Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Egy 2022 augusztusában publikált megfigyeléses tanulmányban több mint félmillió ember töltött ki egy kérdőívet arról, hogy milyen gyakran sózzák az ételeiket fogyasztás előtt. A kérdőív tehát csak az asztalnál hozzáadott extra sóra vonatkozott, a főzés során felhasznált só mennyiségét nem vette figyelembe.

Azok körében, akik szinte minden alkalommal megsózták az ételeiket, 28%-kal megnőtt a korai halálozás kockázata. Az utólag hozzáadott sót használó 50 éves nőknek így átlagosan 1,5 évvel, míg a férfiaknak 2,3 évvel csökkent a várható élettartama.

A sóra nagy szükségünk van, azonban könnyű belőle túl sokat fogyasztani. Az emberek átlagos sófogyasztása az egészséges tartomány felső határa körül van, így nem meglepő, hogy azok, akik még extra sót is adnak az ételeikhez, már a kelleténél többet visznek be.

Persze hasonló megfigyeléses tanulmányokból ok-okozati összefüggést nem lehet megállapítani. Az is elképzelhető, hogy akik sózzák az ételeiket, azok azért teszik, mert a nem megfelelő étrendjük miatt már hozzászoktak a magasabb sóbevitelhez. Az iparilag feldolgozott élelmiszerek és a gyorséttermi ételek ugyanis rengeteg sót tartalmaznak, ami mellett számos egyéb hátrányuk is van.

Ma H, Xue Q, Wang X, Li X, Franco OH, Li Y, Heianza Y, Manson JE, Qi L. Adding salt to foods and hazard of premature mortality. Eur Heart J. 2022 Aug 7;43(30):2878-2888. doi: 10.1093/eurheartj/ehac208. PMID: 35808995.

Kapcsolódó anyagok: