Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B9-vitaminra tévesen folsavként szoktak hivatkozni, pedig a folsav valójában a folátnak csak egy oxidált formája, ami sok táplálékkiegészítőben és vitaminokkal dúsított ételben megtalálható. A folát egy esszenciális B-vitamin, ami szükséges az aminosavak és a DNS szintéziséhez, de sok egyéb biológiai folyamat meghatározó szereplője.(1)  

Mi mindenben segít?  

A folsavpótlást régóta javasolják terhesség során, mivel a folát hiánya egy terhességi rendellenességhez, a velőcsőzáródási problémához vezethet. Ez a probléma hatékonyan megelőzhető folsavpótlással, bár a legjobb ötlet valójában a folát egyéb formáinak a kiegészítése.(2)  

A metil-folát sok szempontból előnyösebb a folsavnál, ráadásul sokan rendelkeznek olyan génmutációkkal, amelyek csökkentik annak az enzimnek a működését, ami a szervezetünkben a folsav átalakítását végezné a számunkra hasznos formává. Azoknak, akik rendelkeznek ezzel a mutációval, fokozott kockázatuk van olyan betegségekre, amelyeket részben a folát hiánya okoz.(3) 

Ilyen betegség többek között a depresszió, néhány daganatos betegség, de a folát hiánya fokozza a homocisztein szintjét is, ami kockázati tényezőnek számít demencia, Alzheimer-kór és szív- és érrendszeri betegségek esetén is.(4,5,6)  

Mennyi folátra van szükségünk? 

A napi ajánlott folátbevitel országonként változó, 250-400 mcg között mozog, ami várandósság ideje alatt 400-800 mcg-ra nő. A legtöbben ennek csak a töredékét, körülbelül 100-150 mcg-ot érnek el az étrendjük által. Az ételekben található folátoknak körülbelül 50%-os a felszívódása, amit szintén fontos figyelembe venni.  

Természetes ételekből lehetetlen túl sok folátot bevinni, viszont kiegészítőkkel ez már könnyedén előfordulhat. Napi 800 mcg feletti mennyiségnél már megjelenik a folsav a vérben, ami arra utal, hogy magasabb a bevitel, mint amennyit a szervezet képes lenne átalakítani. (8)  

A túlzott folátbevitel csökkentheti az immunsejtek működését, emellett elnyomhatja a tüneteit egy fennálló B12-vitamin-hiánynak. Ez azért veszélyes, mert a B12 hiánya idővel súlyos idegrendszeri károkat okoz, amiket így nehezebb időben felismerni. (9) 

A folát élelmi forrásai 

A folátot elég sok étel tartalmazza, a legjobb forrásai azonban a zöldségek és a hüvelyesek. Állati eredetű élelmiszerek közül leginkább a máj és a tojás számítanak gazdag forrásnak. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a saláta 100-200 mcg folátot tartalmaz 100 grammonként, hasonlóan a keresztesvirágú brokkolihoz és a kelbimbóhoz. A hüvelyesek szintén hasonló mennyiségben tartalmazzák, 10 dkg lencse például 150 mcg folátot tartalmaz. Mint sok egyéb B-vitaminnál, a győztes itt is a máj, 250 mcg-os B9-tartalmával 100 grammonként.(10) 

A kiegészítőként is alkalmazott folsav megtalálható több gabonából készült ételben, így ezek fogyasztása esetén nem árt ügyelni az összetevőkre: gyakran 100-150 mcg folsavat is tartalmaznak adagonként. A táplálékkiegészítők esetén is kell egy kis óvatosság, mert sok piacon lévő termék tévesen több mint 1000 mcg folsavat tartalmaz, ami életszerűtlenül magas dózis, és a már fentebb említett problémákhoz vezethet. 

A metil-folátot tartalmazó kiegészítők előnye, hogy nem kell aggódni az átalakítást gátló génmutációk miatt, bár elképzelhető, hogy megfelelő B2-vitamin ellátottság esetén a folsavval sincs ilyen probléma.(11) A B2-, B6-, és B12-vitamin, valamint a kolin bevitele is fontos ahhoz, hogy a folát megfelelően fejtse ki hatásait. Különösen ügyelni kell a folátbevitelre várandósság ideje alatt és azt megelőzően, illetve akkor, ha valaki nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt.   

Számos jótékony hatással bír 

A megfelelő folátbevitel terhesség ideje alatt minimalizálja a velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát, de a koraszülés, terhességi vérszegénység, és az autizmus előfordulását is csökkenti.(2,12,14) A metil-folát azonban hatékonyabban előzi meg a vérszegénységet, mint a folsav.(13)  

Az alacsony folát-ellátottság összefüggésben áll a depresszió kialakulásával.(4) A folát pótlása ebben az esetben vegyes eredményekhez vezetett, de több klinikai vizsgálatban is csökkentette a depressziós tüneteket.(15)  

A folát hiánya fokozhatja a homocisztein szintjét a szervezetben, aminek a megnövekedett szintje az Alzheimer-kór, a demencia, és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását növelheti.(6,16) A folsav pótlása több nagy vizsgálatban is csökkentette a stroke kockázatát.(17) 

Előfordulhat, hogy káros?  

A túlzott folsavbevitel, habár rövidtávon nem okoz gondot, hosszútávon szintén problémás lehet. A megfelelő folátbevitel tehát nagyon fontos, de óvatosnak kell lennünk részben a folsav forma miatt, részben pedig azért, mert egyike azoknak a mikrotápanyagoknak, amik bevitelénél viszonylag szűk az egészséges tartomány. 

Azokban az országokban, ahol bevezették az ételek folsavval történő dúsítását, pár aggasztó dolog történt. Habár sok konkrét bizonyíték nincs a negatív hatásokra vonatkozólag, a túlzott folsavfogyasztás a vastagbél és potenciálisan egyéb daganatos betegségek fejlődését is gyorsíthatja, ezek a dúsítás megjelenésével némileg korrelálnak.(7)  

Egy kutatásban napi 1 g folsav pótlására jelentősen megnőtt a vastagbélrák kockázata. Mivel nem a vérben megjelenő folsav, hanem kifejezetten a metil-folát volt összefüggésben a kockázattal, így valószínűsíthető, hogy ebből a formából sem érdemes a szükségesnél többet fogyasztani, nem csak folsavból.(19) A túlzott folsavbevitel emellett csökkentheti bizonyos immunsejtek aktivitását, illetve várandósság esetén a napi 1000 mcg-ot meghaladó pótlása negatívan befolyásolhatja a születendő gyermek kognitív képességeit.(18)  

Érdekesség 

A folátra gyakran folsavként hivatkoznak, ami azonban a B9-nek csak egy szintetikus formája. Habár sok negatívumot olvasni róla, a fő problémát esetében a többlet bevitel, illetve az egyidejűleg fennálló B2-vitamin hiány okozza. 

 

[A jegyzet borítóképén római saláta látható. 100 grammja 136 μg B9-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel egy harmadához elegendő.]

  1. Merrell BJ, McMurry JP. Folic Acid. [Updated 2021 Nov 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554487/ 

  2. Grosse SD, Collins JS. Folic acid supplementation and neural tube defect recurrence prevention. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2007 Nov;79(11):737-42. doi: 10.1002/bdra.20394. PMID: 17990333. 

  3. Gilbody S, Lewis S, Lightfoot T. Methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) genetic polymorphisms and psychiatric disorders: a HuGE review. Am J Epidemiol. 2007 Jan 1;165(1):1-13. doi: 10.1093/aje/kwj347. Epub 2006 Oct 30. PMID: 17074966. 

  4. Bender A, Hagan KE, Kingston N. The association of folate and depression: A meta-analysis. J Psychiatr Res. 2017 Dec;95:9-18. doi: 10.1016/j.jpsychires.2017.07.019. Epub 2017 Jul 22. PMID: 28759846. 

  5. Zhang D, Wen X, Wu W, Guo Y, Cui W. Elevated homocysteine level and folate deficiency associated with increased overall risk of carcinogenesis: meta-analysis of 83 case-control studies involving 35,758 individuals. PLoS One. 2015;10(5):e0123423. Published 2015 May 18. doi:10.1371/journal.pone.0123423 

  6. Seshadri S, Beiser A, Selhub J, Jacques PF, Rosenberg IH, D'Agostino RB, Wilson PW, Wolf PA. Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer's disease. N Engl J Med. 2002 Feb 14;346(7):476-83. doi: 10.1056/NEJMoa011613. PMID: 11844848. 

  7. Kim YI. Folate and colorectal cancer: an evidence-based critical review. Mol Nutr Food Res. 2007 Mar;51(3):267-92. doi: 10.1002/mnfr.200600191. PMID: 17295418. 

  8. Paniz C, Bertinato JF, Lucena MR, De Carli E, Amorim PMDS, Gomes GW, Palchetti CZ, Figueiredo MS, Pfeiffer CM, Fazili Z, Green R, Guerra-Shinohara EM. A Daily Dose of 5 mg Folic Acid for 90 Days Is Associated with Increased Serum Unmetabolized Folic Acid and Reduced Natural Killer Cell Cytotoxicity in Healthy Brazilian Adults. J Nutr. 2017 Sep;147(9):1677-1685. doi: 10.3945/jn.117.247445. Epub 2017 Jul 19. PMID: 28724658; PMCID: PMC5712455. 

  9. Johnson MA. If high folic acid aggravates vitamin B12 deficiency what should be done about it? Nutr Rev. 2007 Oct;65(10):451-8. doi: 10.1111/j.1753-4887.2007.tb00270.x. PMID: 17972439. 

  10. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/ 

  11. McNulty H, Dowey le RC, Strain JJ, Dunne A, Ward M, Molloy AM, McAnena LB, Hughes JP, Hannon-Fletcher M, Scott JM. Riboflavin lowers homocysteine in individuals homozygous for the MTHFR 677C->T polymorphism. Circulation. 2006 Jan 3;113(1):74-80. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.105.580332. Epub 2005 Dec 27. PMID: 16380544. 

  12. Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu YH. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol. 2011;4(2):52-59. 

  13. Bentley S, Hermes A, Phillips D, Daoud YA, Hanna S. Comparative effectiveness of a prenatal medical food to prenatal vitamins on hemoglobin levels and adverse outcomes: a retrospective analysis. Clin Ther. 2011 Feb;33(2):204-10. doi: 10.1016/j.clinthera.2011.02.010. Epub 2011 Mar 25. PMID: 21440300. 

  14. Levine SZ, Kodesh A, Viktorin A, Smith L, Uher R, Reichenberg A, Sandin S. Association of Maternal Use of Folic Acid and Multivitamin Supplements in the Periods Before and During Pregnancy With the Risk of Autism Spectrum Disorder in Offspring. JAMA Psychiatry. 2018 Feb 1;75(2):176-184. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2017.4050. PMID: 29299606; PMCID: PMC5838577. 

  15. Taylor MJ, Carney S, Geddes J, Goodwin G. Folate for depressive disorders. Cochrane Database Syst Rev. 2003;2003(2):CD003390. doi: 10.1002/14651858.CD003390. PMID: 12804463; PMCID: PMC6991158. 

  16. Chrysant SG, Chrysant GS. The current status of homocysteine as a risk factor for cardiovascular disease: a mini review. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2018 Aug;16(8):559-565. doi: 10.1080/14779072.2018.1497974. Epub 2018 Jul 17. PMID: 29979619. 

  17. Lonn E, Yusuf S, Arnold MJ, Sheridan P, Pogue J, Micks M, McQueen MJ, Probstfield J, Fodor G, Held C, Genest J Jr; Heart Outcomes Prevention Evaluation (HOPE) 2 Investigators. Homocysteine lowering with folic acid and B vitamins in vascular disease. N Engl J Med. 2006 Apr 13;354(15):1567-77. doi: 10.1056/NEJMoa060900. Epub 2006 Mar 12. Erratum in: N Engl J Med. 2006 Aug 17;355(7):746. PMID: 16531613. 

  18. Valera-Gran D, Navarrete-Muñoz EM, Garcia de la Hera M, Fernández-Somoano A, Tardón A, Ibarluzea J, Balluerka N, Murcia M, González-Safont L, Romaguera D, Julvez J, Vioque J; INMA Project. Effect of maternal high dosages of folic acid supplements on neurocognitive development in children at 4-5 y of age: the prospective birth cohort Infancia y Medio Ambiente (INMA) study. Am J Clin Nutr. 2017 Sep;106(3):878-887. doi: 10.3945/ajcn.117.152769. Epub 2017 Jul 19. PMID: 28724645. 

Kapcsolódó anyagok: