Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A legtöbben ha meghallják az antioxidáns kifejezést, egyből valami trópusi gyümölcsre vagy szuperélelmiszerre gondolnak, miközben rengeteg vitaminnak van antioxidáns vagy éppen gyulladáscsökkentő tulajdonsága. 

Egy 2022-ben publikált randomizált vizsgálatban a jól ismert B1-vitamin hatásait vizsgálták terhességi cukorbetegséggel rendelkező nőknél. 

A kísérletben résztvevők napi 100 mg B1-vitamint kaptak hat héten keresztül, ami a napi ajánlott bevitel közel százszorosa, viszont a kiegészítőkben általánosnak számító mennyiség. Ennek hatására két fontos gyulladást jelző érték, a CRP és a malondialdehid szintje is jelentősen csökkent a laboreredményeikben. 

Az emelkedett CRP-szint fokozott gyulladást jelez a szervezetben, ami lehet fertőzés, dohányzás vagy akár túlsúly következménye is, míg a malondialdehid egy lipidperoxidációs melléktermék, ami a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját jelzi. Mindkét érték emelkedett szintje fokozott kockázatot jelent a szív- és érrendszeri, illetve egyéb krónikus betegségek szempontjából.  

A B1-vitamin ezenkívül egy másik érdekes értékben, a TNF-α-ban is változást eredményezett, ami többek között az autoimmun betegségek kialakulásában játszik fontos szerepet.  
 
Ezek alapján kijelenthető, hogy a B1-vitamin pótlása nagyban hozzájárulhat a szervezetünk antioxidáns rendszerének javításához, gyulladáscsökkentő hatása pedig több betegségre is kedvezően hathat.  

Amirani E, Aghadavod E, Shafabakhsh R, Asemi Z, Tabassi Z, Panahandeh I, Naderi F, Abed A. Anti-inflammatory and antioxidative effects of thiamin supplements in patients with gestational diabetes mellitus. J Matern Fetal Neonatal Med. 2022 Jun;35(11):2085-2090. doi: 10.1080/14767058.2020.1779212. Epub 2020 Jul 28. PMID: 32722956. 

Kapcsolódó anyagok: