Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Olykor rossz színben tüntetik fel, pedig egy olyan nélkülözhetetlen vitamin, ami fontos szerepet játszik a növekedésben és az immunrendszer megfelelő működésében.(1,2,3) A többi zsírban oldódó vitaminnal együtt fogyasztva különösen jó hatású. Fontos odafigyelni a D3-vitaminnal való arányára, mert D-vitamin-hiány esetén a nagy dózisú A-vitamin akár negatív hatású is lehet.(4)

Az A-vitaminnak két fő típusa létezik: az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható retinol, illetve a növényekben található karotinoidok. A karotinoidokat képesek vagyunk retinollá alakítani, bár ezt gátolhatják bizonyos felszívódási zavarok.(5)

Milyen problémákat okozhat az A-vitamin hiánya? 

Az A-vitamin súlyos hiánya ritka a fejlett országokban, ettől függetlenül könnyen kialakulhat, ha valaki nem fogyaszt olyan ételeket, amik tartalmazzák.(6) Ebben az esetben gyakran romlik az éjszakai látás, ami időben észlelve vitaminpótlással visszafordítható.(7) A-vitamin hiányában a bőr, a szem és a nyálkahártya szárazzá és sérülékennyé válik, így megnő a fertőzések kockázata.(8) Fejlődésben lévő gyermekeknél a hiánya növekedési, majd hormonális problémákhoz is vezethet.(1,3)

Melyek a legjobb A-vitamin források? 

Természetes ételeink közül egyedül a máj tartalmaz jelentős mennyiségű A-vitamint retinil-palmitát formában, amit nagyon jól tud hasznosítani a szervezet. Ez nem meglepő, hiszen hozzánk hasonlóan más állatok is a májukban raktározzák az A-vitamint.(9) Több állati eredetű élelmiszer is tartalmazza, mint például a tojássárgája vagy a tejzsír, bár ezekből nem tudnánk fedezni a szükséges mennyiséget.  

Az A-vitamin növényi forrásai a karotinoidokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, mint például a répa, a sütőtök, vagy a sárgadinnye. Ha a bennük lévő karotinoidokat 100%-ban A-vitaminná tudnánk alakítani, akkor elegendő lenne kizárólag ezeket fogyasztanunk. A probléma viszont az, hogy a genetikánk és az emésztésünk is befolyásolja ezt a folyamatot, így nem lehetünk biztosak abban, hogy mennyi A-vitaminhoz jutunk a növényi forrásokból.(5) Minden esetben érdemes ezeket az ételeket valamilyen zsírforrással együtt fogyasztani, jelentősen növelve ezzel a felszívódott karotinoidok mennyiségét.

Hogyan érdemes fogyasztani az A-vitamint? 

Amennyiben valaki legalább 15-20 dkg májat fogyaszt hetente, és mellé még eszik néha répát, sütőtököt, vagy édesburgonyát, akkor szinte biztosan elég A-vitaminhoz jut. Aki azonban nem eszik májat, annak érdemes valamennyi A-vitamint pótolnia retinil-palmitát formában, attól függően, hogy mennyi karotinoidokban gazdag zöldséget fogyaszt, és mennyi D3-vitamint.  

Az A- és D3-vitamin aránya jó esetben közelít az 1:1-hez nemzetközi egységben kifejezve. A legtöbb ember esetében ez ideálisan 4000 nemzetközi egység A- és D3-vitamint jelent naponta. Ha csak ritkán fogyasztunk májat vagy karotinoidokban gazdag zöldségeket, akkor a legegyszerűbb, ha ugyanannyi A-vitamint pótlunk, mint amennyi D3-vitamint, így szinte biztosan a megfelelő arányban visszük be őket. Ha fogyasztjuk ezeket az ételeket akkor sem baj ha extra A-vitamint pótolunk amennyiben retinil-palmitát formában tesszük azt, és a D-vitamin szintünk az egészséges tartományban van. Mivel az A-vitamint raktározzuk a májunkban, így nem szükséges naponta fogyasztanunk, bőven elég heti szinten. 

Túladagolható-e az A-vitamin? 

Mivel az A-vitamint raktározzuk, és nem tudjuk a többletet kiüríteni, így túl magas bevitel esetén hosszútávon túladagolható. Azonban ez nagyon ritkán fordul elő; az A-vitamin természetes formáját, a retinil-palmitátot hónapokon át, nagyon magas dózisban kellene szednünk, hogy bármilyen tünetet okozzon. Ezzel szemben az A-vitamin mesterségesen előállított formái, mint például a retinil-acetát már pár hét elteltével is mérgezéshez vezethet.(10) 

A másik probléma, ha valaki úgy fogyaszt nagy mennyiségű A-vitamint, hogy nem ügyel a D3-vitamin bevitelére. Ez növeli a csonttörések kockázatát, valószínűleg azért, mert tovább csökkenti az eleve alacsony D-vitamin-szintet.(11) Egyidőben történő fogyasztásuk azonban nem csak segíti a működésüket, de jóval nehezebbé is teszi a túladagolásukat.

És hogy miben van a legtöbb?  

A leggazdagabb A-vitamin forrás a jegesmedvék mája, amelynek mindössze egyetlen grammjában 20 ezer nemzetközi egység A-vitamin található. Sarkvidéki kutatók megfigyelték, hogy miután elfogytak az élelmeik és rákényszerültek a jegesmedvék májának fogyasztására, sokan közülük megbetegedtek. Ez nem is csoda, mivel egy 20 dkg körüli adag akár 5 millió nemzetközi egység A-vitamint is tartalmazhat, vagyis a napi szükséges bevitel 1000-szeresét.(12) Az első megbetegedéssel kapcsolatos feljegyzések 1596-ból származnak, amikor többen rosszul lettek, miután medvemájat fogyasztottak. Természetesen ekkoriban még nem tudták ennek a pontos okát, mert ismeretlen volt számukra az A-vitamin. A számunkra elérhető ételekből azonban közel lehetetlen túl sokat fogyasztani belőle, főleg, ha valaki ügyel a D3-vitamin pótlására is.  

 

[A jegyzet borítóképén vaj látható. 100 grammja 2499 NE A-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel kicsivel több mint feléhez elegendő.]

  1. Keith P. West, Jr., Steven C. LeClerq, Sharada R. Shrestha, Lee S.-F. Wu, Elizabeth K. Pradhan, Subarna K. Khatry, Joanne Katz, Ramesh Adhikari, Alfred Sommer, Effects of Vitamin A on Growth of Vitamin A-Deficient Children: Field Studies in Nepal, The Journal of Nutrition, Volume 127, Issue 10, October 1997, Pages 1957–1965 

  2. Ross AC. Vitamin A and retinoic acid in T cell-related immunity. Am J Clin Nutr. 2012;96(5):1166S-72S. doi:10.3945/ajcn.112.034637 

  3. Zadik Z, Sinai T, Zung A, Reifen R. Vitamin A and iron supplementation is as efficient as hormonal therapy in constitutionally delayed children. Clin Endocrinol (Oxf). 2004 Jun;60(6):682-7. doi: 10.1111/j.1365-2265.2004.02034.x. PMID: 15163330. 

  4. Fu X, Wang XD, Mernitz H, Wallin R, Shea MK, Booth SL. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2337-41. doi: 10.3945/jn.108.093724. PMID: 19022954. 

  5. Haskell MJ. The challenge to reach nutritional adequacy for vitamin A: β-carotene bioavailability and conversion--evidence in humans. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1193S-203S. doi: 10.3945/ajcn.112.034850. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053560. 

  6. https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/vitamin-a-deficiency 

  7. Clifford LJ, Turnbull AMJ, Denning AM. Reversible night blindness – A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world [Ceguera nocturna reversible – recordatorio de la importancia creciente de la deficiencia de vitamina A en el mundo desarrollado]. J Optom. 2013;6(3):173-174. doi:10.1016/j.optom.2013.01.002 

  8. Loudon I. An early Medical Research Council controlled trial of vitamins for preventing infection. J R Soc Med. 2007;100(4):195-198. doi:10.1177/014107680710011418 

  9. Blaner WS, Li Y, Brun PJ, Yuen JJ, Lee SA, Clugston RD. Vitamin A Absorption, Storage and Mobilization. Subcell Biochem. 2016;81:95-125. doi: 10.1007/978-94-024-0945-1_4. PMID: 27830502. 

  10. Anne M Myhre, Monica H Carlsen, Siv K Bøhn, Heidi L Wold, Petter Laake, Rune Blomhoff, Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Issue 6, December 2003, Pages 1152–1159, https://doi.org/10.1093/ajcn/78.6.1152 

  11. Feskanich D, Singh V, Willett WC, Colditz GA. Vitamin A intake and hip fractures among postmenopausal women. JAMA. 2002 Jan 2;287(1):47-54. doi: 10.1001/jama.287.1.47. PMID: 11754708. 

  12. Rodahl K, Moore T. The vitamin A content and toxicity of bear and seal liver. Biochem J. 1943;37(2):166-168. doi:10.1042/bj0370166 

Kapcsolódó anyagok: