Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Az egészséges csontok hallatán mindenki egyből a kalciumra gondol, mivel évtizedek óta ennek előnyeit hangsúlyozzák, és habár a kalcium valóban fontos az egészséges csontok szempontjából, de a hiánya nem túl gyakori, ha a D-vitamin-szintünk megfelelő. Egy másik ásványi anyag azonban jóval gyakrabban hiányzik a szervezetünkből, ez pedig a magnézium, amiből a felmérések szerint az emberek többsége nem fogyaszt elegendő mennyiséget. 

Egy 2022-ben megjelent áttekintő tanulmány a magnéziumbevitel hatásait vizsgáló kutatások eredményeit összesítette, az idős személyek csontozata szempontjából.  Összesen 787 résztvevő adatainak elemzésével megállapították, hogy a magasabb magnéziumbevitellel rendelkező személyeknek magasabb volt a csípő és combnyak csontsűrűsége is. Időskorban egyre fontosabbá válik, hogy a csontok erősek maradjanak, különösen ezeken a kritikus területeken, ahol a leggyakrabban fordulnak elő csonttörések.  

A kutatók a kedvező eredmények hatására tovább vizsgálják a magnéziumpótlás és a csontsűrűség kapcsolatát, viszont addig is, ha növeljük a magnéziumbevitelünket, a sok egyéb pozitív hatás mellett valószínűleg a csontjaink is erősebbé válnak. 

Groenendijk I, van Delft M, Versloot P, van Loon LJC, de Groot LCPGM. Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic review and meta-analysis. Bone. 2022 Jan;154:116233. doi: 10.1016/j.bone.2021.116233. Epub 2021 Oct 16. PMID: 34666201.  

Kapcsolódó anyagok: