Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B5-vitamin, másnéven pantoténsav egy nagyon fontos mikrotápanyag, ami a koenzim-A termeléséhez szükséges. Ez utóbbi többek között a bőrsejtek osztódásáért és a bőr védekező funkciójáért felel, de maga a pantoténsav is rendelkezik antibakteriális és bőrpuhító tulajdonságokkal – nem meglepő tehát, hogy egy vizsgálat során a pótlása jelentősen javította az akné tüneteit.

Mi az akné?

Az akné a bőr szőrtüszőinek betegsége, amely a zsírmirigyekhez kapcsolódik. Elég gyakori probléma, ami az emberek 95%-ánál jelentkezik életük során. Általában tinédzserkorban kezdődik, de felnőttkorban sem ritka. Az aknét legtöbbször gyógyszerekkel vagy speciális módszerekkel kezelik, például lézerterápiával.

Mivel ezek sokszor kellemetlen mellékhatásokkal járnak, egyre nagyobb az érdeklődés a bőr egészségét szolgáló természetes módszerek, például a C-vitamin, az egyéb antioxidánsok, növényi hatóanyagok és az omega-3 zsírsavak iránt.

Az egyik ilyen ígéretes anyag nem más, mint a B5-vitamin (pantoténsav), ami egy randomizált vizsgálatban ismét hatékonynak bizonyult.(1)

A kutatás felépítése

A 12 hétig tartó vizsgálatba 48, enyhe vagy közepesen súlyos aknéval diagnosztizált beteget válogattak be, akik közül 41-en végezték el sikeresen. A résztvevők ez idő alatt nem használhatták a korábban felírt gyógyszereiket, és tilos volt bármilyen egyéb eljárást alkalmazniuk.

Miután a résztvevőket és tüneteiket részletesen kiértékelték, két csoportra osztották őket. Az egyik csoport egy pantoténsavat (B5-vitamint) is tartalmazó kiegészítőt kapott, míg a másik csoport egy kinézetre teljesen azonos placebo tablettát.

A tablettákból naponta kétszer kettőt fogyasztottak étkezés közben, ami fő hatóanyagként összesen 2,2 g pantoténsavat tartalmazott. Ezenkívül a kapszulában megtalálhatóak voltak az egyéb B-vitaminok, de azok a biotin (B7-vitamin) kivételével csak kisebb, életszerű dózisokban.

A fő vizsgált szempont az akné okozta arcsérülések száma volt, ami mellett a gyulladásos és egyéb bőrtünetek alakulását vizsgálták, egy erre a célra szolgáló bőrgyógyászati teszt segítségével.

Ezek mellett egy olyan kérdéssort is összeállítottak, ami a betegek életminőségét értékelte különböző szempontok alapján, ami jelentősen romolhat a bőrbetegségek hatására. (Az alacsonyabb pontszámok mutatnak jobb életminőséget.)

Végül pedig a vizsgáló orvos által megítélt általános javulást értékelték egy 5 fokozatú skálán: 2 = jelentős javulás, 1 = enyhe javulás, 0 = változatlan, −1 = romlás, −2 = jelentős romlás.

Eredmények

  • A B5-vitamint pótló csoportban 68,21%-kal csökkent az arcsérülések száma a placebo csoporthoz képest.
  • A nem gyulladásos hegek számában szintén jelentős csökkenés mutatkozott a placebo csoporthoz képest.
  • A hegek és pattanások változásainak arcterületenkénti megoszlása szintén jelentősen javult több kategóriában a B5-vitamin hatására.
  • Az életminőséggel kapcsolatos kérdőív pontszámai szintén kedvezőbben alakultak a vitaminokat pótló csoportban: a 12. hét végére átlagosan 7,6-ról 1,9-re, míg a placebo csoportban 9,5-ről 5,3-ra csökkentek az értékek. (Az alacsonyabb pontszámok mutatnak jobb életminőséget.)
  • Végül pedig az 5 fokozatú skálán osztályozott tesztek azt mutatták, hogy az alanyok 85,7%-a tapasztalt legalább 1 pontnyi, vagy afeletti javulást a B5-vitamint pótló csoportban, míg a placebot szedők körében ez mindössze 35,7% volt.
  • A vizsgálat végére a vitaminpótló csoportban a résztvevők ~43%-ának sikerült 1-es szintre csökkenteni a bőrtüneteit, ami egyenlő a majdnem tiszta bőrrel és a kevés elváltozással. Ezzel szemben a placebo csoportban csak 14,3%-nak sikerült mindez.

Az eredmények képekkel is szemléltetve vannak, ami elérhető a tanulmányban. A résztvevők jól tolerálták a vitaminokat, nem tapasztaltak mellékhatásokat, csupán egyetlen személy panaszkodott, hogy a tabletta mérete túl nagy.

Egyéb tanulmányok hasonló eredményekkel

Egy másik klinikai vizsgálatban szintén kimutatták a pantoténsav-tartalmú helyi készítmények bőrpuhító hatását(2), míg egy pantoténsavat tartalmazó kiegészítő 8 heti pótlása szintén csökkentette az arcon lévő aknés elváltozások számát.(3)

Összefoglaló

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az aknéval küzdő felnőtteknél a pantoténsav alapú étrend-kiegészítők szedése jól tolerálható, biztonságos, és 12 hetes alkalmazás után eredményesen csökkenti a fennálló tüneteket. Ezenkívül jelentősen mérsékeli a gyulladásos elváltozásokat és az arc különböző területein lévő hegeket. Mivel a pantoténsav nagy dózisban is biztonságos, érdemes lehet kipróbálni hasonló bőrproblémák esetén.

 
  1. Yang M, Moclair B, Hatcher V, Kaminetsky J, Mekas M, Chapas A, Capodice J. A randomized, double-blind, placebo-controlled study of a novel pantothenic Acid-based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne. Dermatol Ther (Heidelb). 2014 Jun;4(1):93-101. doi: 10.1007/s13555-014-0052-3. Epub 2014 May 16. PMID: 24831048; PMCID: PMC4065280.
  2. Camargo FB Jr, Gaspar LR, Maia Campos PM. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. J Cosmet Sci. 2011 Jul-Aug;62(4):361-70. PMID: 21982351.
  3. Capodice JL. Feasibility, tolerability, safety and efficacy of a pantothenic acid based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne blemishes. J Cosmet Dermatol Sci Appl. 2012;2:132–135

Kapcsolódó anyagok: