Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy termékenykorú nőket érintő kellemetlen tünetegyüttes. A neve onnan ered, hogy kis folyadékkal teli ciszták jelennek meg a petefészekben. Fennállásakor a menstruációs ciklus rendszertelenül jelentkezik és megnőhet egyes férfi nemi hormonok szintje.  

A PCOS-sel rendelkező nők sokkal nehezebben esnek teherbe, azonban felismerése egyéb okok miatt is fontos. A szindróma általában együtt jár az inzulinrezisztenciával és fokozott gyulladással, ami így növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Miért lehet hatékony az E-vitamin?

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mozgás nagyon fontos a PCOS kezelésében, egy új metaanalízis azonban az E-vitamin-pótlás hatékonyságát is vizsgálta.

Az E-vitamin azon kívül, hogy gyulladáscsökkentő hatású, fontos részét képezi szervezetünk antioxidáns védelmének. A tokoferol (E-vitamin) szó eredeti görög jelentése terhességet hordozó, amit azután kapott, hogy megfigyelték, milyen fontos szerepe van a termékenységben.

Mivel az E-vitamin segíthet csökkenteni a gyulladást, és kedvezően hat a női hormonrendszerre, több kutatás is vizsgálta már, hogy a pótlása segíthet-e a PCOS kezelésében. Ezekből a vizsgálatokból válogattak be 12 db-ot egy 2022 áprilisában megjelent metaanalízisbe.

Milyen előnyökkel járt az E-vitamin kiegészítése?

  • Hormonrendszer: Az E-vitamin pótlása csökkentette a nők tesztoszteronszintjét és növelte a progeszteronét. Ez nagyon kedvező, mivel a túl magas tesztoszteronszint az egyik legfőbb probléma PCOS esetén.
  • Inzulinrezisztencia: Az E-vitamin pótlása csökkentette az inzulinrezisztencia megállapítására szolgáló HOMA IR, és inzulin szintjét, tehát javított a résztvevők inzulinérzékenységén.
  • Oxidatív stressz: Az E-vitamin csökkentette az oxidatív stressz mértékét jelző MDA értéket, és fokozta több fontos antioxidáns szintjét is a szervezetben.
  • Lipidprofil: Az LDL-koleszterin- és trigliceridszint az E-vitamin szedésének hatására jelentősen csökkent.

Ne feledkezzünk meg más fontos anyagokról se

A legtöbb vizsgálat során a résztvevők az E-vitamin mellett egyéb hasznos anyagok valamelyikét is kiegészítették, amik szintén hozzájárulhattak a kedvező eredményekhez. Ezek az omega-3 zsírsavak, a koenzim Q10, és a magnézium voltak. Az életmódváltoztatás és a megfelelő E-vitamin-bevitel mellett ezek pótlása is segíthet a PCOS tüneteinek kezelésében.

  1. Tefagh, G., Payab, M., Qorbani, M. et al. Effect of vitamin E supplementation on cardiometabolic risk factors, inflammatory and oxidative markers and hormonal functions in PCOS (polycystic ovary syndrome): a systematic review and meta‐analysis. Sci Rep 12, 5770 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-09082-3

Kapcsolódó anyagok: