Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A C-vitamin egy jól ismert antioxidáns, de kevesen tudják, hogy ennek a tulajdonságának köszönhetően a környezeti szennyezőanyagokkal szemben is védelmet nyújt. Ez különösen hasznos információ a nagyvárosokban élőknek, vagy azok számára, akik a munkájuk során sok káros anyagot lélegeznek be a nap folyamán.

C-vitamin-pótlással a légszennyezés hatásai ellen

Jól ismert, hogy a C-vitamin fontos részét képezi szervezetünk védekezőrendszerének, ami nap mint nap felveszi a harcot a különféle fertőzésekkel és környezeti méreganyagokkal szemben. Abban viszont, hogy pontosan mennyit és milyen formában érdemes pótolni belőle, jelenleg nincs egyetértés.   

Egy új kutatás alapján elég ígéretesnek tűnik a nagy dózisú pótlása, ami ellen sokan óva intenek, mondván: nincs semmi értelme.

Ebben a 2022-ben publikált randomizált vizsgálatban napi 2000 mg C-vitamin pótlását tesztelték egy 11 millió lakosú kínai nagyvárosban. A vizsgálatban 58 egészséges fiatal vett részt, akik 1 héten keresztül napi 2 g C-vitamint vagy placebot kaptak, a megfelelő felszívódás érdekében 4 részre bontva.

A vizsgálat legfőbb célja az volt, hogy kiderítsék, vajon a C-vitamin pótlása javít-e azokon a gyulladásos mutatókon és más szív- és érrendszer egészségéhez köthető értékeken, amikre a légszennyezés közismerten rossz hatással van.

A vizsgálat pozitív eredménnyel zárult

A szív- és érrendszer szempontjából fontos gyulladásmarkerek szintje a következőképpen alakult:

  • 19,47%-kal csökkent az interleukin-6(IL-6) szintje,
  • 17,30%-kal csökkent a tumor nekrózis faktor-alfa(TNF-α),
  • 34%-kal csökkent a c-reaktív protein(CRP) értéke.

Ezenkívül az alábbi pozitív változások történtek:

  • 3,37%-kal csökkent a vérnyomás,
  • 6%-kal csökkent a pulzusnyomás,
  • 7,15%-kal nőtt a glutation-peroxidáz szintje, ami szintén nagyon fontos részét képezi a szervezetünk antioxidáns rendszerének.

Összefoglalva, a C-vitamin pótlása segített mérsékelni a légszennyezés okozta károkat, és sokat javított a kísérletben résztvevők értékein.

Hogyan véd a C-vitamin a légszennyezéstől?

A kisméretű részecskék, amik a kipufogógázból, dohányzásból vagy egyéb forrásokból a levegőbe kerülnek, belélegezve különféle gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezek fokozzák a már említett gyulladásos molekulák termelődését és az oxidációs stresszt, amik idővel károsítják az érfalat és egyéb szöveteket. Itt jön képbe a C-vitamin, ami antioxidáns hatásai révén véd ezektől a negatív folyamatoktól.

Mivel a légszennyezéssel szemben egyénileg nem sokat tehetünk, érdemes tisztában lennünk azokkal a módszerekkel, amik által védekezhetünk ellene. A C-vitamin pótlása praktikus megoldás lehet, azonban a kívánt hatás eléréséhez fontos a magas vérszintje.

Ebben a vizsgálatban napi 4x 500 mg-ra volt szükség a pozitív változásokhoz, ami jóval magasabb, mint a hivatalosan ajánlott mennyiség.

Ren J, Liang J, Wang J, Yin B, Zhang F, Li X, Zhu S, Tian H, Cui Q, Song J, Liu G, Ling W, Ma Y. Vascular benefits of vitamin C supplementation against fine particulate air pollution in healthy adults: A double-blind randomised crossover trial. Ecotoxicol Environ Saf. 2022 Aug;241:113735. doi: 10.1016/j.ecoenv.2022.113735. Epub 2022 Jun 8. PMID: 35689890.

Kapcsolódó anyagok: