Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kognitív képességeink, mint amilyen a gondolkodás, a memória és a figyelem, elengedhetetlenek a mindennapi élethez, de sajnos a kor előrehaladtával különböző zavarok léphetnek fel a működésükben. Ezek romlása az öregedés egyik legsúlyosabb problémája, de ha odafigyelünk az egészségünkre, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük vagy lelassítsuk képességeink csökkenését.  

A B-vitaminok komoly szerepet játszanak az energiatermelésben, és nagyban hozzájárulnak a kognitív funkciók megfelelő működéséhez, éppen ezért több kutatás is vizsgálta már, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn közöttük. Egy 2022 márciusában megjelent széleskörű metaanalízis a B-vitamin hatékonyságára kereste a választ, összesen 95 kutatás eredményeit elemezve.  

Amit ennek során sikerült megállapítani a B-vitaminok és a kognitív képességek összefüggéseiről: 

  • A B-vitaminok pótlása 14%-kal javítja a kognitív képességeket egy erre szolgáló teszt alapján. A kontroll csoport tagjainál már mérhető volt a képességek csökkenése, ami arra utal, hogy a B-vitaminok lassítják ezt a folyamatot. 

  • Az 1 évnél tovább tartó intervenciós vizsgálatokban a B-vitaminok szedése 15%-kal csökkentette a kognitív képességek romlását, a demenciával nem rendelkezők körében. 

  • Az alacsony folátszint 75%-kal, a magas homociszteinszint (amit több B-vitamin is csökkent) 100%-kal növelte a demencia kockázatát. 

  • Az 50 évnél idősebbek körében a magas folátbevitel 39%-kal csökkentette a demencia valószínűségét. 

A B-vitaminok pótlása, különösen a folát hosszabb távon is segíthet megőrizni kognitív képességeinket, és csökkenti az egyik legsúlyosabb betegség kockázatát, a demenciáét. 

Wang Z, Zhu W, Xing Y, Jia J, Tang Y. B vitamins and prevention of cognitive decline and incident dementia: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2022 Mar 10;80(4):931-949. doi: 10.1093/nutrit/nuab057. PMID: 34432056. 

Kapcsolódó anyagok: