Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

Sokan aggódnak a rengeteg adalékanyag miatt, amik az élelmiszereinkben megtalálhatóak. Bár néhány esetben valóban okozhatnak problémát, sokszor teljesen biztonságos összetevőkről van szó, amiknek csupán a nevük ijesztő. Az egyik ilyen népszerű adalékanyag a szilícium-dioxid, ami bár por formájában belélegezve valóban káros hatású, elfogyasztva nem tűnik veszélyesnek.

Mi az a szilícium-dioxid?

A szilícium az egyik leggyakoribb elem a Földön, a szilícium-dioxid pedig az oxigénnel alkotott vegyülete, ami nem más mint a homok. Nem keverendő össze a szilikonnal, ami viszont egy mesterséges műanyag vegyület.

Maga a homok sem hangzik túl étvágygerjesztőnek, de a szilícium-dioxid a természetes ételeinkben is megtalálható, és az egészségünk szempontjából is előnyös.

Bár az emberi szervezetben betöltött szerepe még kevésbé ismert, az egészséges bőr, haj és csontozathoz is szükséges. Összefoglaló cikkünkből kiderül mit tudhatunk róla.  

Miért adnak szilícium-dioxidot az ételekhez?

A szilícium-dioxid legtöbb ételben és étrend-kiegészítőben csomósodásgátlóként funkcionál, mivel egyedi szerkezetéből adódóan segít megelőzni a különböző összetevők összetapadását.

Sokan aggódnak a szilícium-dioxid káros hatásai miatt, azonban a jelenlegi bizonyítékok alapján nem tűnik veszélyesnek.

Mit mondanak a kutatási eredmények?

Az ételeinkben található szilícium-dioxid teljesen biztonságos, a többletet könnyen kiválasztjuk és nem kell aggódnunk attól, hogy bármilyen gondot okozhatna.

A szilícium-dioxidot tartalmazó ételek és kiegészítők szintén nem tartalmaznak olyan mennyiséget belőle, ami a jelenlegi bizonyítékok alapján káros hatású lenne. Éppen ezért 2008-ban az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság (EFSA) engedélyezte a használatát élelmiszer adalékok formájában.

Néha előfordul, hogy valaki véletlen folytán szilícium gélt fogyaszt, amivel óriási mennyiségű szintetikus szilícium-dioxidot visz be. Bár ez okozhat fulladást a vízmegkötő hatásai miatt, szintén nagyon alacsony a toxicitása.

Még az orálisan fogyasztott rendkívül magas, napi 9000 mg/testsúlykilógramm dózisokban sem észleltek tőle maradandó káros hatásokat, és a szilícium-dioxidnak hasonló mega dózisban sincsen génkárosító vagy rákkeltő hatása.

A napi átlagos bevitel szilícium-dioxidból csupán 20-50 mg naponta, míg a felső beviteli határértéket ami még nem okozhat egészségügyi problémát, napi 1500 mg-ban állapították meg. Láthatóan nagyságrendekkel kevesebbet fogyasztanak az emberek mint ami problémás lehetne, de talán mégis van némi ok az aggodalomra.

Szilícium-nanorészecskék

Bár látható, hogy maga a szilícium-dioxid nem káros, elképzelhető, hogy a szilícium tartalmú nanorészecskéknek már lehet negatív hatása. Egy 2018-as EFSA jelentésből az derült ki, hogy pontosan nem lehet megállapítani, hogy a jelenleg forgalomban lévő adalékanyagok mekkora mennyiségben tartalmaznak nanorészecskéket, amik potenciálisan akár problémásak is lehetnek.

Valószínű, hogy ezek sem okoznak gondot, mivel ahogy írják az újabb jelentésben: A rendelkezésre álló adatok alapján nincs semmi arra utaló információ, hogy a szilícium-dioxid adaléknak, (E 551) a fogyasztott mennyiségekben bármilyen káros hatása lenne.

Ettől függetlenül jó tudni, hogy vizsgálják és próbálják kideríteni, hogy a nanorészecskék okoznak-e bármi problémát, illetve az is, hogy szigorúbb ellenőrzéseket szorgalmaznak a különféle adalékanyagokkal szemben.

  1. Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food on calcium silicate, silicon dioxide and silicic acid gel added for nutritional purposes to food supplements following a request from the European Commission. The EFSA Journal (2009) 1132, 1–24.
  2. EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), Younes, M, Aggett, P, Aguilar, F, Crebelli, R, Dusemund, B, Filipič, M, Frutos, MJ, Galtier, P, Gott, D, Gundert-Remy, U, Kuhnle, GG, Leblanc, J-C, Lillegaard, IT, Moldeus, P, Mortensen, A, Oskarsson, A, Stankovic, I, Waalkens-Berendsen, I, Woutersen, RA, Wright, M, Boon, P, Chrysafidis, D, Gürtler, R, Mosesso, P, Parent-Massin, D, Tobback, P, Kovalkovicova, N, Rincon, AM, Tard, A and Lambré, C, 2018. Scientific Opinion on the re-evaluation of silicon dioxide (E 551) as a food additive. EFSA Journal 2018;16(1):5088, 70

Kapcsolódó anyagok: