Hozzávalók 4 személyre

A zúza főzőlevéhez

30 dkg csirkezúza, tisztítva
2 kis vöröshagyma, hámozva, félbevágva
2 gerezd fokhagyma, enyhén megtörve
1 babérlevél
3-4 db egész borsszem

A leveshez

2 kis fehérhagyma, szeletelve
3 sárgarépa, hámozva, szeletelve
1 nagyobb fehérrépa, hámozva, szeletelve
1 karalábé, hámozva, kisebb darabokra vágva
opcionálisan: 1 nagyobb burgonya, hámozva és kockákra vágva
1 ek. kacsazsír
1 kis csokor petrezselyem, finomra vágva
1 ek. mustár
1/2 tk. édes őrölt fűszerpaprika
1 púpos tk. gluténmentes liszt (pl. zabliszt, rizsliszt)
kevés citromlé
só, ízlés szerint

A csirkezúza méltatlanul elfeledett alapanyag, pedig nagyon finom, nem drága és a májhoz hasonlóan egy kész természetes multivitamin. Kiemelkedően gazdag cinkben, szelénben, vasban, rézben és kolinban, de számos egyéb nyomelemet és vitamint is tartalmaz. Cinkre leginkább az immunrendszer megfelelő működéséhez van szükség: hiánya esetén az immunsejtek képtelenek megfelelően ellátni a feladataikat. Szeléntartalma hatékonyan csökkenti bizonyos szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések kockázatát, továbbá a pajzsmirigyet is támogatja.

A zúzát lábosba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a borsot, felöntjük kb. 1 liter vízzel, majd felforraljuk. Ha felforrt, levesszük kis lángra, szépen lehabozzuk a tetejét, végül gyöngyöző vízben főzzük kb. 1,5 órát, vagy amíg megpuhul. Kb. 1 óra elteltével egy másik lábosban felolvasztjuk a kacsazsírt, megdinszteljük benne a hagymát, majd a zöldségeket is hozzáadjuk és  néhány percig pirítjuk. Felöntjük kb. 8 dl forró vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a petrezselymet, és közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. Egy kis tálkában csomómentesre keverjük a mustárt, a paprikát és a lisztet egy kevés forró lével, majd hozzáadjuk a leveshez és pár percig forraljuk (soha ne zubogjon a leves!). Amikor a zúza is elkészült, kiszedjük a főzőlevéből és csíkokra vágjuk. A főzőlevet átszűrjük és hozzáadjuk a zöldségleveshez, végül a zúzát is belekeverjük. Kevés citromlével frissítjük és frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Hasonló receptek: