Van Noortwijk Laurien
Receptek
Recept
35 perc
Könnyed
Összetevők
4 bőrös lazacfilé |
2 kezeletlen citrom, felkarikázva |
4 dkg gyömbér, vékony csíkokra vágva |
4 kis kocka vaj vagy 2 ek. olívaolaj |
60 dkg karfiol, rózsáira szedve |
30 dkg brokkoli, rózsáira szedve |
2 ek. vaj vagy 4 ek. zsíros kókusztejszín |
só és bors, ízlés szerint |
frissen vágott zöldfűszer (pl. zsálya, petrezselyem, bazsalikom) |
A B2-vitamin a B9-vitamin átalakításában és a B6-vitamin aktív formává alakításában is fontos szerepet játszik. Mivel nem ehetünk állandó jelleggel májat, tojást és kagylót, a változatosság kedvéért egy lazacos ételt választottam, amely szintén tartalmaz B2-vitamint. Ez az elkészítési mód a francia konyhából származik, és legfőbb előnye, hogy nagyon könnyű, ízletes és szaftos marad a hal, ha így sütjük meg.
A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk. A citromszeleteket és a gyömbért rátesszük egy sütőpapírra, pár kocka vajat teszünk mellé (vagy olívaolajjal meglocsoljuk) és ráhelyezzük a lazacot. A sütőpapír két hosszabbik oldalát összefogjuk és ráhajtjuk, majd a két szélét is feltekerjük. 150 fokos sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük. A brokkolit és a karfiolt sós, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy kevés vaj vagy kókusztejszín hozzáadásával simára turmixoljuk. A végén sóval és borssal ízesítjük és zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.