Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A C-vitamin története

A skorbutot már jóval a C-vitamin felfedezése előtt megfigyelték; a hosszú tengeri hajóutak során gyakori volt, hogy a tengerészeknek több mint a fele odaveszett az út végére. A skorbut tünetei közé tartozott a gyulladt, vérző fogíny, a különböző ízületi és bőrproblémák, valamint a fáradtság és a rossz közérzet.

A tengerészek nagy szerencséjére egy James Lind nevű skót orvos megfigyelte, hogy különböző citrusfélékkel, mint például a naranccsal vagy a citrommal a skorbut megelőzhető és gyógyítható. Az eltarthatóságból adódó nehézségek miatt a hosszabb utakon később savanyú káposztát is használtak, amivel - mint akkoriban kiderült - szintén megelőzhető a betegség.

Hexuronsav?

Az aszkorbinsavat először Szent-Györgyi Albert izolálta 1928-ban, de érdekes módon ő maga nem is a C-vitamint kereste. A felfedezett molekulát hexuronsavnak nevezte, majd folytatta egyéb kutatásait. Csak 4 évvel később, egy bizonyos Charles Glenn King-nek sikerült bizonyítania, hogy az oly sokáig keresett C-vitamin nem más, mint a Szent-Györgyi által felfedezett hexuronsav.(1)

A különböző vitaminok nagy dózisú pótlásához, és a táplálékkiegészítők fogyasztásának népszerűségéhez nagyban hozzájárult a szintén Nobel-díjas Linus Pauling. Ő azt a nézetet vallotta, hogy a hiányállapotok megszüntetésénél jóval nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztani bizonyos vitaminokat, különösen a C-vitamint. Ő maga is publikált kutatásokat a C-vitaminról, sőt, könyvet is írt róla.(2) Paulingot sokan kritizálták a nézetei miatt, de azóta rengeteg kutatás igazolta, hogy a különféle mikrotápanyagoknak, köztük a C-vitaminnak is sok előnye lehet a napi ajánlott bevitelnél jóval magasabb dózisokban fogyasztva.

Miért van szükségünk C-vitaminra?

A C-vitamin rengeteg fontos biológiai funkciót lát el, amik mind sérülnek, ha vitaminhiányunk alakul ki. A teljesség igénye nélkül, a C-vitamin legfontosabb tulajdonságai:

  • A C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezetünkben. A természetes antioxidáns rendszerünk - amelynek a C-vitamin nélkülözhetetlen részét képezi - segít csökkenteni a szabadgyökök, környezeti méreganyagok és fertőzések okozta oxidatív stresszt.(4) A fokozott oxidatív terhelés és a velejáró gyulladásos folyamatok több krónikus betegség kialakulásához vezethetnek.(5) 
  • A C-vitamin szükséges a kollagéntermeléshez, így hozzájárul az egészséges bőrhöz és ízületekhez, valamint javítja a sérülésekből történő regenerációt.(6,7)
  • A fertőzések jelentősen megnövelhetik a C-vitamin szükségletünket; hiánya esetén csökken az immunsejtek aktivitása, és fokozódik a fertőzések kockázata.(3)
 

Milyen hatásai vannak a C-vitamin pótlásának?

A kutatások alapján a C-vitamin pótlásának számos előnye van:

  • Csökkenti a megfázás időtartamát, a sportolók és intenzív fizikai munkát végző személyek pedig feleannyiszor fáznak meg, ha C-vitamint pótolnak.(8)
  • Antioxidáns hatású, javítja a vérkeringést és jó hatással van a szív- és érrendszerre. (9,10)
  • Fokozza a kollagéntermelést, ami által a csont és ízületi sérülések esetén gyorsabb regenerációt biztosít.(11)
  • A magasabb C-vitamin-bevitel csökkenti több ráktípus kockázatát.(12) Terápiás dózisokban alkalmazva több különböző tumorellenes hatását sikerült igazolni, míg az intravénás C-vitamin javíthat a betegek életminőségén.(4,13)

Van-e különbség a természetes és a mesterséges C-vitamin között?

A természetes ételekben található és a mesterségesen előállított C-vitamin között nincs különbség, ugyanazt az l-aszkorbinsav molekulát tartalmazzák. Több kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy van-e bármilyen eltérés a kettő felszívódása között, és mind ugyanarra az eredményre jutottak: azonos dózis mellett, az emberek esetében nincs ilyen.(14)

A természetes ételekben persze sok egyéb hasznos anyag is található, amelyek némelyike a C-vitaminhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és vele együttműködésben fokozhatják annak hatását; így például regenerálhatják a már elhasznált C-vitamint, vagy épp elnyújthatják annak felszívódását. Ilyenek például a citrusfélékben található bioflavonoidok, amik szintén antioxidáns hatásúak és javítják a vérkeringést.(15)

Mennyi C-vitamint érdemes fogyasztani?

A hivatalosan ajánlott napi mennyiség 65-90 mg közötti, míg a maximális, még biztonságosnak ítélt mennyiség 2000 mg. A szervezetünkben lévő magasabb C-vitamin-szint több betegség kockázatát is jelentősen csökkenti, ennek a vérszintnek az eléréséhez azonban legalább napi 200 mg bevitele szükséges.(18)

Azokban a kutatásokban, amelyekben a C-vitamin pótlását előnyösnek találták, általában 500 mg és 2000 mg közötti dózisokat használtak. Ennek a mennyiségnek a teljes egészét nagyon nehéz volna ételekből fedezni, ezért válik szükségessé a különböző kiegészítők használata.

Fontos ügyelni a felszívódásra

A C-vitamin viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, és a nagyobb dózisokból arányaiban egyre kevesebb szívódik fel; 200 mg C-vitaminnak még több mint a 90%-a hasznosul, míg 1000 mg C-vitaminnak már csak az 50%-a. Érdemes emiatt több részre elosztva fogyasztani a nap folyamán, vagy olyan készítményt választani, ami egyéb hatóanyagok által javítja a felszívódását.

Napi 200-500 mg C-vitamin a legtöbb ember számára megfelelő C-vitamin-szintet biztosít, de bizonyos esetekben érdemes lehet 1000-2000 mg közötti mennyiségben fogyasztani.

Van-e negatív hatása a C-vitamin pótlásának?

A C-vitamin az egyik legbiztonságosabb kiegészítő, jellemzően a nagyobb dózisok is jól tolerálhatóak és nem okoznak mellékhatást. Ha valaki azonban túl sok C-vitamint fogyaszt, az hasmenést okozhat, ami egyben azt is jelezheti, hogy nincs szüksége akkora mennyiségre. Ez a béltolerancia személyenként változhat, és fertőzések esetén nagyságrendekkel megnőhet.

Az egyik hatása a C-vitaminnak, és vele együtt más savas ételeknek, hogy fokozzák a vas felszívódását a növényi ételekből.(16) Ennek lehet előnye is, ha valaki vashiányos, de mivel a vas felhalmozódhat a szervezetben, és hosszútávon súlyos problémákhoz vezethet, így - hacsak nem kifejezetten a vasfelszívódás fokozása a cél - érdemes a C-vitamin pótlását elkülöníteni a magas vastartalmú étkezésektől.(17)

[A jegyzet borítóképén egy brokkoli látható. 100 grammja 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel egészét fedezi.]

  1. Carpenter KJ. The discovery of vitamin C. Ann Nutr Metab. 2012;61(3):259-64. doi: 10.1159/000343121. Epub 2012 Nov 26. PMID: 23183299.

  2. Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 Oct;73(10):3685-9. doi: 10.1073/pnas.73.10.3685. PMID: 1068480; PMCID: PMC431183.

  3. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

  4. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314-328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3

  5. Liguori I, Russo G, Curcio F, Bulli G, Aran L, Della-Morte D, Gargiulo G, Testa G, Cacciatore F, Bonaduce D, Abete P. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018 Apr 26;13:757-772. doi: 10.2147/CIA.S158513. PMID: 29731617; PMCID: PMC5927356.

  6. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

  7. Moores J. Vitamin C: a wound healing perspective. Br J Community Nurs. 2013 Dec;Suppl:S6, S8-11. doi: 10.12968/bjcn.2013.18.sup12.s6. PMID: 24796079.

  8. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;2013(1):CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4. PMID: 23440782; PMCID: PMC8078152.

  9. Heller R, Münscher-Paulig F, Gräbner R, Till U. L-Ascorbic acid potentiates nitric oxide synthesis in endothelial cells. J Biol Chem. 1999 Mar 19;274(12):8254-60. doi: 10.1074/jbc.274.12.8254. PMID: 10075731.

  10. De Marchi S, Prior M, Rigoni A, Zecchetto S, Rulfo F, Arosio E. Ascorbic acid prevents vascular dysfunction induced by oral glucose load in healthy subjects. Eur J Intern Med. 2012 Jan;23(1):54-7. doi: 10.1016/j.ejim.2011.07.019. Epub 2011 Aug 27. PMID: 22153532.

  11. DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018 Oct 25;6(10):2325967118804544. doi: 10.1177/2325967118804544. PMID: 30386805; PMCID: PMC6204628.

  12. Block G. Vitamin C and cancer prevention: the epidemiologic evidence. Am J Clin Nutr. 1991 Jan;53(1 Suppl):270S-282S. doi: 10.1093/ajcn/53.1.270S. PMID: 1985398.

  13. Fritz H, Flower G, Weeks L, Cooley K, Callachan M, McGowan J, Skidmore B, Kirchner L, Seely D. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Integr Cancer Ther. 2014 Jul;13(4):280-300. doi: 10.1177/1534735414534463. Epub 2014 May 26. PMID: 24867961.

  14. Carr AC, Vissers MC. Synthetic or food-derived vitamin C--are they equally bioavailable?. Nutrients. 2013;5(11):4284-4304. Published 2013 Oct 28. doi:10.3390/nu5114284

  15. Mahmoud AM, Hernández Bautista RJ, Sandhu MA, Hussein OE. Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxid Med Cell Longev. 2019;2019:5484138. Published 2019 Mar 10. doi:10.1155/2019/5484138

  16. Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263.

  17. Gerster H. High-dose vitamin C: a risk for persons with high iron stores? Int J Vitam Nutr Res. 1999 Mar;69(2):67-82. doi: 10.1024/0300-9831.69.2.67. PMID: 10218143.

  18. Frei B, Birlouez-Aragon I, Lykkesfeldt J. Authors' perspective: What is the optimum intake of vitamin C in humans? Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(9):815-29. doi: 10.1080/10408398.2011.649149. PMID: 22698272.

Kapcsolódó anyagok: