Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A mai napig a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok a világon, így az egészségünk megőrzése érdekében foglalkoznunk kell a megelőzésükkel. A B3-vitaminról régóta ismert, hogy nagy dózisban pótolva csökkenti a vérlipidek szintjét, de mi a helyzet az étrendi bevitellel? Egy új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vérlipidek és a zsíranyagcsere szempontjából előnyös, ha több B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk.(1)

A vérlipidek és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata

Az új tanulmány megértéséhez elengedhetetlen, hogy nagyon röviden a vérlipidek szerepére is kitérjünk. Rengeteg egymásnak ellentmondó, téves információ kering velük kapcsolatban, és a különböző mozaikszavak, arányok, a “jó” és “rossz” kategorizálás csak még inkább összezavarják az embereket.

A lipidek különféle vízben nem oldódó zsíralapú anyagokat jelentenek, például a vérünkben keringő koleszterint és trigliceridet. Mivel vízben nem oldódnak, így a szállításukat úgynevezett lipoproteinek végzik: ide tartoznak a jó illetve rossz koleszterinként elhíresült HDL és LDL is.

Mint sok más esetben, a túlságosan leegyszerűsített jó és rossz kategóriák itt sem állják meg a helyüket, de a különböző vérlipidek és markerek részletezése elég bonyolult téma és túlmutatna a cikkünk tartalmán. Amit fontos kiemelni, hogy egy bizonyos érték felett a létfontosságú anyagok is károssá válhatnak; így van ez a víz, a cukor és a vérlipidek esetében is.

Kicsit bonyolítja a helyzetet a jó koleszterinként ismert HDL, mivel nála a magasabb értékeket tartják előnyösnek, bár valójában ez a megállapítás is elég ellentmondásos. Ugyanúgy, ahogyan a túl magas vércukorértékek problémát jelentenek és fokozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ez igaz a vérlipidekre is.

Amennyiben valamelyik érték jóval eltér az egészséges tartománytól, abban az esetben beszélhetünk zsíranyagcsere-zavarról, vagy másnéven lipid-rendellenességről. Ennek mértéke határozza meg, hogy mennyire fokozott a szív- és érrendszeri kockázat.

A B3-vitamin kapcsolata a vérlipidekkel

Ahogyan azt a B3-vitaminról szóló bemutatócikkünkben említettük, extrém magas dózisban pótolva kedvezően befolyásolja a vérlipidek szintjét. Pontosabban, enyhén csökkenti az LDL-koleszterin- és trigliceridszintet, míg a HDL-ét jelentősen fokozza. Ennek ellenére, sajnos a nagy dózisú niacin(B3-vitamin) pótlása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel nem csökkenti jelentősen a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.(2)

Ez a furcsa eredmény származhat abból, hogy nagy dózisban fogyasztva a B3-vitamin a vércukorértékeken és az inzulinérzékenységen is egyaránt ront, amik szintén nagyon fontosak a szív- és érrendszer szempontjából.

Régóta tudjuk, hogy a hatalmas dózisú vitaminpótlásnak gyakran teljesen más a hatása, mint az életszerű fogyasztásának. Mi a helyzet viszont a B3-vitamin étrendi bevitelével? Elképzelhető, hogy a vérlipidek értékein ez a jóval kisebb mennyiség is javít?

Az étrendi B3-vitamin hatása a vérlipidek szintjére

Egy új metaanalízis éppen erre a kérdésre kereste a választ, amiben 3 megfigyeléses tanulmány összevont eredményeit publikálták. Ezekben összesen 211,567 40 év feletti résztvevő B3-vitamin-bevitelét és zsíranyagcserezavar-előfordulását vizsgálták.

A zsíranyagcsere-zavar diagnózisához az alábbi kritériumok közül kellett legalább 1-nek fennállnia: (A különböző országok gyakran más mértékegységeket használnak, így szükséges lehet az átváltás)

  • Összkoleszterin: magasabb, mint 200 mg/dl
  • LDL-C: magasabb, mint 130 mg/dl
  • HDL-C: alacsonyabb, mint 40 mg/dl
  • Triglicerid: magasabb, mint 150 mg/dl

A résztvevőket az étrendjük B3-vitamin-tartalma alapján különböző kategóriákba sorolták, majd megvizsgálták köreikben a zsíranyagcsere-zavar gyakoriságát. Akik a legtöbb étrendi B3-vitamint fogyasztották, azoknak közel 30%-kal alacsonyabb volt a kockázata, mint a legalacsonyabb bevitellel rendelkezőknek.

Ez az összefüggés a 3-ból 2 tanulmányban lineáris volt, ami azt jelenti, hogy a bevitel növekedésével arányosan egyre inkább csökkent a kockázat. Az, hogy ez milyen mértékű védelmet jelent a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, pontosan nem derül ki, de a zsíranyagcsere-zavar, illetve a magas LDL- és trigliceridszint komoly kockázati tényezők.

Az ajánlott B3-vitamin mennyiségét egyébként könnyű elérni, főleg ha valaki eszik húst: 15 dkg már önmagában is fedezi a teljes napi szükségletünket, és mivel a B3-vitamin esetében a túl magas bevitelnek is lehetnek hátrányai, érdemes óvatosnak lennünk a pótlásával.

Kétségtelen azonban, hogy a hiánya sok gondot okozhat, ami ebből a metaanalízisből is világosan látható. Amennyiben valaki magas trigliceridszinttel rendelkezik, annak az életmódbeli változtatásokon és a magasabb B3-vitamin-bevitelen túl a halolaj fogyasztását is érdemes elkezdenie.

  1. Kim C, Park K. Dietary niacin intake and risk of dyslipidemia: A pooled analysis of three prospective cohort studies. Clin Nutr. 2022 Dec;41(12):2749-2758. doi: 10.1016/j.clnu.2022.10.018. Epub 2022 Oct 28. PMID: 36372046.
  2. Schandelmaier S, Briel M, Saccilotto R, Olu KK, Arpagaus A, Hemkens LG, Nordmann AJ. Niacin for primary and secondary prevention of cardiovascular events. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jun 14;6(6):CD009744. doi: 10.1002/14651858.CD009744.pub2. PMID: 28616955; PMCID: PMC6481694.

Kapcsolódó anyagok: