Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B1-vitamin, vagy másnéven tiamin egy esszenciális, vízben oldódó vitamin, amiből szervezetünk csak nagyon keveset tud tárolni, így napi szinten érdemes fogyasztani. Rendkívül fontos szereplő az anyagcserében: hiánya esetén a szervezet képtelen elegendő energiát előállítani az ételekből, ami kezdetben fáradtsághoz, majd idővel akár súlyos idegrendszeri és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. (1)

Mennyire gyakori a B1-vitamin hiánya? 

A B1-vitamin súlyos hiánya elég ritka, mivel sok természetes ételben megtalálható. Rendszerint alkoholistáknál vagy nagyon hiányos táplálkozással rendelkező személyeknél fordul elő. A modern étrendre jellemző, hogy nagyon sok finomított és feldolgozott ételt tartalmaz, például fehér lisztből készült ételeket, cukrot és olajakat, amelyek szinte semennyi tiamint nem tartalmaznak. (3

A magas vércukorszint és az alkohol fokozza a tiamin kiürülését a szervezetből, így ezek hatására a hiány megelőzéséhez jóval magasabb B1-vitamin-bevitel szükséges. Túlsúlyos személyeknél, akiknek az étrendje jellemzően olyan ételekből áll, amelyek nagyon kevés B1-vitamint tartalmaznak, szintén elég gyakori a B1-vitamin hiánya. (4

A legjobb forrásai

A természetes ételek többsége tartalmaz B1-vitamint, de elég keveset. Megtalálható húsokban, halakban, zöldségekben, teljes gabonákban és hüvelyesekben. Az élelmiszerekben lévő B1-vitamint az emésztés során különböző enzimek segítségével lebontjuk szabad tiaminra, amit aztán sejtjeinkben aktív formává alakítunk. 

Fontos, hogy mivel az ételek elég kevés B1-vitamint tartalmaznak, és azt is olyan formában, aminek hasznosulásához megfelelő emésztés szükséges, ezért, ha B1-vitamin-hiány áll fenn, azt mindenképpen kiegészítővel célszerű rendezni.  

Az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban előforduló formái, a tiamin-hidroklorid és a tiamin-mononitrát a gyomorban azonnal szabad tiaminra bomlanak, majd a magas koncentráció miatt passzív diffúzió által is fel tudnak szívódni. Ez azok számára előnyös, akiknél emésztési vagy más egészségügyi problémák miatt a fehérjebontó enzimek nem működnek megfelelően.  

Mikor a legfontosabb?  

Az alkohol, ami a B1-vitamin hiányának egyik fő oka, gátolja a B1-vitamin felszívódását az élelmiszerekből. Azonban az étrend-kiegészítőkben található jóval nagyobb mennyiségnél ez nem történik meg, mivel az a fentebb említett passzív transzporttal is képes felszívódni. (5

Az alkoholizmus, a cukorbetegség, a túlsúly és más emésztőrendszeri problémák vagy növelik a B1-vitamin szükségletet, vagy csökkentik a felszívódás hatékonyságát, így indokolják a B1-vitamin pótlását. 

Van-e előnye a nagyobb dózisú pótlásnak? 

A B1-vitaminnak nincs ismert veszélyes dózisa, túladagolása esetén a szervezet a többletet könnyen eltávolítja. Mivel kulcsfontosságú az anyagcsere működésében, így mindenkinek előnyös lehet a kiegészítése, de különösen fontos a fentebb már említett személyeknél. Emellett a B1-vitamin kiegészítése két kutatásban is jelentősen mérsékelte a premenstruációs tünetegyüttes okozta panaszokat. (6,7

Összefoglalás 

A B1-vitamin az anyagcserénk egyik legfőbb szereplője, amelynek hiánya esetén csökken az energiaszintünk, ez pedig idővel akár súlyos betegségekhez is vezethet. A modern feldolgozott ételek jelentős része nem tartalmaz B1-vitamint, pedig szükség lenne rá az energiává alakításukhoz. 

A természetes ételek nagyrésze tartalmaz B1-vitamint, de csak elég kis koncentrációban. Az ételekből történő B1-vitamin felszívódásához bizonyos emésztőenzimekre van szükség, amik kevésbé hatékonyan működnek különféle emésztési problémák, alkoholfogyasztás vagy egyéb betegségek esetén.  

A B1-vitamin kiegészítése olcsó és praktikus megoldás, a már említett tényezők esetén pedig különösen ajánlott, mivel megfelelő koncentrációban emésztőenzimek nélkül is jól tud hasznosulni. 

Érdekesség 

A B1-vitamin okozta hiánybetegséget, a beriberit már több száz éve ismerték, de kialakulásának pontos okát csak jóval később sikerült megfejteni. Az áttörést az jelentette, amikor megfigyelték, hogy azoknak a csirkéknek, akik csak fehér rizst fogyasztottak idővel lebénult a lábuk, míg a barna rizst fogyasztó csirkéknek nem. Ebből egyértelművé vált, hogy egy ételben található anyag, vagy annak hiánya a betegség kiváltó oka, majd nem sokkal később szintetizálták is a tiamint. (2

 

[A jegyzet borítóképén makadámdió látható. 100 grammja 1,2 mg B1-vitamint tartalmaz, ami a teljes napi szükségletet fedezi.]

  1. Wiley KD, Gupta M. Vitamin B1 Thiamine Deficiency. 2021 Jun 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30725889. 

  2. Carpenter KJ. The discovery of thiamin. Ann Nutr Metab. 2012;61(3):219-23. doi: 10.1159/000343109. Epub 2012 Nov 26. PMID: 23183292. 

  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/ 

  4. Kerns JC, Arundel C, Chawla LS. Thiamin deficiency in people with obesity. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):147-53. doi: 10.3945/an.114.007526. PMID: 25770253; PMCID: PMC4352173. 

  5. Dhir S, Tarasenko M, Napoli E and Giulivi C (2019) Neurological, Psychiatric, and Biochemical Aspects of Thiamine Deficiency in Children and Adults. Front. Psychiatry 10:207. doi: 10.3389/fpsyt.2019.00207 

  6. Abdollahifard S, Rahmanian Koshkaki A, Moazamiyanfar R. The effects of vitamin B1 on ameliorating the premenstrual syndrome symptoms. Glob J Health Sci. 2014 Jul 29;6(6):144-53. doi: 10.5539/gjhs.v6n6p144. PMID: 25363099; PMCID: PMC4825494. 

  7. Samieipour, S., Kiani, F., pour, Y.S., Heydarabadi, A.B., Tavassoli, E., & zade, R.R. (2016). Comparing the Effects of Vitamin B1 and Calcium on Premenstrual Syndrome (PMS) among Female Students, Ilam- Iran. International Journal of Pediatrics, 4, 3519-3528. 

Kapcsolódó anyagok: