Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A kálium egy esszenciális ásványi anyag, amely számtalan fontos feladatot lát el a szervezetünkben. Egyéb elektrolitok mellett a kálium is szükséges a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához, ami az egészségünk egyik alappillére. Az izomösszehúzódások és az idegrendszer megfelelő működéséhez egyaránt elengedhetetlen, magasabb bevitele pedig csökkentheti a vérnyomást és számos betegség kockázatát. (1) A modern táplálkozásunkra jellemző, hogy a feldolgozott élelmiszerek által jóval több nátriumhoz (sóhoz) jutunk a szükségesnél, viszont kevesebb káliumhoz, ami főleg a friss, természetes ételekben található meg nagyobb mennyiségben. (2) A káliumbevitel növelése egy fontos stratégia lehet, amivel visszatérhetünk egy evolúciónkhoz közelebb álló, egészséges étrendhez. A kálium a szabályozások miatt csak kis dózisokban elérhető kiegészítőként, mivel bizonyos gyógyszerek és betegségek mellett veszélyes lehet a használata. Sokan emiatt félnek a káliumtól, pedig egészséges személyekre egyáltalán nem veszélyes, sőt, a legtöbb ember sokat javíthatna az egészségén a káliumbevitelének növelésével.   

Mennyi káliumra van szükségünk? 

A napi ajánlott káliumbevitelt a különböző szervezetek 2600-3500 mg-ban határozták meg felnőttek esetében, míg a gyermekeknek testsúlyarányosan ennél kevesebbre van szükségük. (3,4) Régebben napi 4700 mg-ot ajánlottak a felnőttek számára, azonban a legtöbben még a mai csökkentett ajánlásnál is jóval kevesebbet fogyasztanak: egy 2011-12-es amerikai felmérés alapján az emberek kevesebb mint 3%-a érte el az ajánlott napi káliumbevitelt. (5)  

Hogyan biztosítható a szükséges mennyiség? 

A legjobb káliumforrások a természetes növényi ételek, mint például a krumpli, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök. Az állati eredetű élelmiszerek, mint például a különböző húsok, halak vagy tejtermékek szintén tartalmaznak káliumot, de általában kevesebbet, mint a növényi ételek. (3)  

Ahhoz, hogy valaki fedezze a szükséges káliumbevitelét, fontos, hogy minél kevésbé feldolgozott, természetes ételeket fogyasszon. Elsősorban a finomított gabonákból és cukorból készült ételeket kellene leváltani burgonyafélékre, zöldségekre és gyümölcsökre. 

Mivel a káliumkiegészítők a különböző szabályozások miatt csak 100 mg káliumot tartalmazhatnak adagonként, így a napi szükségletünket nem túl praktikus ezekből fedezni, de a káliumtartalmú sók hasznosak lehetnek.    

Miért olyan fontos a kálium? 

Vérnyomás 

A magasabb káliumbevitel védőhatású számos betegséggel szemben. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen csökkentheti a vérnyomást, különösen magas vérnyomás esetén. A magasabb étrendi káliumbevitellel rendelkezőknek alacsonyabb a vérnyomásuk, aminek figyelembevételével egy népszerű étrend is kidolgozásra került. Ez a DASH-diéta, amit kifejezetten a magas vérnyomás megelőzése céljából fejlesztettek és szintén jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. (6,7) A diéta egyik fontos része, hogy a sok friss zöldség, gyümölcs és növényi étel által háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a hagyományos nyugati típusú étrend. 

Persze ezek az ételek számos egyéb hasznos anyagot, például magnéziumot is tartalmaznak, azonban a kálium kiegészítése önmagában is hatékonynak bizonyult; több metaanalízis is arra az eredményre jutott, hogy jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez, különösen a magas vérnyomással küzdő személyeknél. Érdekesség, hogy a hagyományos konyhasó kiváltása olyan sóval, ami káliumot is tartalmaz, már önmagában is jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezethet. (8,9,10) Egy 2020-ban publikált vizsgálat alapján ez a stratégia a magas vérnyomás okozta stroke kockázatát is jelentősen csökkenti, ami milliók életét hosszabbíthatná meg világszerte. (11) 

Vércukorszint szabályozása 

A magasabb káliumbevitel a vércukor szabályozásán is javíthat, mivel az inzulintermeléshez káliumra van szükség. (12) Egy megfigyeléses tanulmányban az alacsony káliumfogyasztók körében több mint kétszer olyan magas volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legtöbb káliumot fogyasztották. (13) Azonban valószínűleg ez nem kizárólag a káliumnak köszönhető, mivel aki több káliumot fogyaszt, az általában magnéziumból és egyéb, a vércukorszint-szabályozás szempontjából hasznos komponensből is többet visz be.  

Csontok egészsége 

A kálium egy kevésbé ismert tulajdonsága, hogy segíthet megőrizni a csontok erősségét, megelőzve ezzel az időskori csontritkulást. Egy hipotézis szerint a csontritkulás egyik oka lehet a túl sok savas hatású étel fogyasztása, különösen, ha valaki nem fogyaszt mellé elég lúgos hatású ételt, vagy olyan ásványi anyagot, amivel kompenzálná ezt. (14) A szervezetünk elég jól kontrollálja a vérünk és egyéb szöveteink pH-értékét, azonban, ha valaki húsban és gabonákban gazdag étrendet fogyaszt minimális zöldséggel, gyümölccsel, tejtermékkel és ásványi anyaggal, akkor elképzelhető, hogy csak a csontjaiból származó kalciummal tudja szabályozni a pH-t. Ezt az elméletet igazolja, hogy a káliumpótlás javította a csontsűrűséget egyes vizsgálatokban, ahogyan a káliumban és magnéziumban dús ételek fogyasztása egyaránt. (15,16,17) 

Vesekő 

A magasabb káliumbevitel a vesekő kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti. Ennek oka valószínűleg az, hogy a káliumhiány hatására a vesék képtelenek megfelelően visszaszívni a kalciumot, így fokozódik annak kiválasztása. Megfigyeléses tanulmányokban a magasabb káliumfogyasztók körében 35%-kal volt alacsonyabb a vesekő előfordulása. (18)  

Veszélyes lehet? 

A számos tévhit ellenére kijelenthető, hogy a káliumfogyasztásnak nincsenek veszélyei egészséges emberek számára, mert a többletet a vesék gond nélkül eltávolítják. (19) A legtöbb embernek inkább azzal van problémája, hogy nem fogyaszt belőle eleget. A káliumkiegészítők sem ördögtől valók: a már említett káliumtartalmú sók, vagy éppen a kálium-citrát-kiegészítők használata szintén előnyös azok számára, akik nem fogyasztanak elég káliumban dús ételt.  

A káliumfogyasztás valóban veszélyes lehet bizonyos egészségügyi problémák vagy gyógyszerek használata mellett, mivel ezek akadályozhatják a többlet kiürülését. Veseelégtelenség, bizonyos vízhajtók és szívgyógyszerek használata mellett akár a normál mértékű káliumfogyasztás is többletet eredményezhet, míg egyéb vízhajtó gyógyszerek könnyen káliumhiányt okozhatnak. Ezekben az esetekben mindig fontos a szigorú orvosi felügyelet. (19) 

Érdekesség 

A kálium önmagában egy nagyon reaktív anyag, vízzel érintkezve például azonnal egy lila fényű lánggal kezd el égni. Nem véletlen, hogy a természetben csak egyéb anyagokhoz kapcsolódva található meg. A legjobb káliumforrásként a banán híresült el, azonban még a banánnál is több káliumot tartalmaznak a burgonyafélék: napi 2-3 darab közepes méretű krumpli már elég káliumot biztosít egy felnőtt számára.

[A jegyzet borítóképén banán látható. 100 grammja 358 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet tizedét fedezi.]

  1. Kovesdy CP, Appel LJ, Grams ME, Gutekunst L, McCullough PA, Palmer BF, Pitt B, Sica DA, Townsend RR. Potassium homeostasis in health and disease: A scientific workshop cosponsored by the National Kidney Foundation and the American Society of Hypertension. J Am Soc Hypertens. 2017 Dec;11(12):783-800. doi: 10.1016/j.jash.2017.09.011. Epub 2017 Oct 10. PMID: 29030153. 

  2. Morris RC Jr, Schmidlin O, Frassetto LA, Sebastian A. Relationship and interaction between sodium and potassium. J Am Coll Nutr. 2006 Jun;25(3 Suppl):262S-270S. doi: 10.1080/07315724.2006.10719576. PMID: 16772638. 

  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/#en57 

  4. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4592 

  5. Bailey RL, Parker EA, Rhodes DG, Goldman JD, Clemens JC, Moshfegh AJ, Thuppal SV, Weaver CM. Estimating Sodium and Potassium Intakes and Their Ratio in the American Diet: Data from the 2011-2012 NHANES. J Nutr. 2015 Apr 1;146(4):745-750. doi: 10.3945/jn.115.221184. PMID: 26962185; PMCID: PMC4807641. 

