Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A cink egy esszenciális ásványi anyag, amelyből mindössze pár milligrammra van szükségünk naponta, viszont sejtjeink elengedhetetlen összetevője és számos biológiai funkciónk biztosítója. A növekedéshez és a fejlődéshez egyaránt cinkre van szükségünk, ahogyan az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is. Hiánya szexuális és reprodukciós zavarokat okozhat, a férfiak esetében pedig csökkenti a fő nemi hormon, vagyis a tesztoszteron szintjét. (1) A cinkhiány egyik különös tünete az ízlelés csökkenése és az étvágytalanság, amelyek könnyedén orvosolhatóak a cink pótlásával. (2,3) Hiánya növényi étrendet fogyasztók és emésztőrendszeri betegséggel rendelkezők esetén gyakoribb és a világ lakosainak akár 50%-át is érintheti.  

Kiegészítőként hatékonyan alkalmazzák bőrproblémák, főleg akné kezelésére, de különböző vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben is előnyös lehet. (5) Kiegészítésénél fontos ügyelni arra, hogy nagyobb dózisban maximum rövidtávon alkalmazzuk, mert hosszabb távon a napi 50 mg feletti mennyiség már különböző problémákhoz vezethet, például lecsökkentheti egy másik fontos ásványi anyag, a réz szintjét. (6) Napi 15 mg pótlása bőven elegendő az étrendünk mellett, pár mg rézzel kombinálva pedig garantáltan megelőzhető annak hiánya.   

Mennyi cinkre van szükségünk? 

A napi ajánlott cinkbevitelt 8 mg-ban határozták meg nők, és 11 mg-ban férfiak számára.  Gyermekeknek testsúlyarányosan kevesebb cinkre van szükségük, míg várandós és szoptató nőknek 13 mg-ra. Eltérések vannak a különböző országok javaslatai között: sokan napi 15 mg cinket javasolnak mindenki számára. Mivel a túl magas cinkbevitel különböző problémákhoz vezethet, így az átlagos bevitelt napi 40 mg-ban érdemes maximalizálni, az étrendünkből és a kiegészítőkből származó cinkből együttesen. (4) 

Hogyan biztosítható ez a mennyiség? 

Messze a legjobb cinkforrás az osztriga, 10 dkg közel 100 mg cinket tartalmaz, ami már soknak tűnhet, de emiatt ne aggódjunk, nyugodtan megehetjük - elvégre elég ritkán kerül az asztalra. Az egyéb tengeri herkentyűk és a marhahús szintén jó cinkforrások, 5 mg-ot tartalmaznak 10 dkg-onként, míg a többi állati eredetű élelmiszer 1-5 mg körüli mennyiséget. (4) 

A növényi forrásoknál fontos figyelembe venni, hogy olyan anyagokat is tartalmaznak, amik gátolják a cink felszívódását, így ezekből többet szükséges fogyasztani ahhoz, hogy azonos mennyiségű cinkhez jussunk. A hüvelyesek és magvak, mogyorófélék szintén 1-5 mg-ot tartalmaznak. 

A cink egészségügyi hatásai 

Az immunrendszer megfelelő működéséhez cinkre van szükség: hiánya esetén az immunsejtek képtelenek ellátni a feladataikat és csökken az immunitás. (7) Azok a gyerekek és idős személyek, akik kevés cinket fogyasztanak, könnyebben kapnak el olyan fertőző betegségeket, mint a tüdőgyulladás vagy a hasmenés. (8,9) A cinkpótlás a C-vitamin szedéséhez hasonlóan akár több nappal is megrövidítheti a megfázás vagy más fertőzések időtartamát. (10) 

Egy fontos antioxidáns működéséhez szintén cinkre van szükség, ez pedig a szuperoxid-dizmutáz, ami a szabadgyökök közömbösítése által fontos részét képezi szervezetünk természetes antioxidáns rendszerének. (11) A szabadgyökök olyan részecskék, amik folyamatosan keletkeznek a szervezetünkben a normál anyagcsereműködésünk részeként, vagy akár környezeti méreganyagok hatására. Amennyiben ezek nincsenek kontrollálva, károsíthatják a sejtjeinket, szöveteinket. Egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a szabadgyökök által generált oxidatív stressz több krónikus betegségért is felelős. (12) Szintén az antioxidáns tulajdonsága miatt a cinkpótlás segíthet lassítani az időskori látásromlást. (13)  

A magnéziumhoz hasonlóan a cink is pozitívan befolyásolja az idegrendszerünk működését, nyugtató hatása miatt segíthet a depresszió megelőzésében, hiánya viszont a kognitív funkciók és a memória romlásához vezethet. (14,15,16) 

A cink ellenállóbbá teszi az emésztőrendszert a különféle sérülésekkel szemben, a bélfal integritásának fenntartásával pedig hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb nemkívánatos anyag jusson át a véráramba, csökkentve ezáltal a gyulladásos folyamatokat. (17) 

Óvatosan a cinkpótlással 

Habár a cink pótlása számos előnnyel járhat, egyike azon mikrotápanyagoknak, amikből nagyon fontos, hogy elkerüljük a túl magas bevitelt. Ez természetes ételek fogyasztásával nem fordul elő, de kiegészítőkkel viszonylag könnyű túladagolni, mivel az 50 mg-os vagy afeletti dózisok elég gyakoriak. Napi 150 mg felett akut mérgezési tüneteket is okozhat, de hosszútávon már a 40-50 mg feletti mennyiség is pont az ellenkező hatást érheti el, mint amit szeretnénk: csökkenti az immunitást, és vérszegénységet, rézhiányt, valamint egyéb problémákat is okozhat. (18) Amennyiben a pótlása mellett döntünk, mindössze napi 15-20 mg-os dózisokban fogyasszuk, ideálisan tizedannyi rézzel kombinálva. 

[A jegyzet borítóképén a cink ásványi formája látható.]

  1. Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013;18(2):144-157. 

  2. A R Shatzman, R I Henkin Gustin concentration changes relative to salivary zinc and taste in humans Proceedings of the National Academy of Sciences Jun 1981, 78 (6) 3867-3871; DOI:10.1073/pnas.78.6.3867 

  3. Heyneman CA. Zinc deficiency and taste disorders. Ann Pharmacother. 1996 Feb;30(2):186-7. doi: 10.1177/106002809603000215. PMID: 8835055. 

  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 

  5. Cervantes J, Eber AE, Perper M, Nascimento VM, Nouri K, Keri JE. The role of zinc in the treatment of acne: A review of the literature. Dermatol Ther. 2018 Jan;31(1). doi: 10.1111/dth.12576. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29193602. 

  6. Duncan A, Yacoubian C, Watson N, Morrison I. The risk of copper deficiency in patients prescribed zinc supplements. J Clin Pathol. 2015 Sep;68(9):723-5. doi: 10.1136/jclinpath-2014-202837. Epub 2015 Jun 17. PMID: 26085547. 

  7. Prasad AS. Zinc and immunity. Mol Cell Biochem. 1998 Nov;188(1-2):63-9. PMID: 9823012. 

  8. Bahl R, Bhandari N, Hambidge KM, Bhan MK. Plasma zinc as a predictor of diarrheal and respiratory morbidity in children in an urban slum setting. Am J Clin Nutr. 1998 Aug;68(2 Suppl):414S-417S. doi: 10.1093/ajcn/68.2.414S. PMID: 9701154. 

  9. Meydani SN, Barnett JB, Dallal GE, et al. Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1071]. Am J Clin Nutr. 2007;86(4):1167-1173. doi:10.1093/ajcn/86.4.1167 

  10. Wang MX, Win SS, Pang J. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99. doi: 10.4269/ajtmh.19-0718. Epub 2020 Apr 23. PMID: 32342851; PMCID: PMC7356429. 

  11. Mondola P, Damiano S, Sasso A, Santillo M. The Cu, Zn Superoxide Dismutase: Not Only a Dismutase Enzyme. Front Physiol. 2016 Nov 29;7:594. doi: 10.3389/fphys.2016.00594. PMID: 27965593; PMCID: PMC5126113. 

  12. Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89-96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697. 

  13. Vishwanathan R, Chung M, Johnson EJ. A systematic review on zinc for the prevention and treatment of age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013 Jun 12;54(6):3985-98. doi: 10.1167/iovs.12-11552. PMID: 23652490. 

  14. Ranjbar E, Shams J, Sabetkasaei M, M-Shirazi M, Rashidkhani B, Mostafavi A, Bornak E, Nasrollahzadeh J. Effects of zinc supplementation on efficacy of antidepressant therapy, inflammatory cytokines, and brain-derived neurotrophic factor in patients with major depression. Nutr Neurosci. 2014 Feb;17(2):65-71. doi: 10.1179/1476830513Y.0000000066. Epub 2013 Nov 26. PMID: 23602205. 

  15. Solati Z, Jazayeri S, Tehrani-Doost M, Mahmoodianfard S, Gohari MR. Zinc monotherapy increases serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels and decreases depressive symptoms in overweight or obese subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Nutr Neurosci. 2015 May;18(4):162-8. doi: 10.1179/1476830513Y.0000000105. Epub 2014 Jan 7. PMID: 24621065. 

  16. Szewczyk B. Zinc homeostasis and neurodegenerative disorders. Front Aging Neurosci. 2013 Jul 19;5:33. doi: 10.3389/fnagi.2013.00033. PMID: 23882214; PMCID: PMC3715721. 

  17. Mahmood A, FitzGerald AJ, Marchbank T, Ntatsaki E, Murray D, Ghosh S, Playford RJ. Zinc carnosine, a health food supplement that stabilises small bowel integrity and stimulates gut repair processes. Gut. 2007 Feb;56(2):168-75. doi: 10.1136/gut.2006.099929. Epub 2006 Jun 15. PMID: 16777920; PMCID: PMC1856764. 

  18. Willis MS, Monaghan SA, Miller ML, McKenna RW, Perkins WD, Levinson BS, Bhushan V, Kroft SH. Zinc-induced copper deficiency: a report of three cases initially recognized on bone marrow examination. Am J Clin Pathol. 2005 Jan;123(1):125-31. doi: 10.1309/v6gvyw2qtyd5c5pj. PMID: 15762288. 

Kapcsolódó anyagok: