Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A kutatók először a véralvadásban játszott szerepére lettek figyelmesek, a későbbi vizsgálatok során azonban sok egyéb hatását is felismerték.(1) Legfontosabb ezek közül, hogy a szervezetünkön belül a kalciumot a megfelelő helyekre szállítja, az érfalakról és a lágy szövetekből a csontokba és a fogakba.(2,3) Főleg ezért kulcsfontosságú az érelmeszesedés és a csontritkulás megelőzésében, de ezen kívül jelentősen csökkentheti néhány daganatos megbetegedés kockázatát is.(4,5,6,7,8,9,10,11,12) 

Sokféle K-vitamin létezik 

A K-vitaminok “népszerűbb” fajtái a K1-vitamin, a K2 MK-4, a K2 MK-7, és a K3-vitamin, amit kizárólag állattenyésztésben használnak. A K1-vitamin növényekben és kis mennyiségben állati eredetű élelmiszerekben található. A K2 MK-4 főleg nagyüzemi, zsírban gazdag állati termékekben, a K2 MK-7 pedig fermentált ételekben található.(13, 14) 

Mennyit tartalmaznak az ételeink? 

Az evolúció során K-vitamin bevitelünket főleg K1-vitaminban gazdag zöldségekből és tengeri ételekből fedeztük. K1-vitamin főleg a zöld leveles zöldségekben található, amelyek közel 500 mcg mennyiséget tartalmaznak 100 grammonként. A hüvelyesek, gyümölcsök, magvak szintén tartalmaznak K1-et, bár a fentieknél jóval kisebb mennyiségben. A K2 MK-4 leginkább csak ipari húskészítményekben van jelen, a K2 MK-7 pedig fermentált sajtokban és a japánok által fogyasztott nattoban található nagyobb mennyiségben.  

Melyik a leghatásosabb formája? 

A hivatalos ajánlások kizárólag a K1-vitaminra korlátozódnak, és abból is csak kevesebb, mint 100 mcg-ot javasolnak naponta. Ez a mennyiség azonban kizárólag a megfelelően működő véralvadáshoz elegendő. Ezzel szemben sok külföldi orvos és kutató kizárólag a K2-vitamint tartja fontosnak, mondván, ez a forma az, ami a véralvadáson kívüli egyéb pozitív hatásokért felelős. 

Az elmúlt évek során egyre több kutatás vizsgálta a K-vitaminok különböző formáit csontritkulás, érelmeszesedés, és bizonyos fajta daganatos betegségek esetén is. Valóban a K2 MK-4 az a forma, amely a legfőbb pozitív hatásért felelős, azonban ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül MK-4-et kellene pótolni, mivel a többi K-vitamin is képes MK-4-é alakulni a szervezetben.

Az ideális mennyiség

K1-vitaminból a hivatalos 100 mikrogrammnyi mennyiség elegendő a véralvadási faktorok aktiválásához, viszont ennek legalább az ötszöröse, napi 500 mikrogramm szükséges a csontozatra és a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásai eléréséhez.(17, 20) Pár milligrammos mennyiség jelentősen csökkentheti egyes daganatok kialakulásának esélyét. (7,11)

K2 MK-4-ből csak a nagyon magas, 45 mg-os dózisok hatásosak a csontozat esetén, ezt a mennyiséget viszont lehetetlen kizárólag természetes ételekből fedezni.(9,21) 

A K2 MK-7 már kis dózisban is hatásos a megfelelő véralvadáshoz, illetve MK-7-ből már 100 mcg is elegendő az erős csontok biztosításához, viszont érelmeszesedés esetén nem találták hatásosnak.(8,10,18) Egy kutatásban az MK-7 bevitele akár kontraproduktív is lehet túl magas, 360 mcg feletti mennyiségben, míg egy másikban hatástalan.(19,23)

Melyik K-vitamint érdemes tehát pótolni? 

Ha valaki nem szed véralvadásgátló gyógyszereket, amik a K1-vitamin hatását gátolják, akkor elegendő a K1-vitamint pótolni. Természetes ételekből, zöld leveles zöldségeket fogyasztva biztosítható a szükséges 500 mcg-os napi mennyiség. Nehéz felszívódása miatt azonban fontos, hogy a zöldségeket hőkezelve, zsírforrással együtt fogyasszuk. 

Kiegészítőként fogyasztva az olajban oldott K1-vitamin, vagy a K2 MK-7-tel való kombinációja a legjobb forma. K1-vitaminból érdemes lehet akár 5 mg-nyi mennyiséget is szedni, hiszen ez a magasabb dózis az, ami pár éven át fogyasztva jelentősen csökkenti a rákkockázatot, és emellett semmilyen negatív hatása nem ismert.

Érdekesség 

A gyerekek születésük után azonnal kapnak egy dózis K-vitamin injekciót, ami segít megelőzni egy ritka, de akár nagyon súlyos kimenetelű véralvadási betegséget, az újszülöttkori vérzékenységet. Születésüket követően, féléves korukig többször is kapnak a kisbabák K-vitamint, nehogy hiánybetegségük alakuljon ki. A K1-vitamin biztonságosságát jól mutatja, hogy ezt az eljárást már 40 éve alkalmazzák világszerte, és nincs dokumentált eset bármilyen mellékhatásról. Jó hír, hogy a túladagolásától sem kell tartani: éveken át szedve, milligrammos mennyiségekben sem figyelték meg semmilyen negatív hatását a K1-vitamin pótlásának. 

 

[A jegyzet borítóképén kelkáposzta látható. 100 grammja 830 μg K-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 8-szorosa, azonban ezt az ajánlást még a véralvadáshoz igazították.]

  1. D'Alessandro, Arthur J. “Vitamin K and its role in blood coagulation.” The American Journal of Surgery, 1942 

  2. Binkley NC, Jrueger DC, Kawahara TN, et al. A high phylloquinone intake is required to achieve maximal osteocalcin gamma-caboxylation. Am J Clin Nutr. 2002. 

  3. Binkley N, Harke J, Krueger D, et al. Vitamin K treatment reduces undercarboxylated osteocalcin but does not alter bone turnover, density,or geometry in healthy postmenopausal North American women. J Bone Miner Res. 2009 

  4. Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial.Thromb Haemost. 2015. 

  5. Brandenburg VM, Reinartz S, Kaesler N, et al. Slower progress of aortic valve calcification with vitamin K supplementation: results from a prospective interventional proof-of-concept study. Circulation. 2017. 

  6. Schurgers LJ, Spronk HM, Soute BA, et al. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007. 

  7. Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008  

  8. Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Threeyear low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013 

  9. Iwamoto J, Sato Y. Menatetrenone for the treatment of osteoporosis. Expert Opin Pharmacother. 2013  

  10. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, et al. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 

  11. Lamson DW, Plaza SM. The anticancer effects of vitamin K. Altern Med Rev. 2003;8(3):303–318. Review. 

  12. Carr BI, Wang Z, Wang M, et al. Differential effects of vitamin K1 on AFP and DCP levels in patients with unresectable HCC and in HCC cell lines. Dig Dis Sci. 2010. 

  13. Booth SL. Vitamin K: food composition and dietary intakes. Food Nutr Res. 2012. 

  14. Schurgers LJ, Vermeer C. (2000) Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations. Haemostasis. 30(6):298-307 

  15. Rødbotten, R., Gundersen, T., Vermeer, C., & Kirkhus, B. (2014). Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds. Meat Science, 97(1), 49–53. doi:10.1016/j.meatsci.2014.01.005 

  16. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyák K, Knapen MH, Vik H, Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83. doi: 10.1182/blood-2006-08-040709. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17158229 

  17. Iwamoto et al.: High-dose vitamin K supplementation reduces fracture incidence in postmenopausal women: a review of the literature. Nutrition Research 29 2009. 

  18. Rønn SH, Harsløf T, Pedersen SB, Langdahl BL. Vitamin K2 (menaquinone-7) prevents age-related deterioration of trabecular bone microarchitecture at the tibia in postmenopausal women. Eur J Endocrinol. 2016 

  19. Zwakenberg SR, de Jong PA, Bartstra JW, et al. The effect of menaquinone-7 supplementation on vascular calcification in patients with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):883–890.  

  20. Braam LA, Hoeks AP, Brouns F, Hamulyák K, Gerichhausen MJ, Vermeer C. Beneficial effects of vitamins D and K on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. Thromb Haemost. 2004 

  21. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, Yasutake T, Kawazoe S, Fujimoto K, Yamamoto K. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006  

  22.  Ikari Y, Torii S, Shioi A, Okano T. Impact of menaquinone-4 supplementation on coronary artery calcification and arterial stiffness: an open label single arm study. Nutr J. 2016  

  23. Bartstra JW, Draaisma F, Zwakenberg SR, Lessmann N, Wolterink JM, van der Schouw YT, de Jong PA, Beulens JWJ. Six months vitamin K treatment does not affect systemic arterial calcification or bone mineral density in diabetes mellitus 2. Eur J Nutr. 2021 Apr;60(3):1691-1699. doi: 10.1007/s00394-020-02412-z. Epub 2020 Oct 17. PMID: 33068157; PMCID: PMC7987615. 

Kapcsolódó anyagok: