Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A króm egy olyan nyomelem, amiről még nem tudni biztosan, hogy milyen feladatokat lát el az ember szervezetében, így jelenleg nem is sorolják az esszenciális mikrotápanyagok közé. Számos kutatás vizsgálta már, hogy a fogyasztása milyen előnyökkel járhat, ezek alapján pedig főként a vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatásai jelentősek.
 

Mennyi krómra van szükségünk?

Mivel a krómot nem sorolják az esszenciális tápanyagok közé, és a hiányát sem sikerült még soha egyértelműen igazolni, így jelenleg nincs belőle meghatározva szükséges napi bevitel. (1,2) Ettől függetlenül, a kutatások alapján előnyös lehet azok számára, akik vércukorproblémákkal küzdenek, vagy kismértékben az étvágyukat csökkentenék. (4,5,6,8,9)

Hogyan biztosítható a szükséges krómbevitel?

A legtöbb étel ugyan tartalmaz kis mennyiségű krómot, azonban - az egyéb ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez hasonlóan - ezek krómtartalmában is hatalmas eltérések lehetnek attól függően, hogy honnan származnak. (3)

A króm a testsúlyra és a vércukor szabályozására gyakorolt kedvező hatásai miatt népszerű étrend-kiegészítő, ami önmagában, vagy multivitaminok részeként is kapható. A króm felszívódása ételekből és kiegészítőkből egyaránt nagyon alacsony, kevesebb mint 2,5%-os. (2)

Kell-e aggódni a túlzott krómbevitel miatt?

Krómból jelenleg nincs meghatározva felső beviteli határérték, és a többszáz mcg-os dózisú pótlását is biztonságosnak találták kiegészítőkből, ami a napi bevitel többszöröse. Vese és májproblémák esetén elképzelhető, hogy gondot okozhat a nagy dózisú pótlása, így ezekben a speciális esetekben ne pótoljuk nagy dózisban.(11)

Érdekesség

Az ételek krómtartalma azért is nehezen meghatározható, mert a mérőeszközökről több króm kerülhet az ételekbe, mint amennyit tartalmaznak. Hasonló módon, a rozsdamentes acél serpenyőkről és egyéb konyhai eszközökről szintén jelentős mennyiségű króm kerül az ételeinkbe. (3)

A króm vércukorszintre gyakorolt hatásai

A króm olyan anyagok termelődéséhez is szükséges, amik szerepet játszhatnak a vércukorszint szabályozásában, emiatt pedig több vizsgálatban is tesztelték már. A kísérletek résztvevői általában jóval nagyobb dózisú krómot kaptak, mint amennyi az ételekből származó átlagos bevitel.

A vizsgálatok során felmerülő egyik legnagyobb probléma, hogy a króm-ellátottság meghatározására jelenleg nincs megfelelő módszer, így nem tudni mi volt a résztvevők kiindulási állapota. Ezen felül a kísérletek során használt króm formáiban és mennyiségeiben is hatalmas eltérések voltak. Nem meglepő módon így olyan vegyes eredmények születtek, amikből nehéz egyértelmű következtetéseket levonni.

Egy 2014-es metaanalízis összesen 25 krómkiegészítéssel kapcsolatos vizsgálat eredményeit összegezte, és hatékonynak találta azt a vércukorértékek szempontjából. A vércukorszabályozás egyik fontos markere, a HbA1c (ami cukorbetegség esetén magasabb a normálisnál) jelentősen lecsökkent és a résztvevők koleszterinszintje is kedvezően alakult. (4)

Egy 2016-os metaanalízis 13 vizsgálat eredménye alapján szintén hatékonynak találta a króm kiegészítését, aminek hatására a résztvevők vércukor- és koleszterinszintje is szignifikánsan csökkent. (5)

Egy 2013-as metaanalízisben a krómkiegészítés csökkentette az éhomi vércukorértékeket, azonban a kettes típusú cukorbetegek körében a HbA1C-szintre és a koleszterinre nem volt jelentős hatása. (6)  

Egy nagyszabású felmérés alapján azok körében, akik krómtartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztottak, 27%-kal alacsonyabb volt a kettes típusú cukorbetegség előfordulása. A krómot nem tartalmazó kiegészítők szedése ezt számottevően nem csökkentette. (7)

Segíthet-e a króm a fogyásban?

A krómtartalmú étrend-kiegészítőkről gyakran állítják, hogy elősegítik a fogyást. Habár valóban van némi étvágycsökkentő hatásuk, ez úgy néz ki nem elegendő ahhoz, hogy önmagukban érdemi változást idézzenek elő a testsúly szempontjából.

Két vizsgálatban a króm kiegészítése tényleg csökkentette a résztvevők étvágyát, azonban ahol kifejezetten a testsúly változását vizsgálták, ott a króm pótlása mindössze fél-1 kg-os súlyvesztést eredményezett, ami nem tekinthető jelentős segítségnek. (8,9,10)

[A jegyzet borítóképén a króm ásványi formája látható]

  1. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3845 

  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/ 

  3. Kumpulainen JT. Chromium content of foods and diets. Biol Trace Elem Res. 1992 Jan-Mar;32:9-18. doi: 10.1007/BF02784582. PMID: 1375091. 

  4. Suksomboon N, Poolsup N, Yuwanakorn A. Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes. J Clin Pharm Ther. 2014 Jun;39(3):292-306. doi: 10.1111/jcpt.12147. Epub 2014 Mar 17. PMID: 24635480. 

  5. San Mauro-Martin I, Ruiz-León AM, Camina-Martín MA, Garicano-Vilar E, Collado-Yurrita L, Mateo-Silleras Bd, Redondo Del Río Mde P. [Chromium supplementation in patients with type 2 diabetes and high risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials]. Nutr Hosp. 2016 Feb 16;33(1):27. Spanish. doi: 10.20960/nh.v33i1.27. PMID: 27019254. 

  6. Tian H, Guo X, Wang X, He Z, Sun R, Ge S, Zhang Z. Chromium picolinate supplementation for overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Nov 29;2013(11):CD010063. doi: 10.1002/14651858.CD010063.pub2. PMID: 24293292; PMCID: PMC7433292. 

  7. McIver DJ, Grizales AM, Brownstein JS, Goldfine AB. Risk of Type 2 Diabetes Is Lower in US Adults Taking Chromium-Containing Supplements. J Nutr. 2015 Dec;145(12):2675-82. doi: 10.3945/jn.115.214569. Epub 2015 Oct 7. PMID: 26446484; PMCID: PMC4656904. 

  8. Maleki V, Izadi A, Farsad-Naeimi A, Alizadeh M. Chromium supplementation does not improve weight loss or metabolic and hormonal variables in patients with polycystic ovary syndrome: A systematic review. Nutr Res. 2018 Aug;56:1-10. doi: 10.1016/j.nutres.2018.04.003. Epub 2018 Apr 13. PMID: 30055769. 

  9. Onakpoya I, Posadzki P, Ernst E. Chromium supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Obes Rev. 2013 Jun;14(6):496-507. doi: 10.1111/obr.12026. Epub 2013 Mar 18. PMID: 23495911. 

  10. Tian H, Guo X, Wang X, He Z, Sun R, Ge S, Zhang Z. Chromium picolinate supplementation for overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Nov 29;2013(11):CD010063. doi: 10.1002/14651858.CD010063.pub2. PMID: 24293292; PMCID: PMC7433292.

  11. Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington (DC): National Academies Press (US); 2001. PMID: 25057538.