Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 3 töltött paprikához
3 kaliforniai paprika, a tetejét levágjuk, a magházat eltávolítjuk |
1 kis fej brokkoli, rózsákra szedve |
1 lilahagyma, kis kockákra vágva |
10 dkg quinoa |
3-4 ek. olívaolaj |
2 csipet füstölt- vagy édes fűszerpaprika |
só és bors, ízlés szerint |
Szent-Györgyi Albert hazájában mindenképpen szerettem volna a C-vitaminhoz kapcsolódóan egy paprikás ételt készíteni. Ezen kívül még brokkoli került az ételbe, amely szintén kiemelkedően jó C-vitamin forrás. A paprika édes íze jól passzol a kesernyésebb brokkolihoz és az enyhén diós aromájú quinoához. Ragyogó színei miatt akár vendégfogadásra is készíthetjük, viszont könnyen elkészíthetőségéből adódóan a rohanó hétköznapokban is megállja a helyét. 10 dkg kaliforniai paprikában 171 mg, 10 dkg brokkoliban pedig közel 65 mg C-vitamin van.
A quinoát szitába téve átöblítjük, majd 1,5-2-szeres sós vízben feltesszük főni. Eleinte lefedve, forrás után pedig résnyire hagyva a fedőt főzzük addig, amíg elfőtt az összes víz, ez kb. 12 perc. Ezután lefedjük és hagyjuk pihenni.
A brokkolit forrásban lévő, sós vízben 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, így a brokkoli csak enyhén puhul meg és megőrzi az élénk zöld színét. Félretesszük hűlni. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 ek. olívaolajat, megpirítjuk a hagymát, majd levesszük a tűzről. A főtt brokkolit kisebb darabokra vágjuk. A töltelékhez egy tálban alaposan összekeverjük a hagymát, a quinoát, a brokkolit, a fűszerpaprikát, a sót és a borsot, majd megtöltjük a paprikákat. A megmaradt quinoát félretesszük a tálalásig. Egy hőálló edényt kiolajozunk, beletesszük a töltött paprikákat és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Opcionálisan friss bazsalikommal vagy mentával megszórva tálaljuk.