Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Miután felfedezték, hogy az E-vitamin antioxidánsként működik, arra is rájöttek, hogy több krónikus betegséget segíthet megelőzni. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a magasabb E-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. (1,2) Ezek után igyekeztek választ találni arra a kérdésre, hogy segítséget nyújthat-e a rákmegelőzésben is, azonban ezzel kapcsolatban nagyon vegyes és ellentmondásos eredmények születtek. Ez elsőre furcsának tűnhet, de ha jobban megvizsgáljuk a kutatásokat, akkor sok mindenre fény derül. 

Az E-vitamin hasznos, de a pótlása káros? 

Az ellentmondásos eredményeket jól szemlélteti két nagy kutatás, a SELECT (3, 4) és az ATBC. (5, 6)  

A SELECT-ben az E-vitamin és a szelén hatásait vizsgálták a prosztatarák kockázata szempontjából. Ebben a kutatásban 400 NE alfa-tokoferolt használtak, ami hússzor akkora dózis, mint az ajánlott napi bevitel, de annál is jóval több, mint amennyit természetes ételek formájában bevihetnénk a szervezetünkbe.  

Az ATBC-ben 50 mg alfa-tokoferolt használtak, ami 100 nemzetközi egységnek felel meg; ez már jóval közelebb áll az életszerű bevitelhez, bár még mindig jócskán magasabb, mint amennyit egy egészséges étrend biztosít.  

Fontos még kiemelni, hogy mindkét kutatásban jellemzően csak alfa-tokoferolt kaptak a résztvevők, mivel a kutatók úgy vélték, hogy kizárólag ez felelős az E-vitamin antioxidáns hatásaiért. Így a kutatásokban vizsgált E-vitamin kiegészítés közel százszor annyi alfa-tokoferolt tartalmazott, mint egy egészséges étrend, viszont ezzel szemben szinte semennyit a többi tokoferolból.  

Meglepő eredmények 

A SELECT kutatás eredménye az volt, hogy az E-vitamin pótlása 17%-kal növelte a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ami a szelént is pótló csoportban nem volt megfigyelhető. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb résztvevőnél korai stádiumú prosztatarákot diagnosztizáltak, amit PSA teszttel állapítottak meg, azonban az ilyen típusú teszttel diagnosztizált prosztatarákok gyakran nem fejlődnek tovább.  

Az ATBC kutatásban, ahol dohányzó férfiakat vizsgáltak, az E-vitamin pótlása 32%-kal csökkentette a prosztatarák kialakulásának kockázatát, és 41%-kal az elhalálozásét. (6)  

Ezeknek az ellentmondásos eredményeknek több oka is lehet. Elképzelhető, hogy a dohányzás okozta fokozott oxidatív terhelés esetén hatásosabb az E-vitamin, ahogyan az is, hogy míg életszerű dózisban az E-vitamin antioxidánsként funkcionál, túl nagy dózisban pótolva már más antioxidánsokhoz hasonlóan fokozhatja az oxidációs terhet. Ezt az elméletet igazolja a másik résztvevő, a béta-karotin, amely szintén több pozitív hatással rendelkezik, de csak abban az esetben, ha élelmiszerekből fogyasztják. A túl nagy dózisú, szintetikus formában történő kiegészítése növelte a tüdőrák kialakulásának kockázatát ugyanebben a kutatásban. 

További érdekességek 

Az ATBC kutatás adatait 30 évvel annak kezdete után elemezve kiderült, hogy minél magasabb volt valakinek az alfa-tokoferol-szintje, azzal arányosan csökkent a legtöbb krónikus betegség kialakulásának kockázata. (7) Ezzel szemben az alfa-tokoferol pótlásának a legtöbb kutatásban nem volt jelentős hatása ezekre a betegségekre.  

Ugyanilyen érdekes a gamma-tokoferol esete, aminek állati modellekben és sejtkultúrákban már nagyon sok pozitív, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatását igazolták, azonban egy viszonylag új kutatásban az a meglepő eredmény született, hogy akiknek a gamma-tokoferol-szintjük magasabb volt, azoknál jelentősen megemelkedett a betegségek és az elhalálozások száma. (8)  

Mivel magyarázhatók ezek az ellentmondásos eredmények? 

Valószínűleg az E-vitamin kiegészítése azért nem volt pozitív hatású a legtöbb kutatásban, mert természetellenesen nagy dózisban alkalmazták, illetve szintetikus dl-alfa-tokoferolként, nem pedig olyan kevert formában, ahogyan azok a természetes ételeinkben is megtalálhatók. A túl nagy dózisú alfa-tokoferol ezáltal csökkenti a többi tokoferol szintjét, ami felboríthatja arányukat. (9)  

Abban a kutatásban, ami azt állapította meg, hogy a magasabb gamma-tokoferol-szint esetén a halálozási kockázat is nő, a kutatók úgy vélik, hogy a gamma-tokoferol szintje a gyulladásos folyamatokkal együtt fokozódik. Ennek következtében - annak ellenére, hogy maga a gamma-tokoferol valóban gyulladáscsökkentő, antioxidáns és védő hatású - súlyos betegségek esetén megemelkedik a szintje. 

Nem mindegy hogyan fogyasztjuk 

Az is elképzelhető, hogy mivel a gamma-tokoferol bevitele a vizsgált amerikaiak esetében főleg szójaolajból és egyéb magas omega-6 tartalmú növényi olajokból származott, többet ártottak vele, mint amennyit használt. Hiába hasznos ugyanis az E-vitamin, fontos, hogy a bevitelünket olyan forrásokból fedezzük, amik nem tartalmaznak túl sok többszörösen telítetlen omega-6 vagy omega-3 zsírsavat, mivel az E-vitamin főleg az általuk generált lipidperoxidáció ellen véd. A lipidperoxidáció során a telítetlen zsírsavak kettős kötései reakcióba lépnek az oxigénnel, és ez a szervezeten belül sejtkárosító hatású, ráadásul egy olyan láncreakciót indít be, ami által még több szabadgyök keletkezik. Főleg ez ellen véd az E-vitamin, és legtöbb előnye ezzel magyarázható. 

A legjobb módja tehát az E-vitamin pótlásának, ha természetes formájában, életszerű dózisban, kevert tokoferolokat és tokotrienolokat tartalmazó készítményként fogyasztjuk, ami nem tartalmaz sok többszörösen telítetlen zsírsavat.  

  1. Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1450-6. doi: 10.1056/NEJM199305203282004. PMID: 8479464. 

  2. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1444-9. doi: 10.1056/NEJM199305203282003. PMID: 8479463. 

  3. Lippman SM, Klein EA, Goodman PJ, Lucia MS, Thompson IM, Ford LG, Parnes HL, Minasian LM, Gaziano JM, Hartline JA, Parsons JK, Bearden JD 3rd, Crawford ED, Goodman GE, Claudio J, Winquist E, Cook ED, Karp DD, Walther P, Lieber MM, Kristal AR, Darke AK, Arnold KB, Ganz PA, Santella RM, Albanes D, Taylor PR, Probstfield JL, Jagpal TJ, Crowley JJ, Meyskens FL Jr, Baker LH, Coltman CA Jr. Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2009 Jan 7;301(1):39-51. doi: 10.1001/jama.2008.864. Epub 2008 Dec 9. PMID: 19066370; PMCID: PMC3682779. 

  4. Klein EA, Thompson IM Jr, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, Minasian LM, Ford LG, Parnes HL, Gaziano JM, Karp DD, Lieber MM, Walther PJ, Klotz L, Parsons JK, Chin JL, Darke AK, Lippman SM, Goodman GE, Meyskens FL Jr, Baker LH. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011 Oct 12;306(14):1549-56. doi: 10.1001/jama.2011.1437. PMID: 21990298; PMCID: PMC4169010. 

  5. Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N Engl J Med. 1994 Apr 14;330(15):1029-35. doi: 10.1056/NEJM199404143301501. PMID: 8127329. 

  6. Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. doi: 10.1093/jnci/90.6.440. PMID: 9521168. 

  7. Huang J, Weinstein SJ, Yu K, Männistö S, Albanes D. Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ Res. 2019 Jun 21;125(1):29-40. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.119.314944. Epub 2019 May 6. PMID: 31219752. 

  8. Chai W, Maskarinec G, Franke AA, Monroe KR, Park SY, Kolonel LN, Wilkens LR, Le Marchand L, Cooney RV. Association of serum γ-tocopherol levels with mortality: the Multiethnic Cohort Study. Eur J Clin Nutr. 2020 Jan;74(1):87-96. doi: 10.1038/s41430-019-0460-7. Epub 2019 Jun 26. PMID: 31243335; PMCID: PMC6930982. 

  9. Huang HY, Appel LJ. Supplementation of diets with alpha-tocopherol reduces serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in humans. J Nutr. 2003 Oct;133(10):3137-40. doi: 10.1093/jn/133.10.3137. PMID: 14519797. 

Kapcsolódó anyagok: