Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Az elmúlt évtizedekben rohamos ütemben nőtt a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség, vagyis a NAFLD előfordulása. Ez a tendencia sajnos világszerte megfigyelhető, jelenleg minden negyedik felnőtt embert érinti a fejlett országokban. A legfőbb kockázati tényezője az elhízás és a vele együtt járó anyagcserezavarok. Bár azt még pontosan nem tudni, hogy mi okozza a betegséget, de időben észlelve szerencsére visszafordítható, amihez megfelelő étrend és életmódváltoztatás szükséges.

A betegség akkor válik súlyossá, amikor a máj már folytonos gyulladásban van és hegesedés alakul ki. Ezt az állapotot nem alkoholos eredetű steatohepatitisnek (NASH) hívják és a túlzott alkoholfogyasztáshoz hasonlóan, idővel visszafordíthatatlan szöveti károsodást okoz a májban. Mivel a betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, így jelenleg nincs is hivatalos kezelési módja.

Egy 2022 augusztusában publikált kutatásban szingapúri kutatók új felfedezést tettek, ami potenciálisan segíthet a betegség kezelésében, méghozzá egy kockázatmentes, olcsó terápia által.

Régebbi kutatásokból felismerték, hogy a magas homocisztein-szint összefüggésben áll a NASH kockázatával, míg a B9- és B12-vitaminok pótlásával ez az érték csökkenthető. 

Felfedezték, hogy amint a homocisztein szintje emelkedik, egyre inkább kapcsolódik a máj sejtjeihez és megváltoztatja azok szerkezetét, illetve akadályozza azok működését. Ez idővel ahhoz vezet, hogy egyre kevésbé lesznek képesek megemészteni és elszállítani a zsírt, illetve az autofágia által egyre nehezebben tudják megtisztítani saját magukat. Ennek az elváltozásnak végül egyenes következménye, hogy a zsíros máj gyulladásba kerül és károsodik.

A kutatók legfontosabb felfedezése az volt, hogy ha a betegek étrendjét B9- és B12-vitaminnal egészítik ki, az visszaállítja annak az anyagnak a szintjét, amit a magas homocisztein lecsökkentett, helyreállítva ezzel a májsejtek normális működését. A vitaminok pótlása sikerrel fordította vissza a májgyulladást és a szöveti károsodást is, ha a kezelést időben elkezdték.

Ha szeretnéd megtudni hogyan csökkentsd a homocisztein-szinted, akkor használd a keresőfunkciót a főoldalon!

  1. Tripathi M, Singh BK, Zhou J, Tikno K, Widjaja A, Sandireddy R, Arul K, Abdul Ghani SAB, Bee GGB, Wong KA, Pei HJ, Shekeran SG, Sinha RA, Singh MK, Cook SA, Suzuki A, Lim TR, Cheah CC, Wang J, Xiao RP, Zhang X, Chow PKH, Yen PM. Vitamin B12 and folate decrease inflammation and fibrosis in NASH by preventing syntaxin 17 homocysteinylation. J Hepatol. 2022 Jul 9:S0168-8278(22)02932-4. doi: 10.1016/j.jhep.2022.06.033. Epub ahead of print. PMID: 35820507.

Kapcsolódó anyagok: