Van Noortwijk Laurien
Receptek
Hozzávalók 4 személyre
4 lilahagyma, kockára vágva |
2 ek. kókuszolaj |
60 dkg tisztított csiperkegomba |
4 sárgarépa, hámozva, szeletelve |
2 pak choy, szeletelve |
4 dl zsíros kókusztejszín |
2 tk. garam masala |
2 tk. indiai currypor (pl. madras curry) |
1/2. tk. őrölt kurkuma |
só és őrölt fehérbors, ízlés szerint |
A chipshez
2 zöldbanán (másnéven főzőbanán vagy plantain), hámozva, karikázva |
4 ek. kókuszolaj |
só |
Egy híres indiai séf az egyik főzős videója során megosztotta, hogy szerinte sokkal finomabb a lilahagymával készült étel, ezért nagy hibának tartja, hogy Európában gyakran használnak helyette vöröshagymát. A tanácsát megfogadva, ha azóta curryt készítek, szigorúan csak lilahagymával teszem. A B5-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az energiatermelésünkben, az egyik leggazdagabb növényi forrása pedig a csiperkegomba.
Egy nagyobb edényben felmelegítjük a kókuszolajat és üvegesre pároljuk benne a lilahagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát és további 5 percig pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd a pak choyt és végül a gombát is hozzáadjuk. Pár percig pirítjuk a zöldségeket, utána ráöntjük a kókusztejszínt, alaposan elkeverjük, és kb. 10 percen át főzzük. Akkor lesz jó, amikor egy kicsit besűrűsödik. Amíg fő a curry, elkészítjük a főzőbanán csipszet
Vágjuk le a zöldbanán két végét és a késünk hegyével óvatosan irdaljuk be a héját egy hosszanti vágással, így könnyebben meghámozhatjuk. Sokkal keményebb húsa van, mint egy sima banánnak és szinte „csimpaszkodik" a héja. Serpenyőben készítés esetén hevítsünk fel 2 ek. kókuszolajat és közepes lángon süssük a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig. Amint a színe aranybarnává válik, elkészül. Tálalás előtt sóval ízesítjük. Viszonylag gyorsan kiszárad, ezért érdemes frissen fogyasztani. Koriander kedvelőknek ajánlott egy nagy adag frissen vágott korianderrel megszórni!