Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Egyre többen ismerik fel, hogy az egészséges bőr szempontjából milyen fontos, hogy ne csak külsőleg óvjuk, hanem belsőleg is tápláljuk a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Különböző szintetikus A-vitamin-származékokat már régóta alkalmaznak bőrbetegségek kezelésére, azonban azt, hogy mit is csinál az A-vitamin valójában, eddig sok rejtély övezte. 

Amerikai kutatók nemrég felfedeztek egy RELMα nevű fehérjét, ami erős baktériumellenes hatású a bőrben, és az A-vitamin aktiválja. Állati modellekben azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy azok az állatok, akiknek az étrendje nem tartalmazott A-vitamint, nem is termeltek semennyit ebből a fontos fehérjéből.   

A bőrünk a legnagyobb szervünk, és folyamatos védelemre szorul a kórokozókkal szemben. Ha az immunrendszerünk nem kapja meg a számára fontos tápanyagokat, akkor képtelen lesz ellátni a feladatát, és ennek során különféle fertőzések alakulhatnak ki. Az A-vitamin belülről táplálja a bőrünket, így mindenki számára ajánlott a fogyasztása, aki csökkenteni szeretné a bőrproblémák előfordulását. 

Harris TA, Gattu S, Propheter DC, Kuang Z, Bel S, Ruhn KA, Chara AL, Edwards M, Zhang C, Jo JH, Raj P, Zouboulis CC, Kong HH, Segre JA, Hooper LV. Resistin-like Molecule α Provides Vitamin-A-Dependent Antimicrobial Protection in the Skin. Cell Host Microbe. 2019 Jun 12;25(6):777-788.e8. doi: 10.1016/j.chom.2019.04.004. Epub 2019 May 14. PMID: 31101494; PMCID: PMC6628910.

Kapcsolódó anyagok: