Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A cink egy nagyon fontos ásványi anyag, ami a szervezetünkön belül zajló több száz folyamathoz szükséges, a hiánya esetén pedig romolhat többek között az immunitás és a vércukor-kontroll is. Mivel a legjobb forrásai olyan tengeri herkentyűk, amiket a legtöbben elég ritkán fogyasztanak, sok esetben jó ötlet a pótlása, azonban ezzel kapcsolatban fontos az óvatosság. Viszonylag kevesen tudják, hogy a túl nagy dózisú cinkpótlás idővel rézhiányhoz is vezethet, amit elég nehéz felismerni a tünetei alapján.

Hogyan okozhat rézhiányt a cink?

Ha valaki több cinket fogyaszt annál, mint amennyire a szervezetének szüksége van, akkor ezzel olyan mechanizmust indít be, ami korlátozza a cink bélből történő felszívódását. Ezt azonban a testünk úgy éri el, hogy egy olyan anyag termelését fokozza, amely megköti a cinket a béltraktusban, lehetővé téve ezáltal a későbbi kiválasztódását.

Sajnos ugyanez az anyag nem csak a cinket köti meg, hanem a réz is előszeretettel kapcsolódik hozzá, így hiába nincs belőle többletünk, a túl sok cink hatására szintén kiválasztódik, aminek következtében kialakulhat a rézhiány.

Mennyi cink számít túl soknak?

Az egészségügyi szervezetek által ajánlott cinkbevitel napi 10 mg körül van, míg a kiegészítőkből származó maximálisan javasolt mennyiség napi 40 mg.

Bár sok kutatás előnyösnek találta a cinkpótlást különféle problémák esetén, valószínűleg a napi 40-50 mg feletti dózisokkal tényleg érdemes vigyázni, különösen akkor, ha valaki önmagában alkalmazza, réz kiegészítése nélkül.

Egy 2015-ben publikált tanulmányban 70 olyan esetet gyűjtöttek össze, ahol különböző problémák kezelésére nagy dózisú cinkpótlást javasoltak.(1) Az alkalmazott dózis átlagosan 90-135 mg cink volt naponta, ami már elegendő volt a rézhiány kialakulásához.

Az esetek 9%-ban volt tapasztalható rézhiányhoz köthető hiánybetegség, bár fontos megemlíteni, hogy mivel nem ismerték a cinkpótlásnak ezt a veszélyét, szinte senkinél sem vizsgálták a réz szintjét. Általánosságban is igaz, hogy nagyon ritkán merül fel a rézhiány lehetséges veszélyforrásként, miközben vérszegénységhez és akár maradandó idegrendszeri károsodáshoz is vezethet.(2)

Mi a megoldás?

Viszonylag sok cinkkiegészítő tartalmaz 50 mg cinket, amiből elképzelhető, hogy valaki naponta többet is fogyaszt. Valójában napi 15 mg már bőven elegendő szinte bárki számára ahhoz, hogy az étkezésével együtt elegendő cinkhez jusson.

Emellé érdemes napi 1 mg rezet is pótolni, mivel a cinkhez hasonlóan főleg olyan ételek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, amiket a legtöbben csak ritkán fogyasztanak.

A nagyobb dózisú cinkpótlást mindig csak rövid ideig, pl. bizonyos betegségek esetén érdemes alkalmazni, hogy biztosan ne okozzon hosszú távon problémát.

  1. Duncan A, Yacoubian C, Watson N, Morrison I. The risk of copper deficiency in patients prescribed zinc supplements. J Clin Pathol. 2015 Sep;68(9):723-5. doi: 10.1136/jclinpath-2014-202837. Epub 2015 Jun 17. PMID: 26085547.
  2. Halfdanarson TR, Kumar N, Li CY, Phyliky RL, Hogan WJ. Hematological manifestations of copper deficiency: a retrospective review. Eur J Haematol. 2008 Jun;80(6):523-31. doi: 10.1111/j.1600-0609.2008.01050.x. Epub 2008 Feb 12. PMID: 18284630.

Kapcsolódó anyagok: