Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A depresszió egy súlyos hangulatzavar, ami nagymértékben megnehezíti az emberek életét. Régóta kutatják, hogy a különböző mikrotápanyagok milyen szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, és mára számos összefüggésre sikerült rájönni. 

Egy 2022 áprilisában publikált áttekintő tanulmány szerint az A-vitamin, valamint a növényekben található, A-vitaminná alakuló béta-karotin szintje jelentősen befolyásolhatja a depresszió kialakulását.  

A kutatásban 25 megfigyeléses tanulmány eredményeit összesítették, majd a depresszió kockázata szempontjából összehasonlították azokat a személyeket, akik a legtöbb A-vitamint és béta-karotint fogyasztották, olyanokkal, akik a legkevesebbet vitték be a fenti mikrotápanyagokból. Emellett azt is vizsgálták, hogy a depresszióval rendelkező személyek mennyi A-vitamint és béta-karotint fogyasztottak az egészséges résztvevőkhöz képest.  

A kutatás eredménye, hogy mind az A-vitamin, mind a béta-karotin alacsonyabb bevitele jelentősen növelte a depresszió előfordulását. Az is kiderült, hogy a depresszióval diagnosztizált személyek átlagosan jóval kevesebbet fogyasztottak ezekből a tápanyagokból. Itt az újabb bizonyíték, hogy mennyire fontos a megfelelő A-vitamin ellátottság, nem csak az immunrendszerünk, de a mentális egészségünk szempontjából is. 

  1. Zhang Y, Ding J, Liang J. Associations of Dietary Vitamin A and Beta-Carotene Intake With Depression. A Meta-Analysis of Observational Studies. Front Nutr. 2022 Apr 25;9:881139. doi: 10.3389/fnut.2022.881139. PMID: 35548582; PMCID: PMC9083456.   

Kapcsolódó anyagok: