Hozzávalók 4 személyre
40 dkg pecsenye kacsamáj, azonos méretű darabokra vágva |
1 póréhagyma, karikákra vágva |
15 dkg színes mángold, szeletelve |
2 ek. kacsazsír |
3 ek. vaj vagy ghí (tisztított vaj) |
friss zöldfűszer, ízlés szerint (pl. rozmaring, zsálya, kakukkfű) |
só és bors, ízlés szerint |
Messze a belsőségeknek, azon belül is a májnak a legmagasabb a vastartalma. Különösen a pecsenye kacsamájnak, melynek 100 grammjában 30 mg vas található, ami a napi szükségletünk 170%-át jelenti. Emellett B1, B2, B3, B9, B12 vitaminokat, A-vitamint, C-vitamint, rezet, kolint, szelént, cinket, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Bár sokkal kevesebbet, de zöldségek közül is van amelyik tartalmaz vasat, ilyen pl. a póréhagyma, a szárított paradicsom, a burgonya és a petrezselyem.
Egy kisebb serpenyőben felmelegítünk 2 ek. vajat és lassú tűzön megdinszteljük a póréhagymát, majd félretesszük. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a kacsazsírt és megpirítjuk a kacsamáj darabok mindkét oldalát, kb. 2-2 perc alatt elkészül. A végén sózzuk és borsozzuk, majd hozzákeverjük a póréhagymát. Abban a serpenyőben amiben a póréhagymát készítettük, felhevítünk 1 ek. vajat vagy olívaolajat, és a mángold leveleket is enyhén megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk. Főtt basmati rizzsel vagy hajdinával ajánljuk és friss zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.