  6. Appel LJ. The Effects of Dietary Factors on Blood Pressure. Cardiol Clin. 2017 May;35(2):197-212. doi: 10.1016/j.ccl.2016.12.002. PMID: 28411894. 

  7. Champagne CM. Dietary interventions on blood pressure: the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) trials. Nutr Rev. 2006 Feb;64(2 Pt 2):S53-6. doi: 10.1111/j.1753-4887.2006.tb00234.x. PMID: 16532899. 

  8. Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, Torres D, Lopes C, Carvalho C, Moreira P, Malavolti M, Orsini N, Whelton PK, Vinceti M. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020 Jun 16;9(12):e015719. doi: 10.1161/JAHA.119.015719. Epub 2020 Jun 5. PMID: 32500831; PMCID: PMC7429027. 

  9. Geleijnse JM, Kok FJ, Grobbee DE. Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. J Hum Hypertens. 2003 Jul;17(7):471-80. doi: 10.1038/sj.jhh.1001575. PMID: 12821954. 

  10. Greer RC, Marklund M, Anderson CAM, Cobb LK, Dalcin AT, Henry M, Appel LJ. Potassium-Enriched Salt Substitutes as a Means to Lower Blood Pressure: Benefits and Risks. Hypertension. 2020 Feb;75(2):266-274. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13241. Epub 2019 Dec 16. PMID: 31838902. 

  11. Huang L, Tian M, Yu J, Li Q, Liu Y, Yin X, Wu JH, Marklund M, Wu Y, Li N, Elliott P, Yan LL, Labarthe DR, Hao Z, Shi J, Feng X, Zhang J, Zhang Y, Zhang R, Zhou B, Li Z, Sun J, Zhao Y, Yu Y, Neal B. Interim effects of salt substitution on urinary electrolytes and blood pressure in the China Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS). Am Heart J. 2020 Mar;221:136-145. doi: 10.1016/j.ahj.2019.12.020. Epub 2020 Jan 7. PMID: 31986290. 

  12. Stone MS, Martyn L, Weaver CM. Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control. Nutrients. 2016 Jul 22;8(7):444. doi: 10.3390/nu8070444. PMID: 27455317; PMCID: PMC4963920. 

  13. Potassium intake and risk of incident type 2 diabetes mellitus: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study. Diabetologia. 2012 May;55(5):1295-303. doi: 10.1007/s00125-012-2487-3. Epub 2012 Feb 10. PMID: 22322920; PMCID: PMC3934349. 

  14. Hanley DA, Whiting SJ. Does a high dietary acid content cause bone loss, and can bone loss be prevented with an alkaline diet? J Clin Densitom. 2013 Oct-Dec;16(4):420-5. doi: 10.1016/j.jocd.2013.08.014. Epub 2013 Oct 2. PMID: 24094472. 

  15. Jehle S, Hulter HN, Krapf R. Effect of potassium citrate on bone density, microarchitecture, and fracture risk in healthy older adults without osteoporosis: a randomized controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jan;98(1):207-17. doi: 10.1210/jc.2012-3099. Epub 2012 Nov 15. PMID: 23162100. 

  16. Tucker KL, Hannan MT, Chen H, Cupples LA, Wilson PW, Kiel DP. Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 1999 Apr;69(4):727-36. doi: 10.1093/ajcn/69.4.727. PMID: 10197575. 

  17. Nakayama AT, Lutz LJ, Hruby A, Karl JP, McClung JP, Gaffney-Stomberg E. A dietary pattern rich in calcium, potassium, and protein is associated with tibia bone mineral content and strength in young adults entering initial military training. Am J Clin Nutr. 2019 Jan 1;109(1):186-196. doi: 10.1093/ajcn/nqy199. PMID: 30615068. 

  18. Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Spiegelman D, Stampfer MJ. Comparison of dietary calcium with supplemental calcium and other nutrients as factors affecting the risk for kidney stones in women. Ann Intern Med. 1997 Apr 1;126(7):497-504. doi: 10.7326/0003-4819-126-7-199704010-00001. PMID: 9092314. 

  19. Simon LV, Hashmi MF, Farrell MW. Hyperkalemia. [Updated 2022 Feb 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470284/ 

Kapcsolódó anyagok: