Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A modern étrendünk jóval több sót, azonban kevesebb káliumot tartalmaz, mint amennyit az evolúció során az őseink fogyasztottak. A legjobb káliumforrások a különféle növényi alapú ételek, főleg a burgonyafélék, a zöldségek és a gyümölcsök, illetve a húsok, halak és tejtermékek. Régen ezek az ételek képesek voltak fedezni a szükséges napi mennyiséget, azonban mára a finomított lisztből és cukorból készült termékek jelentősen kiszorították őket. Utóbbiak szinte egyáltalán nem tartalmaznak káliumot, hozzáadott sóból viszont annál többet.  

Azt régen is megfigyelték már, hogy a magasabb káliumbevitel csökkenti a vérnyomást, különösen, ha valaki ezzel egyidőben a túlzott sófogyasztását is mérsékeli. (1) A DASH-diéta, ami egy természetes ételeken alapuló étrenddel szintén ezt éri el, jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez, és mára egy hivatalosan elfogadott módszer a magas vérnyomás csökkentésére. (2)

Egy 2022 augusztusában megjelent kutatásnak az volt a célja, hogy megállapítsa, milyen különbségek vannak e tekintetben a férfiak és nők között, illetve a kálium vérnyomáscsökkentő hatása összefüggésben áll-e a résztvevők sóbevitelével. (3) 

Egy régebben végzett, nagyszabású kutatásból összesen ~25000 fő adatait vizsgálták. A kálium- és sóbevitelüket, illetve a vérnyomásukat pontosan megmérték, és ezek alapján különböző csoportokba osztották őket. 19 év elteltével megnézték, hogyan alakult a résztvevők szív- és érrendszeri kockázata. 

A magasabb káliumbevitel jelentősen csökkentette a női résztvevők vérnyomását, ami azoknál a nőknél volt a legnagyobb mértékű, akiknek a sóbevitele a legmagasabb volt. Férfiak esetében nem volt megfigyelhető ez a tendencia. A legmagasabb káliumbevitellel rendelkező nők és férfiak szív- és érrendszeri kockázata egyaránt jóval alacsonyabb volt, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották, mindez pedig teljesen független volt a sóbevitelüktől.  

Ez a kutatás is azt igazolja, hogy a káliumbevitel növelése egy nagyon jó stratégia a magas vérnyomás kezelésére, és ehhez a sóbevitel csökkentése sem szükséges (bár az adatokból kiderül, hogy a résztvevők sóbevitele eleve nem volt magas). A nőknek különösen fontos ügyelniük erre, mivel úgy tűnik, hogy ők a férfiaknál érzékenyebben reagálnak a túl alacsony káliumbevitelre, főleg, ha az magas sóbevitellel párosul. 

  1. Skrabal F, Auböck J, Hörtnagl H. Low sodium/high potassium diet for prevention of hypertension: probable mechanisms of action. Lancet. 1981 Oct 24;2(8252):895-900. doi: 10.1016/s0140-6736(81)91392-1. PMID: 6117684. 
  2. Filippou CD, Tsioufis CP, Thomopoulos CG, Mihas CC, Dimitriadis KS, Sotiropoulou LI, Chrysochoou CA, Nihoyannopoulos PI, Tousoulis DM. Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet and Blood Pressure Reduction in Adults with and without Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2020 Sep 1;11(5):1150-1160. doi: 10.1093/advances/nmaa041. PMID: 32330233; PMCID: PMC7490167. 
  3. Wouda RD, Boekholdt SM, Khaw KT, Wareham NJ, de Borst MH, Hoorn EJ, Rotmans JI, Vogt L. Sex-specific associations between potassium intake, blood pressure, and cardiovascular outcomes: the EPIC-Norfolk study. Eur Heart J. 2022 Aug 7;43(30):2867-2875. doi: 10.1093/eurheartj/ehac313. PMID: 35863377; PMCID: PMC9356908. 

Kapcsolódó anyagok: