Hozzávalók 50 dkg granolához

20 dkg gluténmentes zabpehely (finomszemű és nagyszemű zabpehelyből is készíthetjük, én fele-fele arányban használtam)
50 ml folyékony kókuszolaj
50 ml méz
15 dkg cukrozatlan aszalt sárgabarack, kis kockákra vágva
5 dkg török mogyoró, darabolva
3 dkg kókuszreszelék
1/2 tk. őrölt fahéj
1 tk. vanília aroma vagy 1 kk. vanília őrlemény
csipet só

A bolti granolák nagyon drágák és túl sok cukrot tartalmaznak. Heti kb. 1 alkalommal fogyasztok reggelire házilag készült granolát, általában natúr kókuszjoghurttal, friss gyümölccsel. Számomra fontos a változatosság, így a többi napon inkább sós reggeliket eszem. Érdemes többfélét kipróbálni: változatosan használni a dióféléket, a cukrozatlan aszalványokat és a fűszereket. A törökmogyoró 15 mg/100 grammos E-vitamin tartalmával fedezi a napi szükséges E-vitamin bevitelt, azonban sajnos többszörösen telítetlen zsírtartalma is elég magas. Az aszalt sárgabarack 4,3 mg-os E-vitamin tartalma miatt némileg elmarad a törökmogyorótól, azonban ha figyelembe vesszük az E-vitamin és többszörösen telítetlen zsírsavak arányát hasonlóan jó opció.

A langyosra melegített folyékony kókuszolajat összekeverjük a mézzel, a vaníliával, és a sóval. Külön tálban alaposan összekeverjük a zabot, mogyorót, az aszalt sárgabarackot, a kókuszt és a fahéjat, ráöntjük a mézes kókuszolajat és alaposan elkeverjük. Sütőpapírral (vagy szilikon sütőlappal) bélelt tepsin egyenletesen elterítjük és 160 fokra előmelegített sütőben (nem légkeverésen!) 10 percig sütjük. Amikor kivettük, egyszer átkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Befőttes üvegbe téve, szépen felcímkézve és színes szalaggal körbekötve ajándéknak is nagyon jó!