is magnéziumot igényel. A magnéziumhiány igen gyakori, így fontos odafigyelni a bevitelére, de tévhit, hogy a D-vitamin pótlása magnéziumhiányhoz vezet. 

Miért gyakori a magnéziumhiány? 

A modern mezőgazdaság kialakulásával a termőföldek és így az ételek ásványianyag- és nyomelemtartalma jelentősen lecsökkent az elmúlt évtizedekben, a magnézium esetében kb ~20%-kal.(1,2) 

Mindemellett a modern, nyugati típusú étrend egyre több finomított szénhidrátot, olajat és ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmaz, amikből a feldolgozás során elveszik a fontos mikroelemek jelentős része: a finomított gabonák például csak negyedannyi magnéziumot tartalmaznak, mint a teljes gabonák, míg a fehér cukor és az olaj semennyit. 

Mivel a magnézium több száz enzim működéséhez és számos egyéb biológiai folyamathoz szükséges, a hiánya esetén szervezetünk képtelen a megfelelő működésre. Felmérések alapján akár ~80% is lehet azoknak az aránya, akik nem érik el az ajánlott napi magnéziumbevitelt.(3) 

A D-vitamin kapcsolata a magnéziummal 

Miután a D-vitamin a bőrünkben megtermelődik, még rengeteg biológiai folyamat szükséges ahhoz, hogy végül kifejthesse hatását. 

A megtermelődött D3-vitamint (kolekalciferol) először el kell szállítani a májba, ahol kalcifediol keletkezik belőle, ami a D-vitamin raktározott formája. Ez később a vesékben átalakul a D-vitamin aktív formájává, ami a kalcitriol, végül pedig ahhoz, hogy a D-vitamin kedvező hatásai érvényesüljenek, a kalcitriolnak kötődnie kell a sejtekben lévő D-vitamin-receptorokhoz.(4) 

A D-vitamin szállításáért felelős fehérje aktivitása, az említett átalakító folyamatokat végző enzimek, valamint a sejtekben lévő D-vitamin-receptorok mind magnéziumot igényelnek, különben nem tudják ellátni a feladataikat.(4) Abban az esetben, ha valaki megfelelő mennyiségű D-vitamint pótol, de magnéziumból súlyos hiánya van, akadozhatnak ezek a folyamatok így a D-vitamin is kevésbé képes kifejteni jótékony hatását.(5) 

A magnézium és a D-vitamin szinergiájáról 

A súlyos magnéziumhiány a D-vitamin hiányához hasonlóan angolkórhoz és rendkívül gyenge csontokhoz vezethet.(6) ilyen esetekben a D-vitamin pótlása önmagában hatástalan, magnéziummal együtt viszont már segít megszüntetni a problémát.  

A magnézium hiánya csökkenti a D-vitamin-receptorok számát a sejtekben, és az aktív D-vitamin szintjét a vérben.(7) Hasonlóan a kalciumhoz, a D-vitamin is fokozza a magnézium felszívódását.(8,9) 

Egy felmérésben azok a személyek, akik jobb magnézium-ellátottsággal rendelkeztek, jóval kisebb százalékban voltak D-vitamin-hiányosak, mint akik kevesebb magnéziumot fogyasztottak.(11) Ezzel arányosan a szív- és érrendszeri és a vastagbélrák-kockázatuk is jóval alacsonyabb volt. Ez alapján ha sok D-vitamint pótolunk, de a szintje mégsem emelkedik az is jelezheti, hogy magnéziumhiányunk van.  

Egy megfigyeléses tanulmányban azoknál a D-vitamin-hiányos személyeknél, akiknek a magnéziumbevitelük nem érte el a napi 414 mg-ot, 60%-kal megnőtt a halálozás kockázata.(12) A D-vitamin-szint önmagában nem befolyásolta ilyen jelentősen az eredményeket, csak ha a magnéziumbevitelt is figyelembe vették. 

Egy 2018-as randomizált vizsgálatban a résztvevők személyre szabottan annyi magnéziumot szedtek, amennyivel elérték az ajánlott napi bevitelüket, majd megvizsgálták, ez hogyan befolyásolta a D-vitamin-szintjüket.(13) Akiknél ez eleve alacsony volt (~30 ng/ml= 75 nmol/l), a magnéziumpótlás fokozta azt, míg akiknek magasabb (~50 ng/ml= 75-125 nmol/l), azoknál csökkentette. Ez arra utal, hogy a magnézium segít az optimális tartományban tartani a D-vitamin szintjét: ha túl alacsony, akkor a termelését, míg ha túl magas, akkor a lebontását fokozza. 

Az együttes pótlásuk hatékonyabb 

Egy 2022-es randomizált vizsgálatban túlsúlyos és fokozott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező személyeket vizsgáltak. 3 csoportra osztották a résztvevőket: az első csoport 1000 NE D3-vitamint és 360 mg magnézium-biszglicinátot kapott, a második csoport önmagában 1000 NE D3-vitamint, míg a harmadik csoport placebot. A 12 hetes vizsgálat végére azoknak nőtt leginkább a D-vitamin-szintjük, akik magnéziumot is pótoltak, és kizárólag ebben a csoportban csökkent jelentősen a magas vérnyomás is.(14) 

Egy 2021-es vizsgálatban D-vitamin-hiányos nőknél vizsgálták a magnézium és a D-vitamin kombinált pótlását az izomerő/funkció és a gyulladást jelző értékeik szempontjából. Itt csak két csoportra osztották a résztvevőket: az egyikben heti 50 000 NE D-vitamint és napi 250 mg magnéziumot, míg a másikban csak D3-vitamint pótoltak. Azoknak a résztvevőknek, akik magnéziumot is kaptak, jelentősen nőtt a fogáserejük és javult a mozgékonyságuk, illetve csökkent a gyulladást jelző szenzitív-CRP-szintjük.(15) 

A magnézium és a D-vitamin közötti szoros kapcsolat könnyen magyarázhatná azt is, hogy a D-vitamin pótlása miért volt egyes vizsgálatokban nagyon hatékony, míg néhány esetben kevésbé; elképzelhető, hogy a vizsgált személyek magnézium-ellátottsága is befolyásolta a kutatások eredményeit.  

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a D3-vitamint a legtöbb klinikai vizsgálatban önmagában pótolva tesztelték, és így is nagyon hatékonyan javította az immunitást, vagy épp csökkentette bizonyos krónikus betegségek kockázatát, mindezt úgy, hogy semmilyen mellékhatása nem volt. Ebből is következik, hogy amiatt nem kell aggódni, hogy a D3-vitamin pótlása magnéziumhiányt okozna, vagy akár csak fokozhatná a már meglévő magnéziumhiányt, ahogy az sem igaz, hogy magnéziumpótlás nélkül a D-vitamin egyáltalán nem hasznosul. Ha így lenne akkor a D-vitamin pótlása kifejezetten káros lenne, holott a valóságban szinte univerzálisan pozitívnak bizonyult önmagában pótolva is. Valamennyi magnéziumot minden étrend tartalmaz, ahogy valamennyi napfény is ér szinte mindenkit, de a közös bennük, hogy ez a modern életmód következtében az emberek többsége számára nem kielégítő.        

Összefoglaló 

A mikrotápanyagok gyakran egymással összehangoltan működnek, és felerősítik egymás pozitív hatását. Azt korábban is tudtuk, hogy a D-vitamin az egészséges csontok és fogak megőrzésében együttműködik a kalciummal, a K-vitaminnal, és az A-vitaminnal, de a magnéziummal szintén szoros kapcsolatot ápol. 

Mivel a magnéziumhiány a D-vitaminhiányhoz hasonlóan rendkívül gyakori, nagyon fontos odafigyelnünk a megfelelő étrendi bevitelére, ha pedig ez nem kielégítő érdemes pótolnunk. A magyar étrend sajátosságai ezt különösen fontossá tehetik, a gyakorlatban aki nem kizárólag természetes, minimálisan feldolgozott ételeket fogyaszt, az szinte biztosan nem jut elegendő magnéziumhoz.  

Ha a D3-vitamin mellett magnéziumot is pótolnánk, nagyon fontos a jó magnéziumforma megválasztása. Egyes formák laxatív hatása jóval magasabb, így ha nem vigyázunk, a magnéziummal együtt még egyéb hasznos tápanyagok is távozhatnak. Van aki a kapszulás megoldást részesíti előnyben, míg mások inkább por formájában kevernék a reggeli italukhoz. Ezek az egyedi igények jól mutatják, hogy a különböző embereknek eltérő mennyiségű, és formájú magnéziumra van szükségük, amit legkönnyebben úgy lehet kielégíteni, ha a magnéziumot külön pótolják a számukra ideális formában.   

  1. Thomas D. The mineral depletion of foods available to us as a nation (1940-2002)--a review of the 6th Edition of McCance and Widdowson. Nutr Health. 2007;19(1-2):21-55. doi: 10.1177/026010600701900205. PMID: 18309763.
  2. Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6):669-82. doi: 10.1080/07315724.2004.10719409. PMID: 15637215.
  3. Ervin RB, Wang CY, Wright JD, Kennedy-Stephenson J. Dietary intake of selected minerals for the United States population: 1999–2000. Adv Data. 2004;341:1–5.
  4. Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037. PMID: 29480918.
  5. Reddy P, Edwards LR. Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am J Ther. 2019 Jan/Feb;26(1):e124-e132. doi: 10.1097/MJT.0000000000000538. PMID: 28471760.
  6. Reddy V, Sivakumar B. Magnesium-dependent vitamin-D-resistant rickets. Lancet. 1974 May 18;1(7864):963-5. doi: 10.1016/s0140-6736(74)91265-3. PMID: 4133647.
  7. ROBERT K. RUDE, JOHN S. ADAMS, ELISABETH RYZEN, DAVID B. ENDRES, HIROO NIIMI, RONALD L. HORST, JOHN G. HADDAD, FREDERICK R. SINGER, Low Serum Concentrations of 1,25-Dihydroxyvitamin D in Human Magnesium Deficiency, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 61, Issue 5, 1 November 1985, Pages 933–940
  8. Hodgkinson A, Marshall DH, Nordin BE. Vitamin D and magnesium absorption in man. Clin Sci (Lond). 1979 Jul;57(1):121-3. doi: 10.1042/cs0570121. PMID: 477243.
  9. Pointillart A, Denis I, Colin C. Effects of dietary vitamin D on magnesium absorption and bone mineral contents in pigs on normal magnesium intakes. Magnes Res. 1995 Mar;8(1):19-26. PMID: 7669504.
  10. Al-Daghri NM, Alkharfy KM, Khan N, Alfawaz HA, Al-Ajlan AS, Yakout SM, Alokail MS. Vitamin D supplementation and serum levels of magnesium and selenium in type 2 diabetes mellitus patients: gender dimorphic changes. Int J Vitam Nutr Res. 2014;84(1-2):27-34. doi: 10.1024/0300-9831/a000190. PMID: 25835233.
  11. Deng X, Song Y, Manson JE, Signorello LB, Zhang SM, Shrubsole MJ, Ness RM, Seidner DL, Dai Q. Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC Med. 2013 Aug 27;11:187. doi: 10.1186/1741-7015-11-187. PMID: 23981518; PMCID: PMC3765911.
  12. Mursu J, Nurmi T, Voutilainen S, Tuomainen TP, Virtanen JK. The association between serum 25-hydroxyvitamin D3 concentration and risk of disease death in men: modification by magnesium intake. Eur J Epidemiol. 2015 Apr;30(4):343-7. doi: 10.1007/s10654-015-0006-9. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762172.
  13. Dai Q, Zhu X, Manson JE, Song Y, Li X, Franke AA, Costello RB, Rosanoff A, Nian H, Fan L, Murff H, Ness RM, Seidner DL, Yu C, Shrubsole MJ. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2018 Dec 1;108(6):1249-1258. doi: 10.1093/ajcn/nqy274. PMID: 30541089; PMCID: PMC6693398.
  14. Cheung MM, Dall RD, Shewokis PA, Altasan A, Volpe SL, Amori R, Singh H, Sukumar D. The effect of combined magnesium and vitamin D supplementation on vitamin D status, systemic inflammation, and blood pressure: A randomized double-blinded controlled trial. Nutrition. 2022 Jul-Aug;99-100:111674. doi: 10.1016/j.nut.2022.111674. Epub 2022 Apr 1. PMID: 35576873.
  15. Kheyruri F, Sarrafzadeh J, Hosseini AF, Abiri B, Vafa M. Randomized Study of the Effects of Vitamin D and Magnesium Co-Supplementation on Muscle Strength and Function, Body Composition, and Inflammation in Vitamin D-Deficient Middle-Aged Women. Biol Trace Elem Res. 2021 Jul;199(7):2523-2534. doi: 10.1007/s12011-020-02387-2. Epub 2020 Sep 21. PMID: 32955720.
  16. Ito M, Cho BH, Kummerow FA. Effects of a dietary magnesium deficiency and excess vitamin D3 on swine coronary arteries. J Am Coll Nutr. 1990 Apr;9(2):155-63. doi: 10.1080/07315724.1990.10720365. PMID: 2159962.

Kapcsolódó anyagok: