Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges az A-vitamin: nélküle csökken a nemi hormonok szintje, a gyerekek esetében pedig késik a nemi érés és lelassul a növekedés.(1,2) Állati modellekben bizonyították, hogy hiánya esetén nem termelődik elegendő tesztoszteron, így az A-vitamin mindenki számára fontos, aki izmosodni szeretne.(3) A tesztoszteron annyira hatásosan fokozza az izomnövekedést, hogy ha valaki külső forrásból pótolja azt, akár edzés nélkül is jelentős izomtömeget szerezhet.(4

Szerepe a tesztoszteron termelődésében 

Állati modellekben egyértelműen megfigyelték, hogy az A-vitamin hiánya csökkenti a herék méretét, és ezáltal a tesztoszteron termelődését, míg a magasabb A-vitamin koncentráció növeli azt.(3) A legérdekesebb kutatást azonban olyan fiatal fiúkon végezték, akiknél nem kezdődött meg időben a nemi érés; esetükben az A-vitamin és a vas pótlása hasonló eredményeket produkált, mint egy mesterséges tesztoszteron-származék.(2)

Hogyan vizsgálták? 

A kutatásban 102 serdülőkorú fiút vizsgáltak, akiknek nem indult be a nemi érésük. Összesen 4 csoportra osztották őket: az egyik csoport heti 6000 nemzetközi egység A-vitamint és napi 12 mg vasat kapott, a másik csoport egy szintetikus tesztoszteron-származékot, a harmadik csoport mindkettőt, míg a negyedik csoport egyiket sem. 

Az A-vitamin pótlása sikert hozott

Az A-vitamin kiegészítése hasonló növekedést és nemi érést produkált, mint a második csoportban vizsgált tesztoszteron-származék. 1 év elteltével mindkettő beindította a nemi érést és fokozta a növekedést, míg a kontroll csoportban semmilyen változást nem figyeltek meg ez idő alatt.  

A vizsgálat azt bizonyítja, hogy ezeknél a fiúknál a késői nemi érésért valószínűleg az A-vitamin és a vas hiánya volt a felelős, hiszen ezek kiegészítése beindította a saját hormontermelésüket. Ha egy mikrotápanyag hiánya okozza a problémát, akkor nyilvánvalóan a legjobb megoldás azt pótolni, nem pedig egy olyan hormontartalmú készítményt, aminek később több mellékhatása is lehet. 

A szükséges vitaminbevitel könnyedén fedezhető 

Ha valaki hetente egyszer fogyaszt májat, akkor biztosítani tudja ezt a mennyiségű A-vitamint. Persze a pótlása egyéb forrásokból is lehetséges, és nem csak serdülőkorban fontos; jótékony hatásai miatt az A-vitamin bevitelére érdemes odafigyelni csecsemőkortól kezdve egészen időskorig.

Az A-vitamin szerepe az izomépítésben 

A modern testépítő étrend, ami általában csirkemellből, tojásfehérjéből és gabonákból áll, nem tartalmaz elegendő A-vitamint. Sokan az egész tojás helyett csak tojásfehérjét reggeliznek, húsokból és sajtokból pedig inkább a zsírszegény opciókat preferálják. Ez főleg magas fehérjebevitel esetén könnyen A-vitamin-hiányhoz vezethet.  

Nem volt ez mindig így; Vince Gironda egy saját korában rendkívül népszerű, a táplálkozásban úttörő testépítő, aki az 1950-es években olyan étrendet javasolt, ami rengeteg egész tojást, májat, marhahúst, és zsíros tejterméket tartalmazott. Saját tapasztalata és a tanítványainak fejlődése alapján rájött, hogy mennyire fontos tápanyagok rejtőznek ezekben az ételekben. Már ekkor belátta, hogy milyen fontos szerepük van a mikrotápanyagoknak az izomépítésben és az intenzív edzésekből történő regeneráció során. Étrendjét szárított májkapszulákkal, tengeri algakapszulákkal, és ásványi anyag kapszulákkal egészítette ki.  

Úgy vélte, hogy a máj és a tojássárgája a legfontosabbak egy testépítő számára. Rendkívül esztétikus megjelenését, amit természetes úton, tesztoszteron-származékok nélkül ért el, a legtöbben ma is megirigyelnék.

  1. Keith P. West, Jr., Steven C. LeClerq, Sharada R. Shrestha, Lee S.-F. Wu, Elizabeth K. Pradhan, Subarna K. Khatry, Joanne Katz, Ramesh Adhikari, Alfred Sommer, Effects of Vitamin A on Growth of Vitamin A-Deficient Children: Field Studies in Nepal, The Journal of Nutrition, Volume 127, Issue 10, October 1997, Pages 1957–1965, https://doi.org/10.1093/jn/127.10.1957 

  2. Zadik Z, Sinai T, Zung A, Reifen R. Vitamin A and iron supplementation is as efficient as hormonal therapy in constitutionally delayed children. Clin Endocrinol (Oxf). 2004 Jun;60(6):682-7. doi: 10.1111/j.1365-2265.2004.02034.x. PMID: 15163330. 

  3. Livera, Gabriel & Rouiller-Fabre, Virginie & Pairault, Catherine & Levacher, Christine & Habert, René. (2002). Regulation and perturbation of testicular functions by vitamin A. Reproduction (Cambridge, England). 124. 173-80. 10.1530/rep.0.1240173. 

  4. Bhasin S, Storer TW, Berman N, Callegari C, Clevenger B, Phillips J, Bunnell TJ, Tricker R, Shirazi A, Casaburi R. The effects of supraphysiologic doses of testosterone on muscle size and strength in normal men. N Engl J Med. 1996 Jul 4;335(1):1-7. doi: 10.1056/NEJM199607043350101. PMID: 8637535. 

Kapcsolódó anyagok: