Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A C-vitamin fogyasztásának előnyei

A C-vitamint mindenki ismeri; természetes ételeink közül a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák, habár kisebb mennyiségben némelyik állati eredetű élelmiszerben is megtalálható. Az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amit főleg immunerősítőként használnak, de rengeteg biológiai folyamatban kulcsfontosságú a szerepe.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a magasabb C-vitamin fogyasztás több betegség kialakulásának is csökkenti a kockázatát, és mint kiderült, olyan problémákon is javíthat, amikre nem is gondolnánk. (1, 2)

Tényleg jó a megfázásra?

A C-vitamint évtizedek óta ajánlják nátha és más vírusos megbetegedések esetén, bár a hatékonyságával kapcsolatban elég sok az ellentmondás. A 70-es években Linus Pauling azt vallotta könyvében, hogy nagy dózisú C-vitamin-pótlással a fertőzések megelőzhetőek, illetve jelentősen csökkenthető az időtartamuk.

Későbbi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy C-vitamin-pótlással a fertőzések időtartama tényleg csökkenthető, de a megfázás előfordulása csak azoknál ritkább, akik emellett rendszeresen sportolnak vagy egyéb fizikai munkát végeznek - náluk a felére csökken a megbetegedések száma. (4) A nagyobb dózisú, napi 1000 - 2000 mg közötti vitaminkiegészítés jobban csökkentette a megfázás időtartamát, mint az ennél alacsonyabb mennyiségek.

A szív- és érrendszerre gyakorolt hatásai

A C-vitamin a szív- és érrendszerre is számos jótékony hatással bír, amiket több évtizede kutatnak. A szervezetünk egyik fő antioxidánsaként hozzájárul az erek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. (5, 6) (7)

Megfelelő C-vitamin-ellátottság esetén több szív- és érrendszeri betegség kockázata jelentősen csökken. Egy kutatás során a stroke előfordulása két és félszer gyakoribb volt a legalacsonyabb C-vitamin-szinttel rendelkezők esetében, míg egy másik vizsgálatban az alacsony (50 mmol/l alatti) C-vitamin-szint 77%-kal fokozta a szív- és érrendszeri problémák előfordulását. (8)

A legérdekesebb talán az a kutatás, ahol kifejezetten a C-vitamin étrend-kiegészítőként való fogyasztása eredményezett 30%-os szív- és érrendszeri kockázatcsökkenést, míg a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás csak ennek a felét érte el. (1)

Lehet szerepe a rákgyógyításban?

A C-vitamin rákellenes hatásait szintén sokat vizsgálták. A megfigyeléses kutatások legtöbbje azt találta, hogy a magasabb C-vitamin-bevitel több ráktípus kockázatát is nagyjából a felére csökkenti. (9)

Linus Pauling az 1970-es években publikált kutatásában a nagy dózisú, 10 grammos C-vitamin-pótlás jelentősen megnövelte a betegek túlélését azokhoz képest, akik csak a hagyományos terápiákat kapták. (10) Egy japán kutatásban hasonló eredményeket figyeltek meg: a nagy dózisú C-vitamin itt is jelentősen növelte a túlélést. (11)

Habár későbbi vizsgálatok nem találtak hasonló eredményt, a nagy dózisú intravénás C-vitamin egy metaanalízis adatai alapján kiegészítheti a hagyományos terápiákat, mert javítja a résztvevők életminőségét, enyhítve azok tüneteit, illetve több olyan esetről számoltak be, ahol teljes tünetmentességet értek el a segítségével. (12)

Míg a C-vitamin életszerű dózisban valószínűleg megelőző hatású, addig nagyobb mennyiségben egy teljesen más mechanizmus miatt lehet hatásos. Ilyen esetben ugyanis a C-vitamin fokozhatja az oxidációt a rákos sejtekben, ami gátolja egy anyagcseréjükben kulcsfontosságú enzim működését, ez pedig a pusztulásukhoz vezet. (13) Remélhetőleg a jövőben még több hasonló kutatást végeznek, amikből továbbiakat tudhatunk meg a vitamin rákgyógyításban játszott szerepéről.

Gyorsítja a regenerációt

A C-vitamin a sérülésekből való felépüléshez elengedhetetlen összetevő. Ismert tény, hogy a sérülések megfelelő regenerációjához fokozott kollagéntermelődés szükséges, ami viszont C-vitamin nélkül nem jön létre. (14) Sérülések esetén a szervezetnek több C-vitaminra van szüksége, mivel a fokozott kollagéntermelés és a gyulladásos folyamatok miatt több is használódik el.

Kutatásokban a C-vitamin kiegészítése felgyorsította a csonttörések utáni gyógyulást, fokozta a kollagéntermelődést és csökkentette az oxidatív stresszt – mindezt mellékhatások nélkül. (15)

Ne feledkezzünk meg róla

A C-vitamin tehát rengeteg biológiai folyamathoz szükséges, így érdemes törekedni arra, hogy szervezetünk ellátottsága mindig megfelelő legyen. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi C-vitaminra van szükségünk, így pótoljuk annak megfelelően. Tekintve, hogy egy rendkívül olcsó és biztonságos vitaminról van szó, kiegészítésével étrendtől függetlenül biztosítható az optimális bevitel.

  1. Osganian SK, Stampfer MJ, Rimm E, Spiegelman D, Hu FB, Manson JE, Willett WC. Vitamin C and risk of coronary heart disease in women. J Am Coll Cardiol. 2003 Jul 16;42(2):246-52. doi: 10.1016/s0735-1097(03)00575-8. PMID: 12875759.
  2. Khaw KT, Wareham N, Bingham S, Welch A, Luben R, Day N. Combined impact of health behaviours and mortality in men and women: the EPIC-Norfolk prospective population study [published correction appears in PLoS Med. 2008 Mar 18;5(3):e70]. PLoS Med. 2008;5(1):e12. doi:10.1371/journal.pmed.0050012
  3. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  4. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;2013(1):CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4. PMID: 23440782; PMCID: PMC8078152.
  5. De Marchi S, Prior M, Rigoni A, Zecchetto S, Rulfo F, Arosio E. Ascorbic acid prevents vascular dysfunction induced by oral glucose load in healthy subjects. Eur J Intern Med. 2012 Jan;23(1):54-7. doi: 10.1016/j.ejim.2011.07.019. Epub 2011 Aug 27. PMID: 22153532.
  6. Teramoto K, Daimon M, Hasegawa R, Toyoda T, Sekine T, Kawata T, Yoshida K, Komuro I. Acute effect of oral vitamin C on coronary circulation in young healthy smokers. Am Heart J. 2004 Aug;148(2):300-5. doi: 10.1016/j.ahj.2004.03.006. PMID: 15309000.
  7. Juraschek SP, Guallar E, Appel LJ, Miller ER 3rd. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2012;95(5):1079-1088. doi:10.3945/ajcn.111.027995
  8. Kurl S, Tuomainen TP, Laukkanen JA, Nyyssönen K, Lakka T, Sivenius J, Salonen JT. Plasma vitamin C modifies the association between hypertension and risk of stroke. Stroke. 2002 Jun;33(6):1568-73. doi: 10.1161/01.str.0000017220.78722.d7. PMID: 12052992.
  9. Block G. Vitamin C and cancer prevention: the epidemiologic evidence. Am J Clin Nutr. 1991 Jan;53(1 Suppl):270S-282S. doi: 10.1093/ajcn/53.1.270S. PMID: 1985398.
  10. Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 Oct;73(10):3685-9. doi: 10.1073/pnas.73.10.3685. PMID: 1068480; PMCID: PMC431183.
  11. Murata A, Morishige F, Yamaguchi H. Prolongation of survival times of terminal cancer patients by administration of large doses of ascorbate. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1982;23:103-13. PMID: 6811475.
  12. Fritz H, Flower G, Weeks L, Cooley K, Callachan M, McGowan J, Skidmore B, Kirchner L, Seely D. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Integr Cancer Ther. 2014 Jul;13(4):280-300. doi: 10.1177/1534735414534463. Epub 2014 May 26. PMID: 24867961.
  13. Chen Q, Espey MG, Sun AY, Pooput C, Kirk KL, Krishna MC, Khosh DB, Drisko J, Levine M. Pharmacologic doses of ascorbate act as a prooxidant and decrease growth of aggressive tumor xenografts in mice. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Aug 12;105(32):11105-9. doi: 10.1073/pnas.0804226105. Epub 2008 Aug 4. PMID: 18678913; PMCID: PMC2516281.
  14. Moores J. Vitamin C: a wound healing perspective. Br J Community Nurs. 2013 Dec;Suppl:S6, S8-11. doi: 10.12968/bjcn.2013.18.sup12.s6. PMID: 24796079.
  15. DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018 Oct 25;6(10):2325967118804544. doi: 10.1177/2325967118804544. PMID: 30386805; PMCID: PMC6204628.

Kapcsolódó anyagok: