Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A B6-vitaminról szóló bemutatónkban már írtunk arról, hogy szükséges olyan neurotranszmitterek előállításához, amik komoly hatással vannak a hangulatunkra. Ezekről már valószínűleg hallottunk, ide tartozik például a boldogsághormonként is ismert dopamin és szerotonin, de a B6 szempontjából legfontosabb GABA is. 

Több B-vitaminra is igaz, hogy hiányuk negatívan befolyásolhatja a hangulatot, ami fokozott szorongást és depressziós tüneteket egyaránt okozhat. A B6-vitamin különösen fontos szereplő, mivel több olyan tulajdonsága is van, amelyek miatt potenciálisan enyhítheti a szorongás tüneteit. Ezek a következők: 

  • Szükséges ahhoz, hogy az élénkítő hatású glutamátot a nyugtató hatású GABA-vá alakítsuk, vagy a szervezetünk fő antioxidánsává, a glutationná (GSH).  

  • Szükséges a dopamin, szerotonin és a noradrenalin termeléséhez. 

  • Több olyan anyag szintjét is csökkenti, amik az NMDA receptor működését fokozzák, mint például a homociszteinét. Ezáltal szintén nyugtató hatással bír. 

A kutatás  

Egy 2022 júliusában publikált vizsgálatban fiatal felnőtt egyetemistákon tesztelték, hogy milyen módon befolyásolja szorongásukat a nagy dózisú B6-vitamin vagy a B12-vitamin kiegészítése. A szorongás mértékét egy erre szolgáló modern teszttel állapították meg.  

Összesen 478 főt vizsgáltak, 5 különböző turnusban 4,5 éven keresztül. A résztvevőket mindig 3 csoportra osztották, majd 100 mg B6-vitamint, 1000 mcg B12-vitamint, vagy placebot kaptak 30-35 napon át. (Azért eltérő ideig, mert így sokkal praktikusabb volt a vizsgálat utáni laborteszteket elvégezni.) 

A terápia előtt, és azt követően is két különböző tesztre került sor, amik a résztvevők szorongását és hangulatát vizsgálták. Egyéb vizuális teszteket is végeztek, amelyek közül az egyik azt a célt szolgálta, hogy igazolja, valóban a B6-vitamin pótlása volt felelős az eredményekért, a GABA-termelésre gyakorolt hatásai miatt. 

Eredmények 

A B6-vitamin pótlása jelentősen csökkentette a résztvevők szorongását, és mind a két teszt alapján javította a hangulatukat a placebo csoport tagjaihoz képest. A B12-vitamin pótlása szintén eredményes volt, azonban kevésbé hatékony módon, mint a B6-vitaminé.  

Nagyon jó ábrákkal is szemléltették az eredményeket, amiken jól látható például, hogy a placebo csoport tagjai a vizsgálat előtt jobban szerepeltek a hangulatot/depressziós hajlamot felmérő teszten, de azt követően, a kutatás végére a hangulatuk rosszabbodott. Ezzel szemben azoknak, akik B6-vitamint kaptak, idővel javult a hangulatuk és csökkent a depressziós hajlamuk, sőt, a jelentős hátrány ellenére 1 hónap elteltével már jobb eredményeket értek el, mint a placebo csoport tagjai.

Valószínűleg azért is volt ilyen eredményes a B6-vitamin kiegészítése, mert fiatal egyetemistákon tesztelték, akiknél a vizsgák miatt rendkívül gyakran fordul elő szorongás. Esetükben a B6-vitamin segített csökkenteni ezt a kellemetlen tünetet, annak nyugtató hatásai révén. A B12-vitamin pótlása szintén előnyös volt, azonban a 30 nap valószínűleg nem volt elegendő ahhoz, hogy az idegsejtek szerkezetére gyakorolt pozitív hatásai érdemben érvényesüljenek.  

Óvatosság  

A kutatásban napi 100 mg B6-vitamint pótoltak, ami jóval több mint amit az étrendünk által képesek lennénk bevinni. Ez hosszútávon elképzelhető, hogy nem biztonságos, ezért ilyen magas mennyiséget csak rövid ideig pótoljunk.  

(Az ábrák a Forrásoknál linkelt kutatásból származnak.)  

Field DT, Cracknell RO, Eastwood JR, Scarfe P, Williams CM, Zheng Y, Tavassoli T. High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression. Hum Psychopharmacol. 2022 Jul 19:e2852. doi: 10.1002/hup.2852. Epub ahead of print. PMID: 35851507.

Kapcsolódó anyagok: