Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A konyhasóban található nátrium és klorid fontos ásványi anyagok, amikre a szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez. A probléma az, hogy manapság a sót hatalmas mennyiségben adagolják a különböző feldolgozott élelmiszerekhez, így sokan akaratlanul is többet fogyasztanak belőle, mint kellene. Mindeközben egy másik fontos ásványi anyagnak, a káliumnak a bevitele lecsökkent, mivel ugyanezek az ételek káliumból csak nagyon keveset tartalmaznak. Ez a két tényező, de különösen a túl alacsony káliumbevitel növelheti a vérnyomást, és a vele járó különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Ebből kiindulva egy óriási, közel 21000 embert magába foglaló randomizált vizsgálat során letesztelték, hogy mi történik, ha idős, magas vérnyomással rendelkező személyeknél a hagyományos konyhasót kálium-kloridot is tartalmazó sóval váltják ki, egyszerre csökkentve ezáltal a nátriumbevitelüket és növelve a káliumét. Összesen 600 településről válogatták össze a résztvevőket, és miután két csoportra osztották őket, az egyik csoport résztvevői a használt konyhasót 25%-kálium-klorid tartalmú sóra cserélték, amit ingyen biztosítottak számukra.  

Ez az egyszerű változtatás, amit bárki olcsón és könnyen megtehet, rendkívül eredményesnek bizonyult. A vizsgálat kezdete után közel öt évvel, a káliumot is tartalmazó só fogyasztóinál 14%-kal csökkent a stroke, 13%-kal pedig az egyéb súlyos szív- és érrendszeri események kockázata, míg a halálozás 12%-kal. A magasabb káliumbevitelből eredő problémák, amik eleve jóval kevesebb résztvevőt érintettek, csak 4%-ban fordultak elő a káliumos sótól. 

A hagyományos konyhasó lecserélésével több millió ember életét lehetne meghosszabbítani világszerte, hiszen a magas vérnyomás és komplikációi a mai napig a vezető halálokok közé tartoznak. Mindez nagyon egyszerűen kivitelezhető volna, hiszen egy rendkívül olcsó összetevőről van szó, és nem kellene megváltoztatni az emberek táplálkozási szokásait sem.  

Neal B, Wu Y, Feng X, Zhang R, Zhang Y, Shi J, Zhang J, Tian M, Huang L, Li Z, Yu Y, Zhao Y, Zhou B, Sun J, Liu Y, Yin X, Hao Z, Yu J, Li KC, Zhang X, Duan P, Wang F, Ma B, Shi W, Di Tanna GL, Stepien S, Shan S, Pearson SA, Li N, Yan LL, Labarthe D, Elliott P. Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. N Engl J Med. 2021 Sep 16;385(12):1067-1077. doi: 10.1056/NEJMoa2105675. Epub 2021 Aug 29. PMID: 34459569. 

Kapcsolódó anyagok: