Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Korábbi tanulmányokban már megfigyelték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitamint, védettebbé válnak egyes ráktípusokkal szemben, bár az sem zárható ki, hogy ez a C-vitamintól független tényezőkkel is magyarázható. Most egy kevésbé ismert kutatási módszerrel szintén azt igazolták, hogy önmagában a magasabb C-vitamin-szint lehet ezért a felelős.

Miért nehéz vizsgálni a C-vitamin és a rák viszonyát?

Egészségügyi kérdésekben a legmegbízhatóbb kutatások már régóta a randomizált kontrollált vizsgálatok és az ezek eredményeit összegző metaanalízisek. A probléma az, hogy ezek a kutatások nagyon drágák, és bizonyos kérdésekben etikai vagy praktikai okokból lehetetlen rájuk hagyatkozni. Etikátlan lenne például dohányzásra vagy túlevésre kérni embereket, és arról is nehéz lenne meggyőződni, hogy betartják-e ezeket az ajánlásokat.

Ilyen módon a C-vitamin-bevitel és a rák kapcsolatát sem lehet hatékonyan vizsgálni. Egy olyan betegségről van szó, aminek nagyon sok fajtája létezik és általában évtizedek alatt alakul ki, így rengeteg résztvevőt kellene hosszú időn keresztül figyelemmel követni, ami hihetetlenül drága.

Ebből kifolyólag a hasonló kérdésekben főként megfigyeléses tanulmányokra hagyatkoznak, ott viszont sosem zárhatóak ki teljesen az egyéb befolyásoló tényezők, és nehéz is az emberek C-vitamin fogyasztását pontosan megbecsülni.

Az új kísérlet előnye

Pár évtizeddel ezelőtt felfedeztek egy olyan kutatási módszert, ami a genetikai különbségeket használja fel arra, hogy különböző egészséggel kapcsolatos összefüggéseket vizsgáljon. A legnagyobb előnye, hogy a külső befolyásoló tényezők vagy a fordított okozati összefüggések hatékonyabban kizárhatók a segítségével, mint az egyéb megfigyeléses tanulmányoknál.

A mendeli randomizáció sok szempontból hasonló a randomizált vizsgálatokhoz, mivel a genetikai variánsok véletlenszerűen öröklődnek a szülőktől és függetlenek a külső tényezőktől.

A jelen tanulmányban például a keringő C-vitamin mennyisége nem állt összefüggésben a zöldség- és gyümölcsfogyasztással, az alkoholfogyasztással, fizikai aktivitással, dohányzással, a C-vitamin-kiegészítők használatával, a testtömeg-indexszel és az iskolai végzettséggel sem.(1)

A tudományos bizonyítékok hierarchiáját tekintve ez a módszer a randomizált vizsgálatoknál gyengébb, de a megfigyeléses tanulmányoknál erősebb bizonyítóerővel rendelkezik.

Korábbi tanulmányok a C-vitamin és a rákkockázat kapcsolatáról

A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin szerepet játszhat a rák, különösen az emésztőrendszeri rákos megbetegedések megelőzésében.(2) A vékonybélrák fő okai továbbra is nagyrészt ismeretlenek, de egy friss tanulmány bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a C-vitamin megelőző szerepet játszhat a rák e ritka formájánál. Kísérleti vizsgálatok azt is igazolták, hogy a C-vitamin kiegészítése csökkenti a vastagbélpolipok növekedését.(2)

Esettanulmányok és megfigyeléses tanulmányok a magas C-vitamin-bevitel lehetséges védőhatását igazolták a vastagbélrákkal, a gyomor- és a hasnyálmirigyrákkal szemben.(2)

Eddig csak néhány randomizált vizsgálat készült a C-vitaminnak az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedésekre gyakorolt hatásáról, és mivel ezek nagyon kevés esetet tartalmaztak, az összefüggést sem találták jelentősnek (bár a vastagbélrákra vonatkozó eredmények itt is enyhe védőhatást mutattak).(2) Sajnos szinte minden esetben egyéb hatóanyagokkal együtt, például óriási dózisú E-vitaminnal (alfa-tokoferollal) vagy béta-karotinnal pótolták a C-vitamint, amikről már negatív eredmények is születtek.

Egy közelmúltbeli metaanalízis, ami megfigyeléses tanulmányok eredményeit összegezte, szintén azt találta, hogy az étrendi C-vitamin és az étrend-kiegészítőként pótolt C-vitamin magas bevitele összefügg a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával, bár az eredményt nem ítélték jelentősnek.(2)

Két randomizált vizsgálat metaanalízise szintén azt sugallta, hogy a C-vitamint pótló résztvevők körében csökkent a vastagbélrák előfordulása a placebocsoporthoz képest, de a kevés rákos eset miatt itt sem tartották jelentősnek a 16%-os relatív kockázatcsökkenést.(2)

Az új kutatás eredménye

Ebben az új kutatásban az élethosszig tartó magasabb C-vitamin-szint és a rosszindulatú emésztőrendszeri daganatok kockázatát vizsgálták, összesen több mint 650 ezer személy adatai alapján.(1)

Tíz olyan genetikai eltérést használtak, amelyekről korábban megállapították, hogy jelentős összefüggésben állnak a C-vitamin szintjével. A genetikailag magasabb C-vitamin-szint a vékonybél- és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatát eredményezte, a keringő C-vitamin-szint egységnyi növekedése pedig a vékonybélrák kockázatát átlagosan 45%-kal, a vastagbélrákét pedig 16%-kal csökkentette. Nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigyrák esetén nem találtak összefüggést, a májrák esetében viszont igen, de csak az egyik tanulmányban.

A C-vitamin egyéb betegségekkel szemben is hatásos

Ebből az új kutatásból is látható, hogy a magasabb C-vitamin-szint általános védelmet nyújt bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben, így mivel ismert hátránya nincs, érdemes törekednünk a magasabb bevitelére.

Egy korábbi hatalmas összefoglalóból már kiderült, hogy a C-vitamin magasabb szintje csökkenti a mindennemű halálozás kockázatát, így nem csak a rák, de a legtöbb krónikus betegség kockázatát csökkenti.(2)

Fontos, hogy daganatos betegségek kezelése alatt bizonyos antioxidánsok, köztük a C-vitamin nem megfelelő pótlása csökkentheti a terápia hatékonyságát, ezért ilyen esetekben mindig egyeztessen kezelőorvosával arról, hogy milyen kiegészítőket fogyaszthat.

  1. Larsson SC, Mason AM, Vithayathil M, Carter P, Kar S, Zheng JS, Burgess S. Circulating vitamin C and digestive system cancers: Mendelian randomization study. Clin Nutr. 2022 Sep;41(9):2031-2035. doi: 10.1016/j.clnu.2022.07.040. Epub 2022 Aug 7. PMID: 35986965; PMCID: PMC7613472.
  2. Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2018 Nov 1;108(5):1069-1091. doi: 10.1093/ajcn/nqy097. PMID: 30475962; PMCID: PMC6250988.

Kapcsolódó anyagok: