Hozzávalók 8 darabhoz

10 dkg sushi rizs
10-12 dkg friss, bőr nélküli lazacpisztráng
1-2 ek. rizsecet
1 tk. cukrot vagy édesítőszer
40 gramm só
20 gramm cukor
1 teáskanálnyi lazac vagy pisztráng kaviár
wasabi vagy majonézes torma

A magnézium egy különösen fontos ásványi anyag, amihez táplálkozás útján nehéz elegendő mennyiségben hozzájutnunk. A stressz, a sport, a magas fitinsav-tartalmú ételek, valamint a kávé– és teafogyasztás is fokozhatja a magnézium kiürülését a szervezetből, ami miatt a magnéziumhiány általános jelenség: a pótlása szinte mindenki számára kiemelten fontos. Bár az olajos magvaknak és a dióféléknek általában magas a magnéziumtartalma, fitinsav-tartalmuk miatt igyekezzünk más forrásokból is biztosítani, pl. bizonyos zöldségek, zöldfűszerek rendszeres fogyasztásával.

10 dkg sushi rizshez 1 dl hideg vizet öntünk, majd kézzel addig kevergetjük a rizsszemeket, amíg a vízbe kioldódik a keményítő (a tiszta víz egyre homályosabbá válik). Leöntjük róla a keményítős vizet és 1 dl tiszta hideg vízzel öntjük fel újra. Ezt a folyamatot ismételjük meg néhányszor, hogy ne legyen túl ragadós a rizsünk. Ha van rizsfőzőnk, akkor gőzölő programon főzzük meg a rizst, ha nincsen, akkor tegyük egy lábosba és 1,5-szeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. Az elkészült rizst áttesszük egy tálba, keverünk bele pár ek. rizsecetet, 1 tk. cukrot vagy édesítőszert, majd amikor teljesen kihűlt, enyhén benedvesített kézzel kis hengereket formázunk belőle.

10-12 dkg friss, bőr nélküli lazacpisztrángra lesz szükségünk. Egy keverőtálba kimérünk 40 gramm sót és 20 gramm cukrot, majd felöntjük 1 liter hideg vízzel. Addig kevergetjük, amíg feloldódik benne a só és a cukor. A halat belehelyezzük a tálba és hűtőbe tesszük 20 percre. A só elkezdi a halat “megfőzni”, illetve némi ízt is ad majd neki. A 20 perc elteltével leöntjük a halról a só/cukor oldatot és konyhai törlőkendővel szárazra töröljük. Végül egy éles késsel vékony szeleteket vágunk a pisztrángból. Egy kis henger rizsre egy szelet halat, egy pötty wasabit vagy majonézes tormát, valamint egy teáskanálnyi lazac vagy pisztráng kaviárt helyezünk. Frissen és ne hűtőhidegen fogyasszuk.

Hasonló receptek: