A magasabb C-vitamin-szint védelmet nyújthat egyes ráktípusokkal szemben
Jegyzet
4 perc
Haladó
A C-vitamin pótlása véd a légszennyezéstől
Hír
2 perc
Könnyed
A C-vitamin és E-vitamin fokozza a férfiak termékenységét
Hír
1 perc
Könnyed
Az aszkorbinsav maga a C-vitamin, egyéb molekulák nélkül
Jegyzet
16 perc
Tudományos
A vérző íny C-vitamin-hiányt jelezhet
Hír
1 perc
Könnyed
C-vitamin-szükségletünk magasabb lehet, mint gondolnánk
Hír
1 perc
Könnyed
Végre a lényeg a C-vitaminról
Videó
1 perc
Könnyed
Nem tudsz megfelelően koncentrálni? A C-vitamin lehet az egyik megoldás!
Hír
1 perc
Könnyed
Vs.: Természetes - Mesterséges C-vitamin
Jegyzet
3 perc
Haladó
Ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani
Hír
3 perc
Haladó
Röviden és érthetően a C-vitaminról
Jegyzet
4 perc
Könnyed
Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. Bővebben...
Az oldal elsődleges célja, hogy könnyed, közérthető formában segítsen megérteni, hogy a vitaminok és ásványi anyagok milyen módon járulhatnak hozzá a saját egészséged szinten tartásához, vagy éppen javításához!
hogy az oldal tartalmának egy részét egy étrend-kiegészítőket gyártó cég munkatársai állítják elő. Reklámokat az oldal direkt vagy indirekt módon sem tartalmaz, és kivétel nélkül, minden írásos anyaga mellé forráshivatkozásokat nyújt. Bővebben erről…
A legfontosabb az Életmód EQ, amely kitöltése után egyből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelned. Ezek után az oldalt böngészve, vagy a bal oldalon található szűrőt használva a felkészültségednek megfelelő számtalan hasznos cikket, videót, podcast-adást fedezhetsz fel!
C vitamin
James Lind nevéhez köthető az a kutatás, ami egy főként tengerészek körében elterjedt betegségre keresett gyógyírt. Ennek során kiderült, hogy a citrusfélék fogyasztásával megelőzhető a skorbut, de annak a felfedezéséig még sokat kellett várni, hogy pontosan minek is köszönhető a gyümölcsök hatása. A C-vitamin ezt követően az egyik legismertebb vitaminná vált, aminek fogyasztása számos módon segíti szervezetünk működését.
• A C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezetünkben. A természetes antioxidáns rendszerünk — amelynek a C-vitamin nélkülözhetetlen részét képezi — segít csökkenteni a szabad gyökök, környezeti méreganyagok és fertőzések okozta oxidatív stresszt. A fokozott oxidatív terhelés és a velejáró gyulladásos folyamatok több krónikus betegség kialakulásához vezethetnek.
• A C-vitamin szükséges a kollagéntermeléshez, így hozzájárul az egészséges bőrhöz és ízületekhez, valamint javítja a sérülésekből történő regenerációt.
• A fertőzések jelentősen megnövelhetik a C-vitamin szükségletünket; hiánya esetén pedig csökken az immunsejtek aktivitása és fokozódik a fertőzések kockázata.
Növényi előfordulás
Acerola cseresznye
1675 mg / 100 g
Csipkebogyó
426 mg / 100 g
Zöld chili paprika
242 mg / 100 g
Guavagyümölcs
228,3 mg / 100 g
Kaliforniai paprika (sárga színű)
204 mg / 100 g
Fekete szeder
191 mg / 100 g
Fekete ribizli
181 mg / 100 g
Kiwi
167 mg / 100 g
Kaliforniai paprika (piros színű)
128 mg / 100 g
Jalapeno paprika
118,6 mg / 100 g
Zöld erőspaprika
109 mg / 100 g
Kelkáposzta
93,4 mg / 100 g
Kiwi
92,7 mg / 100 g
Brokkoli
89 mg / 100 g
Kelbimbó
85 mg / 100 g
Pommelo
61 mg / 100 g
Papaya
60,9 mg / 100 g
Zöldborsó
60 mg / 100 g
Szamóca
59 mg / 100 g
Vöröskáposzta
57 mg / 100 g
Narancs
53 mg / 100 g
Citrom
53 mg / 100 g
Karfiol
48,2 mg / 100 g
Ananász
47,8 mg / 100 g
Vörös ribizli
41 mg / 100 g
Gesztenye
40,2 mg / 100 g
Fejes káposzta
36,6 mg / 100 g
Mangó
36,4 mg / 100 g
Bodza
36 mg / 100 g
Grapefruit
34,4 mg / 100 g
Fokhagyma
31,2 mg / 100 g
Lime
29,1 mg / 100 g
Spenót
28,1 mg / 100 g
Egres
27,7 mg / 100 g
Mandarin
26,7 mg / 100 g
Málna
26,2 mg / 100 g
Paradicsom
23 mg / 100 g
Sárgadinnye
18 mg / 100 g
Cukkini
17,9 mg / 100 g
Retek
14,8 mg / 100 g
Savanyúkáposzta
14,7 mg / 100 g
Vörös áfonya
14 mg / 100 g
Gránátalma
10,2 mg / 100 g
Sárgabarack
10 mg / 100 g
Avokádó
10 mg / 100 g
Szilva
9,7 mg / 100 g
Kék áfonya
9,7 mg / 100 g
Banán
8,7 mg / 100 g
Görögdinnye
8,1 mg / 100 g
Állati előfordulás
Birka máj
13 mg / 100 g
Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre.
A továbbiakban e-mail formájában fogunk megkeresni a legújabb híreinkkel és ajánlatainkkal.